Connect with us

INTERVIEW

“Πόλεμο στη βία”

Published

on

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός μιλώντας στο sportsfeed.gr υπογραμμίζει την ανάγκη ψήφισης ενός νέου σύγχρονου αθλητικού νόμου, που θα έχει ως βασική προτεραιότητα την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Αναγνωρίζει πως η οικονομική κρίση έχει πληγώσει τον ελληνικό αθλητισμό, τονίζει ότι είναι απαραίτητη η προσαρμογή όλων στις υπάρχουσες συνθήκες και προαναγγέλλει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η διεξαγωγή ελέγχων στα οικονομικά των ομοσπονδιών.

συνέντευξη στον Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected] follow me @dchryss

Ο Γιάννης Ανδριανός μιλά επίσης για το πρόβλημα που προέκυψε φέτος με την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Παρ’ όλα αυτά, η συνέντευξη αρχίζει με ένα θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από λίγες μέρες.

Επειδή έγινε πολύς ντόρος τελευταία κι έφτασε το θέμα μέχρι τη Βουλή. Τελικά, έδωσε το κράτος χρήματα για να πάρει η ΕΟΚ τη wild card για το Μουντομπάσκετ ή όχι;
Δεν έχουμε δώσει χρήματα για το συγκεκριμένο σκοπό. Εμείς δίνουμε μόνο τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, που συνοδεύονται από τον απαραίτητο έλεγχο και απολογισμό.

Πώς κρίνετε την απόφαση της ΕΟΚ να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία;
Δεν θέλω να σχολιάσω. Κάθε ομοσπονδία έχει την πολιτική της και κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Από την Πολιτεία πάντως δεν έχουν δοθεί χρήματα, αυτό είναι δεδομένο.

Φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει για τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών περίπου 50% μικρότερο κονδύλι σε σχέση με το περσινό. Αυτά τα λεφτά έχουμε, αυτά διαχειριζόμαστε.

Η χρηματοδότηση του αθλητισμού είναι της αρμοδιότητάς σας, πάντως. Και τα τελευταία χρόνια το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται από την Πολιτεία για τις ανάγκες του μειώνονται δραματικά προκαλώντας πολλά προβλήματα στις ομοσπονδίες, που διαμαρτύρονται. Βλέπετε λύση στον ορίζοντα;
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση πλήττει και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Εμείς ως πολιτική ηγεσία καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εξοικονομήσουμε επιπλέον πόρους, όμως το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει για τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών περίπου 50% μικρότερο κονδύλι σε σχέση με το περσινό. Αυτά τα λεφτά έχουμε, αυτά διαχειριζόμαστε. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα, όμως αποδείχθηκε και στην πράξη ότι συνεχίσαμε να έχουμε επιτυχίες από Έλληνες αθλητές, παρά την κακή οικονομική συγκυρία. Παλιότερα οι ομοσπονδίες έπαιρναν πολλά χρήματα, γιατί ήταν άλλες οι οικονομικές συνθήκες. Τώρα άλλαξαν οι συνθήκες κι είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε. Να προσαρμοστούν και οι ομοσπονδίες, να κάνουν προσπάθεια ώστε να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους. Η Πολιτεία στηρίζει τον αθλητισμό, γιατί είναι κοινωνικό αγαθό, και κάνουμε προσπάθειες όχι μόνο για να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα, αλλά και αυτά που έχουμε να τα καταβάλλουμε εγκαίρως, κάτι που γίνεται φέτος. Πέρυσι δόθηκαν επιπλέον χρήματα από την έκτακτη επιχορήγηση που πήραμε, καταβάλλαμε οφειλόμενα πριμ στους αθλητές και τους προπονητές τους, ενώ επιχορηγήσαμε απ’ ευθείας και τα αθλητικά σωματεία. Αυτό έγινε για πρώτη φορά μετά από το 2009 και θέλαμε έτσι να δώσουμε ένα μήνυμα ότι στηρίζουμε το κύτταρο του αθλητισμού, που είναι το σωματείο. Αν η οικονομία πάει καλά και μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετα κονδύλια, να είστε σίγουρος ότι θα στηρίξουμε φέτος με περισσότερους πόρους τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αυτό.

Αν η καταβολή των επιχορηγήσεων συνοδεύεται από τον απαραίτητο έλεγχο, όπως είπατε, τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό το κομμάτι του ελέγχου;
Από τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει, θα ήταν ανήθικο από την πλευρά μας να μην σεβαστούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογουμένου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα γίνουν και οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διαπιστώσει η Πολιτεία αν αυτά τα χρήματα που δίνει για τον αθλητισμό πράγματι πηγαίνουν εκεί που πρέπει και τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των ελέγχων;
Ήδη έχω συγκροτήσει το Ελεγκτικό Συμβούλιο από πλευράς γραμματείας. Θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και θα ξεκινήσει τους ελέγχους. Βεβαίως υπάρχουν και τα άλλα όργανα της Πολιτείας, που θα κάνουν τους δικούς τους ελέγχους, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια ως προς τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τον ελληνικό αθλητισμό είναι η βία στους αγωνιστικούς χώρους. Είστε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά;
Το πρόβλημα της βίας δεν είναι τωρινό. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο συνήθως σε περιόδους κοινωνικής κρίσης παίρνει ακόμα μεγαλύτερη έκταση. Εμείς έχουμε κάνει κι εξακολουθούμε να κάνουμε αρκετά βήματα για την αντιμετώπισή του. Όμως δεν παύει να υφίσταται ζήτημα, το οποίο στο νέο αθλητικό νομοθετικό πλαίσιο θα έχει προτεραιότητα. Είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θεωρώ ότι αν υπάρχει ειλικρίνεια από όλους, το φαινόμενο της βίας μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έχει αντιμετωπιστεί άλλωστε κατά το παρελθόν σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου μάλιστα ήταν πολύ πιο έντονο.

