Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Πέρες Τζεπτσιρτσίρ: Παγκόσμια καταξίωση στη χρονιά της πανδημίας

Published

on

Με χρόνο 2:17:16 η Πέρες Τζεπτσιρτσίρ έγινε χθες στη Βαλένθια η 5η καλύτερη μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών και το όνομά της ήταν -δικαίως- ένα από αυτά που ακούστηκαν περισσότερο μέσα στο 2020.

H 27χρονη σήμερα αθλήτρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία Κερίτσο της Κένυας η οποία βρίσκεται ανάμεσα από την πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι, και το «σπίτι των πρωταθλητών», την πόλη Ελντορέτ. Οι γονείς της ήταν αγρότες και καλλιεργούσαν καλαμπόκι και τσάι στην ιδιαίτερα εύφορη περιοχή. Όπως ισχύει για πολλούς ακόμα συμπατριώτες της, η Τζεπτσιρτσίρ είχε βάλει από μικρή το τρέξιμο στη ζωή της γιατί έπρεπε να διανύσει μία απόσταση 3-5 χιλιομέτρων για να φτάσει στο σχολείο της. Έκανε τους πρώτους της αγώνες όταν ήταν ακόμα στο δημοτικό μετά από παρότρυνση του αδερφού της, και ήθελε να μοιάσει στη Μέρι Κεϊτάνι, την 38χρονη σήμερα δρομέα της Κένυας που εκείνα τα χρόνια είχε αναδειχθεί ως μεγάλο νέο ταλέντο.

Τα πρώτα βήματα και η εγχώρια καθιέρωση

Αφού ξεχώρισε ως ταλέντο, μπήκε σε προπονητικό γκρουπ και είχε για πολλά χρόνια προπονητή τον Ιταλό Γκαμπριέλε Νίκολα. Μετά από δύο αγώνες 10χλμ στη Νότια Αφρική. το 2013 έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο στη διοργάνωση του Κισούμου στα υψίπεδα της Κένυας, και σημείωσε χρόνο 2:47:33, μία προσπάθεια που στην Κένυα δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Το 2014 ήταν όμως η χρονιά που η χώρα της έμαθε το όνομά της λόγω της παρουσίας της στο εθνικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Η 21χρονη Τζεπτσιρτσίρ έδειξε μεγάλο ψυχικό σθένος σε όλη τη διάρκεια της κούρσας, πέρασε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Έμιλι Τσεμπέτ και ηττήθηκε στα τελευταία μέτρα μόνο από την Φέιθ Κιπιεγκόν, την μετέπειτα χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο στα 1500μ. Ο μάνατζέρ της μέχρι και σήμερα, Τζιάνι Ντεμαντόνα, είχε δηλώσει για αυτόν τον αγώνα τα εξής: «Έτρεξε έναν εξαιρετικό αγώνα για ένα κορίτσι που κανένας δε ήξερε. Την έπιασε η Κιπιεγκόν στα τελευταία μέτρα αλλά είπα μέσα μου ότι αυτή η κοπέλα είναι απίθανη, ένα ταλέντο όχι μόνο στα πόδια αλλά και στο μυαλό, γατί έδειχνε μεγάλο κίνητρο και έτρεχε μπροστά χωρίς φόβο. Της προσέφερα συμβόλαιο αμέσως μετά τον αγώνα». Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της πορείας της Τζεπτσιρτσίρ είναι ότι δε πέρασε ποτέ από τα αγωνίσματα σταδίου που έχουμε δει σε πολλούς μεγάλους αθλητές αποστάσεων. Γαλουχήθηκε από μικρή ηλικία στο τρέξιμο δρόμου και συνέχισε αποκλειστικά σε αυτό.

Η διεθνής καταξίωση

Ο Ιταλός προπονητής γύρισε πίσω στην Ευρώπη και οι προπονήσεις μέσω μηνυμάτων και μέιλ δεν διήρκησε για πολύ. Από το 2014 και μετά όμως άρχισε να λαμβάνει προσκλήσεις για αγώνες 5χλμ, 10χλμ και ημιμαραθωνίου στην Ευρώπη. Οι εμφανίσεις της της έδωσαν μία θέση στο μαραθώνιο του Λονδίνου το 2015 αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει τον αγώνα. Στις μικρότερες αποστάσεις παρέμεινε όμως στις κορυφαίες του κόσμου με τα 30:55 στα 10χλμ και 1:07:17 στον ημιμαραθώνιο που σημείωσε στην Τσεχία. Το 2016 ήταν η χρονιά που αναδείχθηκε διεθνώς. Μετά από νίκη σε 1:06:39 στον ημιμαραθώνιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Ιανουάριο κέρδισε μία θέση στην ομάδα της Κένυας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου του Κάρντιφ. Παρόλο που δεν ήταν η πιο έμπειρη αθλήτρια, στον αγώνα της Αγγλίας κατάφερε να πάρει τον πρώτο της μεγάλο παγκόσμιο τίτλο με σπριντ στην τελική ευθεία και χρόνο 1:07:31.

