Το τελευταίο και σίγουρα πιο επίπονο αγώνισμα των λεγόμενων Βορεινών αθλημάτων είναι το Βορινό Σύνθετο (Nordic Combined). Όπως προδίδει και το όνομά του, αποτελεί έναν συνδυασμό αθλημάτων και συγκεκριμένα τριών: του άλματος με σκι, του κρος κάουντρι και του σπριντ.
του Νίκου Κούδα
[email protected]
Η ιστορία
Αν και είναι γνωστό ότι οι Νορβηγοί στρατιώτες επιδίδονταν σε σκι Βορινού τύπου (Nordic skiing) ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι πρώτοι επίσημοι αγώνες του Βορινού Σύνθετου έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 1892 έξω από το Όσλο, στο πρώτο Φεστιβάλ Σκι του Χόλμενκολεν, που έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο (εκτός από το 1898 και μεταξύ 1941-1945, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).
Ολυμπιακό άθλημα
Το αγώνισμα έκανε το ντεμπούτο του στους πρώτους Χειμερινούς Αγώνες του 1924 στο Σαμονί (ατομικό 18 χλμ. και άλμα με σκι) και έκτοτε αποτελεί -με διάφορες παραλλαγές- αναπόσπαστο κομμάτι του Ολυμπιακού προγράμματος, αποκλειστικά όμως για τους άνδρες. Μάλιστα τα πρώτα μετάλλια στην ιστορία του σπορ ήταν καθαρά… Νορβηγική υπόθεση, με τους Θόρλαϊφ Χάουγκ, Θόραλφ Στρέμσταντ και Γιόχαν Γκρότουμσμπραατεν να ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών.
Το Nordic Combined χωρίζεται πλέον σε τρεις κατηγορίες:
1) Ατομικό σε μικρό λόφο (90μ.) και ανώμαλο δρόμο (cross country) 10 χλμ.
2) Ατομικό σε μεγάλο λόφο (120μ.) και ανώμαλο δρόμο (cross country) 10 χλμ. (από τους Αγώνες του 2002 και μετά) και
3) Ομαδικό, όπου κάθε ομάδα αποτελείται από 4 σκιέρ και κάθε αθλητής κάνει δύο άλματα από μικρό λόφο (90μ.) και στη συνέχεια σκυταλοδρομία 4×5 χλμ. (από τους Αγώνες του 1988 και μετά).
Η υπερδύναμη
Η κυρίαρχος των Ολυμπιακών μεταλλίων είναι φυσικά η «μητέρα» του αγωνίσματος Νορβηγία, με συνολικά 26 κατακτήσεις (11-8-7). Δεύτερη στην κατάταξη είναι η γειτονική Φινλανδία με 14 (4-8-2), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 12 μετάλλια (3-2-7).
Οι αθλητές-ορόσημα
Η κορυφαία μορφή του αγωνίσματος είναι αναμφίβολα ο Ανατολικογερμανός Ούλριχ Βέλινγκ, ο οποίος κατέκτησε 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και μάλιστα σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις (μεταξύ 1972-1980). Με την τρίτη του νίκη, στους Αγώνες της Λέικ Πλάσιντ των Η.Π.Α., ο σκιέρ από το Χάλε γινόταν ο πρώτος αθλητής που κατακτούσε 3 συνεχείς πρωτιές σε ένα αγώνισμα στην ιστορία των Χειμερινών -αποκλειστικά- Αγώνων. Το 1976, ο Βέλινγκ τιμήθηκε με το «μετάλλιο Χόλμενκολεν» (από την ομώνυμη Νορβηγική πόλη-ναό του σπορ), που αποτελεί την ανώτατη διάκριση του αγωνίσματος. Σήμερα, ο 62χρονος θρύλος ζει στην Ελβετία και είναι ο Διευθυντής Αγώνων του Nordic Combined στη Διεθνή Ένωση Χιονοδρομίας (FIS).
Το μεγάλο φαβορί
Ο Γάλλος -συνοριοφύλακας στο επάγγελμα- Τζέισον Λαμί-Σαπουί, χρυσός Ολυμπιονίκης το 2010 στο ατομικό σε μικρό λόφο και εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής (4 χρυσά μετάλλια συνολικά) αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο καυτό όνομα του αθλήματος. Μαζί με τον 27χρονο Γάλλο αναμένεται να κονταροχτυπηθούν ο 30χρονος Αμερικανός Μπιλ Ντέμονγκ (χρυσό μετάλλιο στο ατομικό σε μεγάλο λόφο και αργυρό στο ομαδικό το 2010), ο 26χρονος Γερμανός Έρικ Φρέντζελ (χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό το 2010 και 2 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής), ο 31χρονος Νορβηγός Μάγκνους Μόαν, που έχει κερδίσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια (αργυρό στο σπριντ και χάλκινο στο ατομικό το 2006) και ο 32χρονος Αυστριακός Μπέρνχαρντ Γκρούμπερ, με 2 μετάλλια στους Αγώνες του Βανκούβερ (χρυσό στο ομαδικό και χάλκινο στο ατομικό σε μεγάλο λόφο).
Στο ομαδικό ξεχωρίζει η εθνική της Αυστρίας, που μετράει 2 συνεχόμενα χρυσά μετάλλια, σε Τορίνο και Βανκούβερ.
Το άθλημα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας το Βορινό Σύνθετο αποτελεί ουσιαστικά άγνωστη φράση, ενώ όπως είναι λογικό δεν έχουμε εκπροσωπηθεί ποτέ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ελληνική παρουσία στο Σότσι
Η Ελλάδα δεν θα έχει εκπροσώπηση στους Αγώνες της ρωσικής πόλης.
Μικρά και ενδιαφέροντα
Το 2002, στους Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι, ο Φινλανδός Σάμπα Λαγιούνεν κατέκτησε τρία χρυσά στο αγώνισμα (ατομικό σε μικρό και σε μεγάλο λόφο και ομαδικό), κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία των Αγώνων.
Ο 38χρονος σήμερα Αυστριακός Φέλιξ Γκότβαλντ, 3 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης (2006 και 2010), έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής διοργάνωσης του αγωνίσματος, όταν τον Ιανουάριο του 2011 κατέκτησε σε ηλικία 35 ετών το μίτινγκ της γερμανικής πόλης Σόνα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Γκότβαλντ είχε εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 2007, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα, για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ!
Στους Αγώνες του Βανκούβερ, το 2010, αμέσως μετά την τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε στο ατομικό σε μεγάλο λόφο, ο Αμερικανός Μπιλ Ντέμονγκ έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του και αθλήτρια του σκέλετον, Κέιτι Κοζίνσκι, στο ξενοδοχείο της εθνικής ομάδας, μπροστά στους συναθλητές και τους προπονητές τους! Η Κοζίνσκι είπε ναι. Το ίδιο βράδυ, ο Ντέμονγκ έμαθε ότι θα είναι ο σημαιοφόρος της αποστολής των Η.Π.Α. κατά την τελετή λήξης των Αγώνων!
[youtube id=”Oz2kuzYlhXU” width=”620″ height=”360″]