Για να αντιμετωπιστεί, όμως, ενδεχομένως είναι απαραίτητες δραστικές αποφάσεις. Είστε διατεθειμένος να τις πάρετε;
Βούληση υπάρχει και πρέπει με ειλικρίνεια να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα της Πολιτείας. Πρέπει όλοι να συμβάλουν, γιατί πιστεύω ότι η καταπολέμηση της βίας είναι εθνικός στόχος.

Ο καινούριος αθλητικός νόμος που ετοιμάζετε τι νέο πρόκειται να φέρει σε σχέση με τους προηγούμενους που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί;
Θα το δούμε αυτό. Το βέβαιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Υπάρχουν διατάξεις που είναι πλέον παρωχημένες. Υπάρχουν πολλά κομμάτια που πρέπει να αναθεωρηθούν, διότι δυστυχώς στο παρελθόν έγιναν αλλαγές και προσθήκες αποσπασματικά και όχι βάσει μιας ενιαίας στρατηγικής. Θεωρώ ότι θα είναι ένας νόμος σύγχρονος, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και προβλήματα.

Με τα κλειστά γυμναστήρια και την αδειοδότησή τους, που ταλαιπώρησε πολλές ομάδες και πολλά πρωταθλήματα φέτος, τι σκοπεύετε να κάνετε;
Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των παικτών, των φιλάθλων, όλων των ανθρώπων που μπαίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις ήταν και παραμένουν χωρίς νομιμοποίηση, γι’ αυτό προέκυψαν τα προβλήματα. Διότι δυστυχώς η Πολιτεία δεν λειτούργησε ούτε εδώ όπως έπρεπε. Όταν από έναν πολίτη ζητάς να βγάλει άδεια για να χτίσει το σπίτι του, δεν μπορείς σε μια αθλητική εγκατάσταση να μην κάνεις το ίδιο, να μην τηρείς το νομοθετικό πλαίσιο για την ανέγερση κτισμάτων. Στο νόμο περί αυθαιρέτων, που έφερε στη Βουλή ο κ. Καλαφάτης, περάσαμε διάταξη, έπειτα από συνεργασία που είχα μαζί του, ώστε να νομιμοποιηθούν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΓΓΑ και της τοπικής αυτοδιοίκησης μαζί με τα άλλα αυθαίρετα κτίσματα, που νομιμοποιούσε μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αυτός ο νόμος. Θεωρώ ότι μετά και την παράταση που δώσαμε για να λυθούν τα προβλήματα που υπήρχαν με τις λειτουργούσες εγκαταστάσεις, αρχίζει να μπαίνει σταδιακά τάξη και σε αυτό το κομμάτι. Η παράταση δόθηκε σε δύο φάσεις, γιατί δυστυχώς έχουμε μάθει να τρέχουμε τελευταία ώρα να τακτοποιήσουμε εκκρεμότητες και ήθελα με αυτό τον τρόπο να πιέσω τις καταστάσεις και να επισπευστούν οι λύσεις. Έγινε, λοιπόν, ένα σημαντικό βήμα με τον συγκεκριμένο νόμο και όποιο άλλο κενό υπάρχει θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει βέβαια να επισημάνω ότι πολλές εγκαταστάσεις ανήκουν στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πολλές φορές ζητούν να πάρουν γήπεδα, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, συντηρώντας και ελέγχοντας τις εγκαταστάσεις και διορθώνοντας ό,τι τους υποδεικνύουν οι υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η έκδοση άδειας λειτουργίας και τέλεσης αγώνων είναι εύκολη διαδικασία, αρκεί να έχει τηρηθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Όσον αφορά τις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αξιοποίησής τους;
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει στην ΓΓΑ, δηλαδή τα ΕΑΚ, το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ. Για το ΟΑΚΑ έχω ήδη συστήσει μια επιτροπή από αρμοδίους που έλεγξαν τα στέγαστρα Καλατράβα και στο ποδηλατοδρόμιο και στο στάδιο και υπέβαλαν έκθεση. Θα κοιτάξουμε να συντηρήσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις και να χαράξουμε μια στρατηγική καλύτερης αξιοποίησής τους μέσα από διεύρυνση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, που αυτές φιλοξενούν. Είναι ένα θέμα το οποίο κοιτάζουμε με τους συναρμοδίους υπουργούς.

Εκχώρηση χρήσης ως δυνατότητα αξιοποίησης εξετάζετε;
Δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/