Connect with us

EDITORIAL

Περί συστημάτων ο λόγος

Published

on

Πολύ κουβέντα έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες για τα πρωταθλήματα της επόμενης περιόδου και κυρίως για τα συστήματα διεξαγωγής με τα οποία θα διεξαχθούν.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Η λογική της ΕΟΠΕ (με βασικό επιχείρημα το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αλλά και τους φόβους για δεύτερο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο και μετά) είναι να διεξαχθούν όλα τα πρωταθλήματα σε ομίλους, μια επιλογή που ήδη έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση (και αντιδράσεις) στην Α1 γυναικών.

Η oμοσπονδία προτείνει 2 ομίλους των 7 (καθότι αν και δεν έχει ανακοινωθεί η Λαμία θα είναι η 14η ομάδα) χωρίς όμως να έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το πως θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αρκούμενη στη σωστή διαπίστωση ότι «θα μειωθούν τα έξοδα και είτε μετά παίξουν χιαστί είτε γίνουν 2,3 τουρνουά θα υπάρξει η κορύφωση στο φινάλε».

Δεν είναι παράλογο αυτό που λέει η ομοσπονδία, ωστόσο οι ενστάσεις των μεγάλων ομάδων (γιατί εδώ υπάρχει συμφωνία Ολυμπιακού, Θήρας, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Άρη, Πανναξιακού) έχουν να κάνουν με την συγκρότηση των ομίλων και τα λίγα δυνατά ματς που θα δώσουν.

Ανάλογος προβληματισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες κι επειδή εχθρός του καλού είναι το… καλύτερο ας δούμε τι σκέφτεται εφαρμόσει στη Βουλγαρία ο Λιούμπο Γκάνεφ στην Α1 ανδρών (υπάρχουν κι εκεί αντιδράσεις βέβαια).

Μέχρι πέρσι συμμετείχαν 12 ομάδες και το δίλημμα που τέθηκε στις 11 που θα συνεχίσουν και του χρόνου ήταν «με πόσες ομάδες θα διεξάγουμε το επόμενο καθώς υπάρχει ενδιαφέρον κι από άλλους συλλόγους. Με 12 ή με 16;».

Η ψηφοφορία έληξε 6-5 υπέρ των 16 ομάδων κι αν τελικά το συγκεκριμένο σχέδιο περάσει (οι ομάδες ζήτησαν να συζητηθεί εκ νέου) τότε το σχέδιο αναφέρει ότι θα χωριστούν σε 2 γκρουπ των 8.

Πως θα γίνει ο διαχωρισμός; Οι 4 πρώτοι της κανονικής περιόδου θα διοργανώσουν τουρνουά (4 συνολικά των 4 ομάδων)  με τις δύο πρώτες ομάδες κάθε τουρνουά να πηγαίνουν στο καλό γκρουπ και τις άλλες 8 στο δεύτερο γκρουπ.

Τα δύο γκρουπ θα αγωνιστούν εντός και εκτός (14 αγωνιστικές) και στο φινάλε οι 6 πρώτοι του καλού γκρουπ θα πάρουν μαζί τους τους 2 πρώτους του άλλου γκρουπ και θα διεκδικήσουν τον τίτλο, ενώ οι δύο τελευταίοι του καλού γκρουπ θα… υποβιβαστούν και θα εμπλακούν στα πλέι άουτ.

Τι πλεονέκτημα δίνει αυτό το σύστημα; Δύο ισοδύναμα αγωνιστικά γκρουπ, ντέρμπι από την αρχή ως το τέλος και σαφέστατα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Προτάσεις υπάρχουν πολλές, όλες έχουν τα συν και τα πλην τους, ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε μια απόφαση και να τελειώνουμε, λαμβάνοντας υπ όψιν τις θέσεις των ομάδων και κρίνοντας τι είναι καλύτερο για το άθλημα…

Κι αφήσαμε στο τέλος το πιο σημαντικό. Ο Γκάνεφ όταν εμφανίστηκε πριν από ένα μήνα στην συνεδρίαση της ολομέλειας των ομάδων (ουσιαστικά είναι μια λίγκα που λειτουργεί με δικό της προεδρείο, αλλά στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας) είπε στους εκπροσώπους των ομάδων ότι αυτοί θα αποφασίσουν για το σύστημα και το πρωτάθλημα τους, αλλά τους ξεκαθάρισε το εξής: «Θα μου φέρετε ένα σχέδιο με προοπτική τετραετίας και όχι μια πρόταση για μία σεζόν. Δεν θα αλλάζουμε συστήματα κάθε χρόνο… Σκεφτείτε τι θέλετε και εδώ είμαστε για να σας βοηθήσουμε».

Κι η τετραετία που ανέφερε ο «λύκος» έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό κύκλο και φυσικά συνδυάζεται με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που σιγά, σιγά ανακοινώνονται με έμφαση στην ανάπτυξη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/