Connect with us

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Ποια είναι τα δεδομένα για την Ολυμπιακή πρόκριση και την Ελλάδα

Published

on

Η παγκόσμια ομοσπονδία της άρσης βαρών είναι μία από αυτές που συζητάει για πάγωμα της Ολυμπιακής κατάταξης με συγκεκριμένες αλλαγές, κάτι που επηρεάζει και τους Έλληνες αθλητές.

Η IWF πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι έχει στείλει στη ΔΟΕ προς έγκριση το αναδιαμορφωμένο σύστημα Ολυμπιακής πρόκρισης μετά τις ακυρώσεις και αναβολές διοργανώσεων λόγω της πανδημίας (διαβάστε εδώ) και τόνισε ότι η περίοδος πρόκρισης δε θα επεκταθεί μετά τις 30 Απριλίου που ήταν και η αρχική ημερομηνία λήξης. Λίγες ημέρες αργότερα και πριν η ΔΟΕ απαντήσει επίσημα στην IWF, ανακοινώθηκε επίσημα η αναβολή των Αγώνων για το 2021. Αυτή η μετέωρη κατάσταση έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για το τι «μέλλει γενέσθαι» με την πρόκριση και ο κόσμος της άρσης βαρών είναι διχασμένος.

Το διεθνές ρεπορτάζ

Ο Φιλ Άντριους, γενικός γραμματέας της εθνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών των ΗΠΑ και γενικός διευθυντής της αμερικανικής ομοσπονδίας, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να εγκρίνει η ΔΟΕ το πάγωμα της παγκόσμιας κατάταξης όπως έχει αυτή τη στιγμή, παραδέχεται όμως ότι μεροληπτεί, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ μαζί με την Κίνα είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες δύο χώρες που εξασφαλίζουν εισιτήρια για το μέγιστο επιτρεπτό αριθμό αθλητών, δηλαδή 8 (4 άνδρες και 4 γυναίκες). Δικαιολογεί το σκεπτικό του λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη μέχρι τώρα προσπάθεια των αθλητών που κρατάει από το 2018 και εκφράζει ανησυχίες για την ψυχική υγεία των αθλητών αν δεν τους αποδοθούν οι κόποι τους. Υπάρχουν όμως και χώρες αλλά και μεμονωμένοι αθλητές που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση του συστήματος πρόκρισης ή να προστεθεί στο φετινό καλεντάρι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα λειτουργήσει ως τουρνουά πρόκρισης ή ακόμα και ότι πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου ένα σύστημα πρόκρισης λόγω των κρουσμάτων ντόπινγκ που μαστίζουν το άθλημα. Κάποιοι μιλούν και για 4η περίοδο πρόκρισης, όμως τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν πρώτα δεν καθοριστούν οι νέες ημερομηνίες για τους Ολυμπιακούς. Για πολλούς όμως η ακύρωση της τελικής λίστας πρόκρισης μπορεί να δώσει μία νεα ευκαιρία για πρόκριση.

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδα. Πέντε ηπειρωτικά πρώταθλήματα και συνολικά 6 διοργανώσεις «χρυσής κατηγορίας» χάθηκαν στην 3η και τελευταία περίοδο πρόκρισης λόγω της πανδημίας, προκαλώντας ανισότητα στις κατατάξεις. Με αυτές τις αλλαγές που περιμένουμε να ανακοινωθούν θα μπορέσουμε να κρίνουμε αν διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση. Ο Άντριους πιστυεύει ότι η ΔΟΕ θα αφήσει ως είναι την κατάταξη και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει λίγες ακόμα θέσεις πέρα από τις 196 που έχει η άρση βαρών, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι αθλητές και οι αθλήτριες που μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στην πρόκριση πριν την ακύρωση των διοργανώσεων της 3ης περιόδου. Με βάση το διεθνές ρεπορτάζ για το τεράστιο επιπρόσθετο κόστος που πέφτει στους Ιάπωνες λόγω της αλλαγής ημερομηνίας, αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα εφικτό σενάριο.

