Connect with us

TOP

Σούπερ γιαγιά ετών 84!

Published

on

Η Βρετανίδα Τζέιν Έισερ έχει σαρώσει τα παγκόσμια ρεκόρ της κατηγορίας της και μαζί με τα δύο της παιδιά ετοιμάζεται να πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μάστερς του Λονδίνου.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Αν είσαι τόσο χρονών όσο νιώθεις τότε η Τζέιν Έισερ έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Η Βρετανίδα αειθαλής κολυμβήτρια είναι φαινόμενο στην κατηγορία μάστερς εδώ και τρεις δεκαετίες. Η Έισερ έχει εκατοστίσει όχι τα χρόνια αλλά τα ρεκόρ της και θέλει να καταρρίψει άλλα πέντε. Κολύμπησε τον πρώτο αγώνα στα 17 της, αργότερα αφοσιώθηκε στην οικογένειά της και η κολύμβηση ήταν η καλύτερη παρηγοριά όταν έχασε το σύζυγό της από καρκίνο. Στην ένατη δεκαετία της ζωή της η Έισερ έχει ακόμα τόση ενέργεια όσο κανείς άλλος με τα μισά χρόνια. «Θα μπορούσα να βρω όλα τα ρεκόρ που έχω καταρρίψει αλλά υπάρχουν καλύτερα πράγματα να κάνω», δηλώνει από το κολυμβητήριο του Λονδίνου η 84χρονη στην Telegraph λίγα λεπτά πριν βουτήξει στην πισίνα για να προπονηθεί για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μάστερς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάποιος θα αστειευόταν πως η ηλικία της έχει επηρεάσει το μνημονικό της και γι’αυτό δε θυμάται τα ρεκόρ. Αλλά η Έισερ δεν είναι μία… φυσιολογική 84χρονη. Εκτός από προπόνηση στην πισίνα το πρόγραμμά της περιλαμβάνει ασκήσεις χαλάρωσης τάι τσι, πιλάτες και μαθήματα ακουαρέλα. Μέχρι την εισαγωγή της στο hall of fame της κολύμβησης πριν από μια δεκαετία, η Βρετανίδα μετρούσε 75 παγκόσμια ρεκόρ. Πρόσθεσε άλλα 25 στις ηλικίες 80-84 και τώρα που θα αγωνίστεί στο γκρουπ 85-90 (τον Μάρτιο συμπληρώνει τα 84) ευελπιστεί να ξεπεράσει τα 30. «Θα συνεχίσω να κολυμπάω μέχρι να πέσω κάτω. Όσο μεγαλώνω γίνεται πιο εύκολο αν και έχω γίνει λίγο πιο αργή τελευταία. Η κολύμβηση με κάνει να χαμογελάω. Είναι ιδανικό άθλημα για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επίπεδα», δηλώνει.

