Το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών του χάντμπολ ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου και προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για τα τηλεοπτικά.
του Ηλία Τάταλα
[email protected]
Τα δύο προηγούμενα χρόνια τους αγώνες του πρωταθλήματος μετέδιδε ο ΟΤΕ TV, χωρίς ποτέ να υπογραφεί σύμβαση και χωρίς να υπάρχουν άμεσα οικονομικά οφέλη για τις ομάδες, σε αντίθεση με ότι ισχύει για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ.
Πέρσι, τέτοιο καιρό η ΟΧΕ είχε ανακοινώσει ότι πρόθεση του ΟΤΕ TV ήταν να μεταδίδει έναν αγώνα κάθε Πέμπτη και να προβάλλει στιγμιότυπα των υπολοίπων αγώνων και δηλώσεις των πρωταγωνιστών σε ειδική εκπομπή. Εκπομπή για το χάντμπολ δεν υπήρξε ποτέ, ενώ οι μεταδόσεις των αγώνων γίνονταν Παρασκευή απόγευμα και υπήρξαν αγωνιστικές χωρίς μετάδοση.
Σύμβαση δεν υπογράφτηκε διότι όταν η ΟΧΕ ζήτησε (στο μέσον της περσινής χρονιάς) από τα σωματεία να δηλώσουν ότι παραχωρούν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, όπως απαιτεί ο νόμος 2725/99, δεν ανταποκρίθηκε το σύνολο των σωματείων και έτσι δεν μπορούσε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και να υπογραφούν συμβάσεις.
Για τη σεζόν που ξεκινά σε λίγες ημέρες το τοπίο παραμένει θολό. Ο ΟΤΕ TV φέρεται να ενδιαφέρεται για τη μετάδοση των αγώνων χωρίς εξτρά παροχές για τις ομάδες, γεγονός που φυσικά δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Μάλιστα, κατά την κλήρωση του πρωταθλήματος στο Μουσείο της Ακρόπολης, που θεωρείται και γιορτή για το χάντμπολ, σχολιάστηκε η έλλειψη τηλεοπτικής κάλυψης από τον ΟΤΕ TV.
Πληροφορίες του Sportsfeed αναφέρουν ότι ήδη κάποιες ομάδες συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο να σπάσουν την (ανύπαρκτη) κεντρική διαχείριση και να προχωρήσουν σε μεμονωμένες συμφωνίες με τηλεοπτικούς σταθμούς για τους εντός έδρας αγώνες τους με οικονομικά ανταλλάγματα (είτε χρηματικό αντίτιμο, είτε τηλεοπτικό χρόνο).
Προς τα παρόν, πάντως, καμία συμφωνία δεν έχει υπογραφεί. Από πλευράς ομοσπονδίας, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (12 Οκτωβρίου οι εκλογές) αναμένεται σύντομα να υπάρξουν προσπάθειες για διαπραγματεύσεις με τηλεοπτικούς σταθμούς, ακόμη και με τον OTE TV, για μία πιο συμφέρουσα πρόταση, έστω και την ύστατη ώρα και αφού το καλοκαίρι πέρασε ανεκμετάλλευτο.