Οι Έλληνες αθλητές

Πάμε με αυτά τα δεδομένα να δούμε τι συμβαίνει με το Θοδωρή Ιακωβίδη και τη Ντίνα Μπεντέλη που διεκδικούν θέση στο Τόκιο για την Ελλάδα. Ο Ιακωβίδης έχει αυτή τη στιγμή την 24η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των 96κ, αν όμως κρατήσουμε μόνο έναν αθλητή από κάθε χώρα βρίσκεται στη 18η θέση, όπως φαίνεται παρακάτω:

Κατηγορία 96κ:
1. Τιάν (Κίνα)
2. Έλμπαχ (Κατάρ)
3. Ρονταγιέγας Καρβαχάλ (Κολομβία – υπό απειλή αποκλεισμού)
Ρίβας Μοσκέρα (Κολομβία)
4. Πλιεσνόι (Γεωργία)
5. Σαναταβί (Καναδάς)
6. Μκρτσιάν (Αρμενία – δικαίωμα για 1 άνδρα σε όλες τις κατηγορίες)
7. Γιου (Νότια Κορέα)
8. Μέντεζ Πέρεζ (Χιλή)
_________________________
9. Βαγιενίγια Σάντσεζ (Βενεζουέλα)
10. Γιαμαμότο Τοσίκι (Ιαπωνία)
11. Μπεϊραλβάντ (Ιράν – δικαίωμα για 2 άνδρες σε όλες τις κατηγορίες)
12. Σάεζ Βέρα (Κούβα)
Λούνα Μαρίν (Βενεζουέλα)
13. Τσιχάντσου (Λευκορωσία – δικαίωμα για 1 άνδρα σε όλες τις κατηγορίες)
Μουσαβιτζαράχι (Ιράν)
Τζανγκ (Νότια Κορέα)

14. Ρασουλμπέκοφ (Κιργιστάν)
15. Χουγκάεφ (Ρωσία – δικαίωμα για 1 άνδρα σε όλες τις κατηγορίες)
Χαν (Νότια Κορέα)
16. Τσεν (Ταϊπέι)
Άριας Μοσκέρα (Βενεζουέλα)
17. Βέλι (Βραζίλία)
18. Ιακωβίδης (Ελλάδα)

Ο Ιακωβίδης θεωρείται ότι είναι εντός πρόκρισης με την ηπειρωτική θέση της Ευρώπης. Εξήγηση: Πέρα από τους 8 πρώτους που εξασφαλίζουν πρόκριση μέσω κατάταξης δίνονται και 5 ηπειρωτικά εισιτήρια για Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ωκεανία και Ασία. Από τους υπόλοιπους της κατάταξης Ευρωπαίοι είναι μόνο ο Λευκορώσος και ο Ρώσος, όμως και οι δύο χώρες έχουν αρκετά κρούσματα ντόπινγκ ώστε να είναι στη μαύρη λίστα των χωρών που έχουν δικαίωμα να στείλουν μόνο 1 αθλητή και 1 γυναίκα αθλήτρια. Με δεδομένο ότι η Λευκορωσία έχει στα 61κ αθλητή που είναι στο Νο8 και προκρίνεται με κατάταξη (Λαπτσέου) και ότιη Ρωσία έχει στα 109κ αθλητή που βρίσκεται στο Νο4 (Μπότσκοφ) δε θεωρείται πιθανό να επιλεγούν οι συμπατριώτες τους στα 96κ.

