Ανταλλαγή επιστολών και επίκληση του αυτοδιοίκητου των ομοσπονδιών βρίσκονται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό μεταξύ ΕΟΕ, ΔΟΕ και υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού με αφορμή το νόμο Αυγενάκη.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou
Το «πρόβλημα» που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα με το νέο αθλητικό νόμο και κυρίως τα όρια ηλικίας και τις θητείες, δεν είναι κάτι καινούργιο για τη ΔΟΕ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη που βρίσκεται σε διαμάχη με αθλητικές ομοσπονδίες. Η Νότια Κορέα, ένα χρόνο μετά τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών του 2018 είχε παρόμοιο θέμα με της Ελλάδας και όμως η ΔΟΕ της έδωσε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς νέων του 2024.
Σε μεγαλύτερο βαθμό υπάρχει θέμα με την Ολυμπιακή επιτροπή της Ιταλίας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας. Στην Ιταλία θυμίζουμε ότι έχει δώσει η ΔΟΕ τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2026.
Από όλες αυτές τις περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και αφορούσαν κυβερνητική παρέμβαση, η ΔΟΕ φρόντισε να τιμωρήσει μόνο το… Κουβέιτ. Όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές με ειδικότητα στο αντικείμενο, αν ποτέ οι ΗΠΑ, ή η Βρετανία, η Κίνα και η Αυστραλία εμφανίσουν ανάλογα φαινόμενα, δε θα ανοίξει ούτε ρουθούνι.
Ο Τόμας Μπαχ που δεν αποτελεί μυστικό πως στόχος του είναι μετά τη ΔΟΕ να αναλάβει γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έχει ως προτεραιότητα να συνεργάζεται άψογα με τις εκάστοτε κυβερνήσεις των κρατών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Ρωσία.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι το 2021 στην Αθήνα, ο Τόμας Μπαχ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Όλα όσα λέγονται και γράφονται λοιπόν, περί τιμωρίας της Ελλάδας και αυστηρού ύφους της ΔΟΕ προς την ελληνική κυβέρνηση είναι για το θεαθήναι. Μόνο έναν Έλληνα εμπιστεύεται αυτή τη στιγμή ο Μπαχ και αυτός είναι ο Σπύρος Καπράλος.