PARIS 2024
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Τα 10 + 1 πρόσωπα που ξεχώρισαν στο στίβο
Published
4 εβδομάδες πρινon
Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων και για 11 μέρες που κράτησαν τα αγωνίσματά του, οι αθλητές και οι αθλήτριές του μας χάρισαν αξέχαστες στιγμές. Παρακολουθήσαμε πρόσωπα να επιβεβαιώνουν κάθε προσδοκία και άλλα να κάνουν εκπλήξεις που ανέβασαν την αδρεναλίνη μας στα ύψη. Από όλους τους πρωταγωνιστές συγκεντρώσαμε τα 10 + 1 πρόσωπα που ξεχώρισαν λίγο περισσότερο.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Λετσίλε Τεμπόγκο (Μποτσουάνα) – 200μ, 4Χ400μ
Ο Λετσίλε Τεμπόγκο έγραψε ιστορία για την Μποτσουάνα και την Αφρική με το χρυσό του μετάλλιο στα 200μ, αλλά παράλληλα χάρισε στους φίλους του στίβου μια στιγμή απόλαυσης. Ο Αντρέ Ντε Γκρας δήλωσε σε καναδικό μέσο ότι μία προσωπικότητα σαν τον Νόα Λάιλς κάνει καλό στην δημοσιότητα του στίβου, όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Στους στιβικούς δεν αρέσει αυτή η συμπεριφορά και η τρίτη του θέση (με covid ή χωρίς) γλύκανε πολλούς. Ο Τεμπόγκο έκανε την ανατροπή σε ένα αγώνισμα που δεν θεωρούταν εύκολο ότι ο Λάιλς θα ηττηθεί και τα κατάφερε ανεβαίνοντας στην 5η θέση όλων των εποχών. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι στα 4Χ400μ ο Τεμπόγκο έτρεξε το δικό 400αρι σε 43.03! Όσο είναι το παγκόσμιο ρεκόρ!
Σίντνι Μακλάφλιν Λεβρόνι (ΗΠΑ) – 400μ εμπόδια, 4Χ400μ
Η Αμερικανίδα απέδειξε ότι βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο από κάθε άλλη αθλήτρια. Πριν τον τελικό στα 400μ εμπόδια λέγαμε ότι θα είναι μία μάχη ανάμεσα στην Μακλάφλιν και την Φέμκε Μπολ (Ολλανδία), αλλά το χρυσό ήταν υπόθεση για μία. Η Μακλάφλιν όχι μόνο κέρδισε με νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 50.37, αλλά αυτό που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν ότι καμία αθλήτρια δεν μπόρεσε να την ακολουθήσει. Από το πρώτο εμπόδιο φάνηκε η κυριαρχία της και οι αντίπαλές της παρασύρθηκαν από τον ρυθμό και την ταχύτητά της με αποτέλεσμα να χαλάσουν την στρατηγική τους. Και σαν δεν έφτανε αυτό ακολούθησε και η σκυταλοδρομία 4Χ400μ. Το 47.71 είναι αδιανόητη επίδοση και είναι βέβαιο ότι αν αποφασίσει να τρέξει ξανά σοβαρά τα 400μ απλά, τότε θα δούμε έναν τρομερό χρόνο. Αλλά και να μην τρέξει στα απλά, με το 50.37 στα εμπόδια θα έμενε για μία θέση εκτός Ολυμπιακού τελικού στα απλά…
Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) – επί κοντώ
Δεν έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τον Μόντο Ντουπλάντις να καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ και δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί κιόλας. Ο Σουηδός κράτησε 80.000 κόσμο στο Σταντ ντε Φρανς, με τους ανθρώπους να τον παρακολουθούν με αγωνία να επιχειρεί στο 6.25μ. Τα δύο πρώτα άλματά του ήταν αποτυχημένα, αλλά στο τρίτο ολόκληρο το στάδιο ήταν στο πόδι αφού ο πήχης έμεινε πάνω στον στυλοβάτη. Ο Ντουπλάντις έπεσε στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων και έπειτα πανηγύρισε το μετάλλιο και το 9ο (μέχρι στιγμής) παγκόσμιο ρεκόρ του με την χαρακτηριστική κίνηση του Τούρκου σκοπευτή, Γιουσούφ Ντικέτς.