Διαφορετική είναι η κατάσταση στα 59κ των γυναικών όπου διεκδικεί πρόκριση η Μπεντέλη. Η Ελληνίδα έχει την 16η θέση της κατάταξης αλλά ανεβαίνει μία θέση επειδή υπάρχουν πιο πάνω δύο Κινέζες. Η κατάταξη έχει ως εξής:

Κατηγορία 59κ:
1. Κουό (Ταϊπέι)
2. Τσόε (Βόρεια Κορέα)
3. Τσεν (Κίνα)
Λι (Κίνα)
4. Κόχα (Λετονία)
5. Λέψα (Ρουμανία – δικαίωμα για 2 γυναίκες σε όλες τις κατηγορίες)
6. Χοάνγκ (Βιετνάμ)
7. Φιγκερόα Ρολντάν (Βενεζουέλα)
8. Εσκομπάρ Γκερέρο (Εκουαδόρ)
__________________________________
9. Γκόμεζ Βαλντίβια (Μεξικό)
10. Σμιθ (Βρετανία)
11. Άντο (Ιαπωνία)
12. Γιαϊλιάν (Αρμενία – δικαίωμα για 1 γυναίκα σε όλες τις κατηγορίες)
13. Τσακούντε (Γαλλία)
14. Λαντούλσι (Τυνησία)
15. Μπεντέλη (Ελλάδα)

Τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα σε αυτή την κατηγορία. Εκ πρώτης όψεως η Μπεντέλη δεν έχει πιθανότητες πρόκρισης όμως υπάρχουν πολλές ακόμα παράμετροι. Η Κίνα έχει τη Νο1 αθλήτρια σε 5 διαφορετικές κατηγορίες (49κ, 55κ, 64κ,87κ, +87κ) ενώ έχει να διανείμει μόνο 4 διαθέσιμα εισιτήρια, οπότε δύσκολα θα δώσει ενα από αυτά στην 3η των 59κ, Τσεν. Η Ρουμάνα δε θα έχει πρόβλημα να είναι εντός πρόκρισης καθώς μαζί με την Τόμα των 64κ είναι με διαφορά οι δύο καλύτερες αθλήτριες της βαλκανικής χώρας. Ερωτηματικό υπάρχει και για το Εκουαδόρ αφού η Εσκομπάρ είναι εντός πρόκρισης και στα 55κ (8η θέση αν αφαιρέσουμε 3 Κινέζες) και δε τη συμφέρει να αγωνιστεί στην πιο βαριά κατηγορία. Και η Βενεζολάνα προκρίνεται και στα 64κ ως 10η όμως βέβαια τη συμφέρει να επιλέξει τα 59κ. Με την Κινέζα και την Εκουαδοριανή εκτός, Μεξικό και Βρετανία είναι εντός πρώτης 8άδας και εξασφαλίζουν απευθείας πρόκριση. Η Γιαπωνέζα και η Τυνήσια εξασφαλίζουν ηπειρωτικές θέσεις για Ασία και Αφρική και φαίνεται η θέση της Ευρώπης να πηγαίνει στην Αρμένια Γιαϊλιάν. Η Αρμενία είναι μέσα στις τιμωρημένες χώρες που δικαιούνται μόνο μία θέση στις γυναίκες, και σύμφωνα με τις κατατάξεις η Γιαϊλιάν είναι όντως η επικρατέστερη από τη χώρα της με τη 12η θέση και τους 2900.5130 βαθμούς που έχει. Ακολουθούν η Γαλλίδα με 2885.1011 και η Μπεντέλη με 2822.1985. Το ζήτημα είναι όμως πως η Αρμένια και η Ελληνίδα έχουν κάνει μόνο 5 αγώνες (χρειάζονται τουλάχιστον 6) σε αντίθεση με την Γαλλίδα που έχει κάνει 8 και έχει τσεκάρει όλα τα κριτήρια. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που δεν έγινε ποτέ θα έκρινε και την πρόκριση μεταξύ των τριών, και αυτή τη στιγμή αν παγώσει η κατάταξη, η Μπεντέλη μένει άδικα εκτός πρόκρισης.

Αναμένουμε λοιπόν να μάθουμε ποιες είναι οι διορθωτικές αλλαγές που έχει προτείνει η IWF στη ΔΟΕ για να καλύψει το κενό της τρίτης περιόδου. Αναμένουμε επίσης τι θα ειπωθεί στη νέα τηλεδιάσκεψη της IWF που θα γίνει τη Δευτέρα, όπου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συμμετέχει και πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Πύρρος Δήμας.

πηγή: Inside the Games

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/