Kenya's Jepchirchir promises showdown at World Half Marathon – Sports Africa
Ο τερματισμός της στο παγκόσμιο ημιμαραθωνίου του Κάρντιφ το 2016

Η μητρότητα και η επιστροφή

Στις αρχές του 2017 επέστρεψε στα ΗΑΕ και σημείωσε τα πρώτα της δύο παγκόσμια ρεκόρ σε ημιμαραθώνιο (1:05:06) και 20χλμ (1:01:40) μπροστά από την Τζόισλιν Τζέπκοσγκεϊ και την αθλήτρια που θαύμαζε μικρή, την Κεϊτάνι. Μέσα σε ένα μήνα όμως όλα άλλαξαν αφού 2η Τζέπκοσγκεϊ ένα μήνα αργότερα οικειοποιήθηκε τα ρεκόρ και η Τζεπτσιρτσίρ έμαθε ότι είχε σημειώσει τα ρεκόρ όντας λίγες εβδομάδες έγκυος. Τον Οκτώβριο του 2017 γέννησε την κόρη της, Νατάλια, και αμέσως ξεκίνησε την προπόνηση για να επιστρέψει το σώμα της στη φόρμα που ήταν νωρίτερα. «Ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε να χάσω βάρος μετά τη γέννα, αλλά η κόρη μου ήταν ένα δώρο από το Θεό», έχει δηλώσει η ίδια για εκείνο το διάστημα.

Εικόνα
Η Τζεπτσιρτσίρ με την κόρη της Νατάλια

Μετά από ένα διάστημα 13 μηνών επέστρεψε σε αγώνα με 2:46:15 σε τοπικό μαραθώνιο και στη συνέχεια με τον πρώτο της μεγάλο διεθνή μαραθώνιο στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, όπου σημείωσε το αξιόλογο 2:23:50. Η Τζεπτσιρτσίρ στη συνέχεια ξεκίνησε την προετοιμασία της στα τέλη του 2019 με στόχο να κάνει έναν πολύ καλό χρόνο σε μαραθώνιο που θα την τοποθετήσει ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου. Με αρχικό στόχο το μαραθώνιο της Βοστόνης τον Απρίλιο του 2020, έκανε προπονήσεις μόλις με έναν λαγό και τον άντρα της και πρώην αθλητή, Ντέιβις Ενγκενό, στην πόλη Κάψαμπετ όπου μένει. Η πανδημία του 2020 δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την προπόνησή της αφού τα γκρουπ 3 ατόμων ήταν εντός κανονισμού. Αντί για το στάδιο βέβαια, έκανε προπονήσεις τύπου φάρτλεκ και long runs στους λόφους γύρω από την πόλη, καθώς όπως είπε ήθελε να φτάσει ξανά τη φόρμα που είχε, και για αυτό δε σταμάτησε ποτέ τις προπονήσεις, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι καθημερινά θα έπρεπε να περνάει ποτάμια ισορροπώντας πάνω σε κορμούς δέντρων για να πάει για προπόνηση:

Με 1:05:34 στην Πράγα, 1:05:16 στο παγκόσμια πρωτάθλημα της Γκντίνια, απανωτά παγκόσμια ρεκόρ σε κούρσες γυναικών, μάλλον κατάφερε το στόχο της. Οι εμφανίσεις αυτές της χάρισαν υποψηφιότητα για την κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς για τη WA, και μάλιστα μία μέρα πριν τρέξει στο μαραθώνιο της Βαλένθια. Στην ισπανική πόλη έγραψε για άλλη μία φορά ιστορία και έδειξε ότι ίσως να άξιζε περισσότερο από όλες τον τίτλο της κορυφαίας στη δύσκολη χρονιά του 2020. Το μέλλον πάντως της ανήκει.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/