Εμάνιουελ Γουανιόνι (Κένυα) – 800μ
Τα 800μ των ανδρών είναι αγώνισμα της Κένυας και το νέο πρόσωπο είναι ο Εμάνιουελ Γουανιόνι. Ο 20χρονος σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ με 1:41.19 και έγινε ο τρίτος ταχύτερος δρομέας όλων των εποχών. Μάλιστα είναι ο μόνος που πλησίασε τόσο πολύ το παγκόσμιο ρεκόρ του Ντέιβιντ Ρουντίσα, το οποίο κρατά από το 2012 με 1:40.91. Ο θρυλικός αυτός Κενυάτης ήταν στο Σταντ ντε Φρανς και γιόρτασε τη νίκη του εν δυνάμει διαδόχου του.
Σιφάν Χασάν (Ολλανδία) – 5.000μ, 10.000μ, μαραθώνιος
Δεν υπάρχουν όρια για την Σιφάν Χασάν, η οποία ότι βάζει στο μυαλό της το καταφέρνει. Το αρχικό πλάνο ήταν να αγωνιστεί και στα 1.500μ αλλά ευτυχώς λογικεύτηκε και είχε Ολυμπιακούς Αγώνες όνειρο. Όλα ξεκίνησαν με το 5άρι, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και ακολούθησε το 10άρι επίσης με χάλκινο μετάλλιο. Το αποκορύφωμα ήταν ο μαραθώνιος. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την αντεπίθεσή της και προσπέρασε την Τιγκστ Ασέφα (Αιθιοπία) λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό. Με αυτή τη νίκη έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατακτά μετάλλιο στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες εντός και εκτός σταδίου. Στο Παρίσι η Χασάν έτρεξε περισσότερο από όλους συμπληρώνοντας 62.195 μέτρα!
Κόουλ Χόκερ (ΗΠΑ) – 1.500μ
Ο Κόουλ Χόκερ είναι ίσως το μεγαλύτερο αουτσάιντερ των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αμερικανός ταξίδεψε στο Παρίσι με 3:30.59 και στον μεγάλο τελικό κατάφερε να βελτιώσει το ρεκόρ του σχεδόν κατά τρία δευτερόλεπτα. Όχι μόνο τερμάτισε στην πρώτη θέση με 3:27.65, αλλά άφησε στην δεύτερη θέση ένα εκ των φαβορί, τον Τζος Κερ και η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (Νορβηγία) ήταν εκτός βάθρου. Αδιαμφισβήτητα ήταν μία από τις κούρσες των Αγώνων.
Γκάμπι Τόμας (ΗΠΑ) – 200μ, 4Χ100μ, 4Χ400μ
Για πρώτη φορά μετά το Ρίο και τους Γιουσέιν Μπολτ και Ελέιν Τόμπσον Χέρα, έχουμε αθλητή ή αθλήτρια με τρία χρυσά μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παρίσι τα κατάφερε η Γκάμπι Τόμας. Η 27χρονη ήταν η καλύτερη των 200μ, τερματίζοντας σε 21.83 και ήταν η μόνη αθλήτρια που κατέβηκε τα 22 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια ακολούθησε το χρυσό με την ομάδα των ΗΠΑ στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ και το ταξίδι της στο Παρίσι έκλεισε με το πολύ εντυπωσιακό χρυσό στην 4Χ400μ.
