Connect with us

PARIS 2024

ΠΑΡΙΣΙ 2024: Είμαστε 500 μέρες από ένα (ακόμα) μποϊκοτάζ;

Published

on

Η απόφαση για το να επιτραπεί ή όχι στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού ακόμα και υπό το καθεστώς ουδετερότητας, αποτελεί πραγματικά ένα βάσανο για την ΔΟΕ με τις σκιές ενός ακόμα μποϊκοτάζ να βαρύνουν τους Ολυμπιακούς.

Η περσινή εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται, ώθησαν πολλούς παρατηρητές να υποστηρίξουν ότι η Ρωσία (και η σύμμαχος της στην εισβολή Λευκορωσία) δεν πρέπει να λάβει μέρος σε αυτήν την διοργάνωση, που πρεσβεύει κυρίως την ειρήνη και την ενότητα. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μάικλ Πέιν, είπε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος είναι οι Αγώνες να επισκιαστούν από την πολιτική. Ο Πέιν, ο οποίος σε σχεδόν δύο δεκαετίες στη ΔΟΕ πιστώθηκε με τη διαπραγμάτευση συμφωνιών χορηγίας που βελτίωσαν σημαντικά τα οικονομικά του οργανισμού, πιστεύει ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, διεξάγει μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία διαβούλευσης για το αίνιγμα της συμμετοχής Ρώσων αθλητών και αθλητριών.

«Ακόμα και η USOPC (Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών) υποστηρίζει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να σεβαστούμε την κύρια αποστολή της ΔΟΕ να φέρει τον κόσμο κοντά», δήλωσε ο Πέιν σε τηλεφωνική συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο και συμπλήρωσε ότι: «Η ΔΟΕ θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις για να ισορροπήσει την αποστολή της με τις συνθήκες του καλοκαιριού του 2024». Ο ίδιος πιστεύει ότι η τελική απόφαση για τη συμμετοχή των Ρώσων θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Σε καμία περίπτωση πάντως η ΔΟΕ δεν θέλει την επανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης το 1956, όπου πέρασε στην ιστορία ο αγώνας υδατοσφαίρισης μεταξύ Ουγγαρίας και Σοβιετικής Ένωσης, καθώς οι παίκτες των δύο ομάδων έπαιζαν σκληρά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και την αιμορραγία αθλητών.

Ο Χιου Ρόμπερτσον, ο αρμόδιος υπουργός για τη διεξαγωγή των Αγώνων του Λονδίνου το 2012, επισημαίνει ότι η Ρωσία είναι ένα θέμα που ο πρόεδρος των Ολυμπιακών του Παρισιού, Τόνι Εστανγκέτ, δεν χρειάζεται να έχει αγρυπνίες. Το ζήτημα αυτό αφορά μόνο την ΔΟΕ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ρόμπερτσον, πρόεδρος πλέον της βρετανικής Ολυμπιακής επιτροπής (BOA), ισχυρίζεται ότι η ασφάλεια είναι πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για τους διοργανωτές και μια πτυχή που απαιτεί εντατικό σχεδιασμό είναι η φιλόδοξη τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα.

«Το Λονδίνο 2012 πραγματοποιήθηκε στο απόγειο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και το Ρίο 2016 στο πλαίσιο μιας πολύ σοβαρής απειλής εγκληματικότητας. Η απειλή θα είναι διαφορετική στο Παρίσι, αλλά υποψιάζομαι ότι δεν θα είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Πέιν, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη να εντοπιστεί ποιος θα είναι ο κίνδυνος. «Έζησα την εμπειρία με τη Σεούλ το 1988. Ήταν πολύ ξεκάθαρο σε ποιον επικεντρωνόμασταν και αυτή ήταν η Βόρεια Κορέα, ένα κράτος δηλαδή». Η τελετή έναρξης θα προσελκύσει πολλά βλέμματα και για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφαλείας που να ταιριάζει σε αυτήν την περίσταση.

Την ίδια στιγμή πάντως, η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει lobbying στους χορηγούς της ΔΟΕ προκειμένουν να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση για το θέμα της Ρωσίας (και της Λευκορωσίας) ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε ψήφισμα με 444 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 37 αποχές, με το οποίο καταδικάζει την προσπάθεια της ΔΟΕ για επαναφορά Ρωσίας και Λευκορωσίας καθώς όπως αναφέρεται στο ψήφισμα αυτή η κίνηση «αντίκειται στην πολύπλευρη απομόνωση αυτών των χωρών και θα χρησιμοποιηθεί και από τα δύο καθεστώτα για προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/