Connect with us

ΔΟΕ

Ποιο ήταν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων νέων του Μπουένος Άιρες

Published

on

Μία μεγάλη διετής έρευνα από Αργεντινούς δημοσιογράφους δείχνει ότι το τελικό κόστος των Αγώνων ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί στον προϋπολογισμό του 2013, όταν κατατέθηκε η υποψηφιότητα.

Απόδοση Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Το πρώτο κομμάτι της έρευνας δημοσιεύτηκε πέρυσι το Νοέμβριο με τίτλο «Το κλαμπ του εκατομμυρίου» και κατονόμαζε 51 εταιρείες που στο σύνολο είχαν έσοδα μεγαλύτερα του ενός εκατομμυρίου από τη διοργάνωση. Η συνέχεια της έρευνας τον τελευταίο χρόνο έδωσε ακόμα περισσότερους καρπούς, αφού οι ετεροχρονισμένες καταθέσεις χρημάτων από την διοίκηση της πόλης του Μπουένος Άιρες και την περιφέρεια κατέδειξαν άλλες 14 εταιρείες, ανεβάζοντας το σύνολο σε 65.

Αυτές οι αποκαλύψεις διαψεύδουν τις δηλώσεις του τότε κυβερνήτη της αυτόνομης πόλης του Μπουένος Άιρες και τώρα προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι (δεξιά στην κεντρική εικόνα), που είχε υποσχεθεί περιορισμό στα έξοδα της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τις έγγραφες υποσχέσεις της επίσημης κατάθεσης της υποψηφιότητας το 2013, την οποία παρουσίασε ο Μάκρι μαζί με τον τότε πρόεδρο της Ολυμπιακής επιτροπής της Αργεντινής και μέλος της ΔΟΕ, Χεράρδο Βερτχάιν (αριστερά στην κεντρική εικόνα), τα έξοδα είχαν υπολογιστεί σε 104.690.000 δολάρια για τη διοργάνωση συν 126.400.000 δολάρια για τις εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένου του Ολυμπιακού χωριού, δηλαδή σύνολο 231.090.000 δολάρια. Μάλιστα, λίγο πριν την επίσημη τελετή έναρξης των Αγώνων τον Οκτώβριο του 2018, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά από ενημέρωση που του έκαναν οι διοργανωτές ότι σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό των 231 εκατομμυρίων, το σύνολο των τελικών εξόδων ήταν μειωμένο κατά 40%!

Αυτός ο ισχυρισμός είναι αστείος μπροστά στα αληθινά νούμερα που αποκάλυψε η έρευνα: αυτή τη στιγμή το συνολικό κόστος που προκύπτει από την έρευνα έχει ανέβει στα 1.150.000.000 δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο γιατί οι ετεροχρονισμένες πληρωμές δεν έχουν τελειώσει. Από την έρευνα ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία:

  • Τα 2/3 των 65 εταιρειών έχουν κάποιας μορφής άμεση συσχέτιση με την κυβέρνηση της πόλης αλλά και της Αργεντινής. Συγκεκριμένα βρέθηκαν υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη με Α’ και Β΄βαθμού συγγένεια, εταιρείες που είχαν χρηματοδοτήσει το κυβερνών κόμμα (Καμπιέμος) και εταιρείες που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
  • Για την έρευνα αναλύθηκαν 2250 συμβολαιογραφικές διαδικασίες που προέκυψαν είτε από μειοδοσίες είτε από άλλες συμφωνίες οφειλής.
  • Από τη λίστα των έμμισθων συμφωνιών οι 143 είχαν τιμή βάσης μεγαλύτερη των 100.000 δολαρίων. Σε 80 από αυτές τις περιπτώσεις ξοδεύτηκαν περισσότερα δημόσια χρήματα από τα προβλεπόμενα.
  • Στο σύνολο το 56% των μεγάλων συναλλαγών για τους Αγώνες είχαν επιπλέον χρεώσεις από αυτές που είχαν ανακοινωθεί στα επίσημα έγγραφα και 42/65 εταιρείες είχαν επιπρόσθετο κέρδος.
  • Στο πολυδιαφημισμένο Ολυμπιακό χωριό του Μπουένος Άιρες αυτή τη στιγμή μένουν μόλις 7 οικογένειες, όταν άλλες 1040 είναι στη λίστα αναμονής.

Τέλος, οι δύο ισχυροί άνδρες που ήταν πίσω από τους Αγώνες, ο Μάκρι και ο Βερτχάιν, αλλά και οι οικογένειές τους επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τη διοργάνωση. Ο πρώτος είναι αυτή τη στιγμή πρόεδρος της Αργεντινής και ο δεύτερος ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τη θέση του στη ΔΟΕ. Αμφότεροι είχαν στενά μέλη του κύκλου τους σε καίριες θέσεις ενώ ο δεύτερος το 2017 πούλησε το πλειοψηφικό του μερίδιο από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που διεύθυνε από το 2005, 7 μέρες πριν η εταιρεία κλείσει συμφωνία με την οργανωτική επιτροπή των Αγώνων.

Δυόμιση χρόνια μετά η έρευνα συνεχίζεται καθώς τα αληθινά στοιχεία για το κόστος των Αγώνων έχουν αποκρυφτεί κάτω από το χαοτικό γραφειοκρατικό σύστημα της χώρας, και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα θεωρείται αδύνατος ο εντοπισμός τους. Τέλος, με βάση την ισοτιμία του υποτιμημένου αργεντίνικου πέσο σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, το συνολικό κόστος αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 47.347.611.012 πέσο, ένα ποσό 45 φορές μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί το 2013. Ακολουθεί η λίστα των 65 εταιρειών, οι υπηρεσίες που τους είχαν ανατεθεί και το ποσό που εισέπραξαν τελικά:

πηγή: Ephecto Sport

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/