Τζούλιεν Άλφρεντ (Αγία Λουκία) – 100μ, 200μ
Η Τζούλιεν Άλφρεντ έβαλε για τα καλά την Αγία Λουκία στον παγκόσμιο χάρτη των σπριντ. Τον Μάρτιο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 60μ του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Γλασκόβης και στο Παρίσι ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί των 100μ. Ήταν πολύ γρήγορη από την εκκίνηση και δεν επέτρεψε στην Σακάρι Ρίτσαρντσον (ΗΠΑ) να της κλέψει το χρυσό στα τελευταία μέτρα. Τερμάτισε σε 10.72 για να σημειώσει εθνικό ρεκόρ και η Ρίτσαρντσον ακολούθησε σε 10.87. Στα 200μ δεν κατάφερε να επαναλάβει τον θρίαμβο των 100μ, αλλά σε εκείνον τον τελικό η Γκάμπι Τόμας ήταν ανώτερη.
Ροζέ Στόνα (Τζαμάικα) – δισκοβολία
Ο Ροζέ Στόνα έσωσε την περηφάνεια των Τζαμαϊκανών. Τα σπριντ βρίσκονται σε κάθοδο αλλά αυτό δεν ισχύει και για τις ρίψεις. Μπορούμε να μιλήσουμε για ακόμα ένα αουτσάιντερ των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού ο Στόνα κέρδισε μεγαθήρια της δισκοβολίας για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και μάλιστα με Ολυμπιακό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην καριέρα του έριξε στα 70 μέτρα και μάλιστα η μεζούρα έδειξε ακριβώς 70.00μ. Άφησε στην δεύτερη θέση τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία), ο οποίος έριξε 69.97μ και το χάλκινο μετάλλιο πήγε στον Μάθιου Ντένι (Αυστραλία) με 69.31μ. Κανένας αθλητής από το βάθρο του 2021 δεν ήταν μέσα στην τριάδα των νικητών.
Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) – μήκος
Από αυτή την λίστα δεν γίνεται να απουσιάζει ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι είναι πλέον δις χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους, έχοντας πετυχημένα υπερασπιστεί τον τίτλο του. Στην ιστορία των Ολυμπιακών μόνο ο Καρλ Λιούις το είχε κατορθώσει. Ο Τεντόγλου σφράγισε τη νίκη του στην δεύτερη προσπάθειά του, όπου πήδηξε στα 8.48μ. Είχε μόνο ένα άκυρο άλμα και κανένα από τα πέντε έγκυρα δεν ήταν κάτω από τα 8.20μ. Όπως στο Γιουτζίν έτσι και στο Παρίσι, ο Γουέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) ήταν στην δεύτερη θέση, ενώ ο Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) στα 21 του κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Μάρκους Ρουτ (Νορβηγία) – δέκαθλο
Ο νέος χρυσός Ολυμπιονίκης του δεκάθλου είναι ένας αθλητής που δεν έχει κερδίσει ποτέ του το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας του. Ο Μάρκους Ρουτ έκανε ένα πολύ καλό επί κοντώ (5.30μ = 1004 βαθμοί) για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ σημείωσε ατομικό ρεκόρ στον ακοντισμό με 66.87μ, στην δισκοβολία με 49.80μ, στα 400μ με 47.69 και στα 100μ με 10.71. Η προσπάθειά του τις δύο μέρες του δεκάθλου συγκέντρωσε 8796 βαθμούς, χάρη στην οποία άφησε δεύτερο τον Λέο Νοϊγκεμπάουερ (Γερμανία) με 8748. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει και αγωνίστηκε μέχρι και το επί κοντώ.
share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
You may like
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Άλμα 19 θέσεων στον πίνακα μεταλλίων για την Ελλάδα
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024! ΧΡΥΣΗ Παραολυμπιονίκης η Σταματοπούλου!
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Τελικός για τον Σεΐτη
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Τρίτος τελικός για τον Μιχαλεντζάκη!
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Ο Τσαπατάκης σημαιοφόρος στην τελετή λήξης
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στο τζούντο η Πασχαλίδου!