Από τη Ζάμπια στην Αγγλία
Η Έισερ γεννήθηκε στη Βόρεια Ροδεσία, σημερινή Ζάμπια, το 1931 και μολύνθηκε από ελονοσία όταν ήταν ακόμα μωρό. Ο πατέρας της ήταν Αμερικανός που υπηρέτησε στο ιππικό κατά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο και η μητέρα της Αγγλίδα χορεύτρια μπαλέτου – από εκείνη πιστεύει η Έισερ πως απέκτησε την ευλιγισία που έχει. Μεγάλωσε στη Νότια Αφρική και στα 17 της συμμετείχε στον πρώτο της αγώνα. «Η μητέρα μου καθόταν ψηλά στην εξέδρα και με ενθάρρυνε τη στιγμή που πήγαινα να πάρω τη θέση μου. Είχα τόσο πολύ αμηχανία, άγχος και ενέργεια μέσα μου που κολύμπησα πιο γρήγορα από ποτέ με αποτέλεσμα να τερματίσω πρώτη. Οπότε τώρα κάθε φορά που κάνω ύπτιο, πάντα σκέφτομαι πως είναι η μητέρα μου ψηλά και με βλέπει». Η Έισερ σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και στη συνέχεια βρέθηκε στο Μάντσεστερ για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί κολύμπησε με την πανεπιστημιακή ομάδα. Αργότερα εργάστηκε σε επιτελικό πόστο σε εργοστάσιο του Νόργουιτς, παντρεύτηκε, έκανε τέσσερα παιδιά και αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Η κολύμβηση μπήκε ξανά στη ζωή της όταν ένα σχολείο ζητούσε δασκάλους για να μάθους στα παιδιά να κολυμπάνε. Η 40χρονη τότε Έισερ προσπαθούσε να κάνει τους μαθητές να παίρνουν μέρος σε αγώνες. «Το σχολείο όμως ήταν διστακτικό. Υπήρχαν πολλά παιδιά που είχαν αποτύχει στις εξετάσεις τους, οπότε το σχολείο δεν ήθελε να αποτύχουν και κάπου αλλού. Τελικά τους πήρα στον αγώνα και έπεσα και εγώ μαζί τους. Τα κορίτσια σαφώς με νίκησαν γιατί ήταν πολύ μικρότερα σε ηλικία αλλά τους άρεσε η εμπειρία. Τότε ήρθε κάποιος και μου είπε πως υπάρχουν αγώνες για μεγάλους. Έτσι ξεκίνησαν όλα».
Ο θάνατος του συζύγου της πριν από 25 χρόνια έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Η κολύμβηση την βοήθησε να γεμίσει το κενό και να τα βγάλει πέρα με το βαρύ πένθος. «Θυμάμαι πως την περίοδο που ήταν άρρωστος μου έλεγε πως όταν φύγει θα μπορέσω να κάνω κάτι που μου αρέσει πολύ. Η κολύμβηση καθάρισε το μυαλό μου. Είχα κάτι στο οποίο μπορούσα να συγκεντρωθώ», λέει η Έισερ.

Γιαγιά με… μάστερ στις πισίνες
Τέσσερις δεκαετίες μετά την επανεμφάνιση στις πισίνες η Έισερ δεν έχει ηττηθεί σχεδόν σε κανέναν αγώνα. Ο μόνος που θυμάται να έχασε είναι ένας στο Μόντρεαλ το 2013 όταν νίκησε μία πολύ καλή της φίλη. Και αυτό έγινε επειδή δε μπόρεσε να ακούσει το σήμα της εκκίνησης λόγω μιας ροκ συναυλίας κοντά στο κολυμβητήριο. «Όταν άρχισα να παίρνω μέρος σε διεθνείς αγώνες, η οικογένειά μου το βρήκε λίγο παράξενο. Αλλά τώρα τους φαίνεται συναρπαστικό. Θα προσπαθήσουν όλοι να έρθουν στο ευρωπαϊκό του Λονδίνου για να με δουν», λέει η Έισερ που έχει έντεκα εγγόνια από τους τέσσερις γιους της. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών θα κολυμπήσουν μαζί της στο ευρωπαϊκό μάστερς του Μαΐου.
Ο στόχος της για τη διοργάνωση του Λονδίνου; Η απόλυτη κυριαρχία. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα να πέσουν σε πέντε αγωνίσματα και η ίδια ελπίζει να καταρρίψει τα παγκόσμια ρεκόρ σε 200μ. μεικτή ατομική και 50μ., 100μ., 200μ., 400μ. ελεύθερο. Στο σπίτι της έχει σημειωμένα σε μία κόλλα χαρτί τα ρεκόρ που ψάχνει και ήδη έχει διαγράψει τα 200μ. ύπτιο μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση στο Σάσεξ την περασμένη εβδομάδα. «Θα μπορέσω να καταρρίψω αυτά τα ρεκόρ αν προπονηθώ κατάλληλα. Μου αρέσει το κλίμα των αγώνων. Μου αρέσει να βρίσκομαι μέσα στο νερό. Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτό».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/