Connect with us

PARIS 2024

ΠΑΡΙΣΙ 2024: Ο σχεδιασμός για Ολυμπιακούς με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον

Published

on

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι σχεδιάζουν να κάνουν τους Αγώνες το πρώτο αθλητικό γεγονός στον κόσμο που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ένας σχεδιασμός που όμως έχει αρκετούς που τον αμφισβητούν.

της Αγγελικής Μαγκανά 
[email protected]

Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει αρκετές πρωτοτυπίες στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και μια από αυτές είναι να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον: «Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτούς τους Αγώνες με τις μισές εκπομπές αερίων. Εντός του ορίου αυτού που είναι τεχνικά εφικτό το 2024, θα έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια για να μειώσουμε το αποτύπωμα», δήλωσε η Ζορζίνα Ζερνό, διευθύντρια της περιβαλλοντικής επιτροπής του Παρισιού.

Το εγχείρημα αυτό αμφισβητείται κατά πόσο είναι εφικτό καθώς σύμφωνα με την Λίντσεϊ Ότις Νάιλς της Carbon Market Watch: «Το να λέμε ότι ένα γεγονός έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα είναι παραπλανητικό. Η ίδια η διοργάνωση παράγει αέρια θερμοκηπίου που είναι επιβλαβή για το κλίμα. Η οικονομική υποστήριξη των διοργανωτών για εξωτερικά έργα δεν το αλλάζει αυτό».

Οι διοργανωτές του Παρισιού ισχυρίζονται ότι οι υπολογισμοί τους βασίζονται στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στην αντιστάθμιση των υπολειμματικών εκπομπών που συνδέονται με την διοργάνωση, σε συνδυασμό με  τη χρηματοδότηση έργων που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Επιμένουν ότι μπορούν να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους εκτιμώμενους 3.5 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016. Το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης θα συνδέεται με τα ταξίδια, με το 25% των συνολικών εκπομπών από τη διέλευση θεατών και τις λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των καταλυμάτων, της ασφάλειας και της εστίασης.

Θα γίνεται επίσης χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους περισσότερους χώρους κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ θα σερβίρονται στους θεατές πιάτα «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» με λιγότερο κρέας. Θα γίνει επίσης χρηματοδότηση στη φύτευση δέντρων για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και έργα για τη διατήρηση και αποκατάσταση των δασών και των ωκεανών.

Η Μαντλέν Ορ, ειδικός σε θέματα αθλητικής οικολογίας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Λάφμπορο παραμένει επιφυλακτική: «Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις έχουν αντίκτυπο. Το πιο βιώσιμο αθλητικό γεγονός είναι αυτό που δεν συμβαίνει. Περιμένουμε από τον τομέα των μεταφορών, κυρίως τις αεροπορικές εταιρείες, για να διευθετήσουμε τις επιλογές ταξιδιού με ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, προς το παρόν, η αντιστάθμιση είναι μια αποδεκτή επιλογή. Η ανησυχία μου είναι πότε χρησιμοποιείται η απολυταρχική γλώσσα, όπως «πιο βιώσιμο γεγονός» ή «βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες», γιατί ακόμα κι αν κάνουν τα πάντα σωστά, ένα μεγάλο διεθνές γεγονός δεν μπορεί να είναι απόλυτα βιώσιμο, γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα αντιστάθμισης είναι ατελές».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Nature το 2021, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τρία πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν τους Αγώνες πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, η δραστική μείωση του μεγέθους της διοργάνωσης, η εναλλαγή των Αγώνων μεταξύ των ίδιων πόλεων και η εφαρμογή ανεξάρτητων προτύπων βιωσιμότητας: «Στο μέλλον, είναι δυνατό να μειωθεί το μέγεθος και η εμβέλεια της διοργάνωσης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε χρήση μικρότερων εγκαταστάσεων, λιγότερων ξενοδοχείων, παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων κ.λπ., χωρίς να αλλοιωθεί  η εμπειρία του αθλητή ή το θέαμα των μέσων ενημέρωσης που θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Στον κόσμο άρεσε να παρακολουθεί τους Αγώνες στο Τόκιο και στο Πεκίνο, ακόμη και χωρίς θεατές. Μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμους Αγώνες», υποστήριξε η Ορ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/