Connect with us

BEIJING 2022

ΠΕΚΙΝΟ 2022: 10 γεγονότα που θα μας μείνουν αξέχαστα

Published

on

Μπορεί η αυλαία να έπεσε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2022 να ολοκληρώθηκαν αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα μείνουν για πολύ καιρό χαραγμένες στην μνήμη μας και άλλες που θα παραμείνουν αξέχαστες.

Η Ολυμπιακή Φλόγα έσβησε στην ‘Φωλιά του Πουλιού’ και οι 24οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν στο τέλος τους, αλλά όπως συμβαίνει και στους θερινούς, πάντα υπάρχουν κάποιες στιγμές και γεγονότα που μένουν αξέχαστα στο κοινό. Στους Ολυμπιακούς γράφεται ιστορία, καταρρίπτονται ρεκόρ, πραγματοποιούνται εμφανίσεις που μαγεύουν τους πάντες, δίνονται μάχες για την κατάκτηση της κορυφής και φυσικά δεν λείπουν ποτέ τα σκάνδαλα και οι υποθέσεις που τραβούν τα βλέμματα από κάθε γωνιά της γης. Αυτά είναι, λοιπόν, τα 10 γεγονότα μαζί με τους πρωταγωνιστές που έκλαψαν την παράσταση στην κινεζική πρωτεύουσα:

  • Η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα μάγεψε τους πάντες στον τελικό του ομαδικού καλλιτεχνικού πατινάζ, που με την εκτέλεση του τετραπλού άλματος συνέβαλε στη νίκη της Ρωσίας. Όμως το θετικό δείγμα απαγορευμένης ουσίας προκάλεσε αντιδράσεις και καθυστέρηση στην απονομή μεταλλίων. Η έντονη πίεση που δέχτηκε η Βαλίεβα της στοίχισε μια θέση στο βάθρο του ατομικού αγωνίσματος, που και σε περίπτωση που κατακτούσε μια από τις τρεις θέσεις δεν θα έπαιρνε το μετάλλιο που θα της αντιστοιχούσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

  • Οι Αμερικανοί αλλά και οι λάτρεις του σκι έμειναν άναυδοι μετά την απροσδόκητη εμφάνιση της Μικαέλα Σίφριν στο Πεκίνο. Η Σίφριν είναι μια από τις μεγαλύτερες σταρ της αλπικής χιονοδρομίας και οι τρεις πτώσεις που είχε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών δεν επέτρεψαν την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου ούτε σε ατομικό ούτε σε ομαδικό αγώνισμα.

  • Η ιστορία του Μαξ Πάροτ συγκλόνισε το κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς τρία χρόνια μετά τη νίκη του κατά του καρκίνου πήγε στο Πεκίνο για να κατακτήσει την κορυφή. Και το πέτυχε! Ο Πάροτ στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο σλόπσταϊλ των ανδρών, ενώ κατάκτησε και το χάλκινο στο μπιγκ ερ.

  • Η Έριν Τζάκσον έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που κατέκτησε μετάλλιο στην παγοδρομία ταχύτητας και μάλιστα χρυσό. Βέβαια λίγο έλλειψε να μην πάει στο Πεκίνο, καθώς στα αμερικανικά τράιαλς που δίνονται οι προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς η Τζάκσον έπεσε. Όμως η καλύτερή της φίλη και συναθλήτριά της Μπρίτανι Μπόου που ήταν η νικήτρια του αγώνα, έδωσε την θέση της στην Τζάκσον και κατάφερε να στην Κίνα.

  • Η θρύλος του Καναδά και του παγκόσμιου χόκεϊ Μαρί-Φίλιπ Πούλιν έγραψε ιστορία στο Πεκίνο όχι μόνο επειδή κατέκτησε το τρίτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας της, αλλά και επειδή έγινε η πρώτη αθλήτρια που πετυχαίνει γκολ σε τέσσερις τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό με τις ΗΠΑ έβαλε τα 2 από τα 3 γκολ του Καναδά και βοήθησε στη νίκη της ομάδας της.

  • Η Ιρέεν Βιστ είναι το μεγαλύτερο όνομα της παγοδρομίας ταχύτητας και το απέδειξε για ακόμα μια φορά στην τελευταία συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα 35 της χρόνια η Βιστ έφτασε τα 11 μετάλλια αφού κατέκτησε το χρυσό στα 1.500μ και το χάλκινο στην ομαδική καταδίωξη. Το συγκεκριμένο όμως χρυσό μετάλλιο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς την καθιστά την πρώτη αθλήτρια που κερδίζει μετάλλιο σε ένα συγκεκριμένο αγώνισμα σε πέντε διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Η Νέα Ζηλανδία δεν είχε βγάλει ποτέ χρυσό Ολυμπιονίκη στην ιστορία της κάτι που άλλαξε όμως στο Πεκίνο. Η Ζόι Σαντόφσκι-Σάινοττ έγινε η πρώτη Νεοζηλανδή που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ήταν η μεγάλη νικήτρια στο σλόπσταϊλ. Το παράδειγμα της ακολούθησε λίγε μέρες αργότερα ο συναθλητής της Νίκο Πορτέους που κατέκτησε το χρυσό στο χάφπαϊπ των ανδρών.

  • Η Σλοβακία κατάφερε να κερδίσει το πρώτο της μετάλλιο στο χόκεϊ με τη νίκη της στον μικρό τελικό έναντι της Σουηδίας και τεράστια συμβολή σε αυτή την επιτυχία ήταν ο Γιουράι Σλάφκοφσκι. Ο 17χρονος ήταν ο μικρότερος παίκτης του τουρνουά, πέτυχε τον μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων (7 συνολικά) και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης των Αγώνων (MVP).

  • Η Αϊλίν Γκου επέλεξε να αγωνίζεται για την χώρα καταγωγής της μητέρας της την Κίνα και όχι του πατέρα της τις ΗΠΑ και στα 18 της έγινε η νεότερη αθλήτρια που κέρδισε το χρυσό στο χάφπαϊπ και στο μπιγκ ερ και το ασημένιο στο σλόπσταϊλ, χαρίζοντας τα πρώτα μετάλλια στην Κίνα σε αυτά τα αγωνίσματα.

  • Ιστορικό χρυσό μετάλλιο πέτυχε και η ομάδα της Φινλανδίας στο χόκεϊ ανδρών, καθώς μετά από δυο ασημένια και τέσσερα χάλκινα ήρθε επιτέλους το πολυπόθητο χρυσό. Οι Φινλανδοί επικράτησαν στον μεγάλο τελικό 2-1 έναντι της ομάδας της Ρωσίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/