Connect with us

ΡΙΟ 2016

Σπουδαίες επιδόσεις, ιστορικά ρεκόρ

Published

on

Κάθε ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων προκύπτουν νέα ρεκόρ και αξιοπερίεργα στατιστικά. Διαβάστε τι συνέβη την έκτη ημέρα της διοργάνωσης. Από την Πένι Ολέξιακ που έγινε η πρώτη αθλήτρια γεννημένη μετά το 2000 η οποία κατακτά μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα στο Ρίο μέχρι την Κροατία που έφτασε τα οκτώ χρυσά μετάλλια στην ιστορία των Αγώνων και μάλιστα όλα στο ίδιο άθλημα.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Κωπηλασία – τετραπλό σκιφ
Η Γερμανία κέρδισε τόσο το αγώνισμα των ανδρών όσο και των γυναικών. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Οι άλλες δύο φορές ήταν πάλι από τη Γερμανία (1992, 1996).

Κωπηλασία – δίκωπος ανδρών
Οι Νεοζηλανδοί Έρικ Μάρεϊ και Χάμις Μποντ υπερασπίστηκαν με επιτυχία τον τίτλο που κατέκτησαν στο Λονδίνο το 2012. Είναι το τρίτο «δίδυμο» στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κάνουν το back to back. Είχαν προηγηθεί οι Βρετανοί Στίβ Ρέντγρεϊβ-Μάτ Πίνσετ (1992, 1996) και τα δίδυμα αδέλφια Μπέρντ και Γιοργκ Λάντβοιγκτ από την ανατολική Γερμανία (1976, 1980).

Κωπηλασία – διπλό σκιφ
Η Κάθριν Γκρείντζερ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και έγινε η πρώτη Βρετανίδα αθλήτρια που ανεβαίνει στο βάθρο σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα μαζί με την τενίστρια Κίτι ΜακΚέιν, είναι η Βρετανίδα με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς. Η Μαγκνταλένα Κοζλόβσκα και η Νατάλια Μαντάιχ έδωσαν στην Πολωνία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της γυναικείας κωπηλασίας.

Κωπηλασία – τετράκωπος ελαφρών βαρών
Με τη συγκεκριμένη νίκη της η Ελβετία κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία από το 1996. Στην Ατλάντα είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στο μονό και το διπλό σκιφ ανδρών. Το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο κατέληξε στη Δανία. Η Δανία έχει κατακτήσει μετάλλιο στο αγώνισμα και στις έξι διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων που έχει συμμετάσχει. Ο Μόρτεν Γιόργκενσεν είναι ο πρώτος κωπηλάτης που έχει στη συλλογή του χρυσό, ασημένιο και χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο.

Κωπηλασία – διπλό σκιφ ανδρών
Οι Μάρτιν Σίνκοβιτς και Βάλεντ Σίνκοβοτς κατέκτησαν το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της κροατικής κωπηλασίας.

Σκοποβολή – τουφέκι 50μ. τριών θέσεων γυναικών
Η Μπάρμπαρα Ένγκλεντερ έγινε η πρώτη Γερμανίδα που κερδίζει μετάλλιο για τη χώρα της στη σκοποβολή.

Κανόε σλάλομ – διπλό (C2)
Οι Σλοβάκοι Λάντισλαβ Σκάνταρ και Πίτερ Σκάνταρ κατέκτησαν το χρυσό στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Είναι το όγδοο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων για τη Σλοβακία. Όλα προέρχονται από το κανόε σλάλομ.

Κανόε σλάλομ – καγιάκ (Κ1) γυναικών
Η Ισπανίδα Μαέλεν Σουρότ έδωσε στη χώρα της το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο συγκεκριμένο άθλημα. Από την άλλη η Νεοζηλανδή Λούκα Τζόουνς κατέκτησε το ασημένιο δίοντας στη χώρα της το πρώτο μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος στο συγκεκριμένο άθλημα.

Τοξοβολία – ατομικό γυναικών
Η νίκη της Νοτιοκορεάτισσας Χιέιν Τσανγκ χάρισε στη χώρα της το όγδοο χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα στις εννέα τελευταίες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι το 22ο χρυσό μετάλλιο της Νότιας Κορέας στην τοξοβολία καθιστώντας το άθλημα ως το πιο επιτυχημένο στην ιστορία της χώρας όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τζούντο – 78κ. γυναικών
Η Αμερικανίδα Κέιλι Χάρισον διατήρησε τον τίτλο της και έγινε η πέμπτη γυναίκα τζουντόκα που κατακτά δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Στο Λονδίνο το 2012 η Χάρισον έγινε ο πρώτος τζουντόκα από τις ΗΠΑ (άνδρας ή γυναίκα) που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο.

Τζούντο – 100κ. ανδρών
Το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της Τσεχίας στο τζούντο κατέκτησε ο Λούκας Κρπάλεκ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν νικήσει 10 διαφορετικοί αθλητές στις δέκα τελευταίες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ιάπωνας Ριονοσούκε Χάγκα κατέκτησε το δέκατο μετάλλιο για την Ιαπωνία στο τζούντο ισοφαρίζοντας το ρεκόρ με τα περισσότερα μετάλλια που έχει κατακτήσει μία χώρα στο τζούντο σε μία μόνο διοργάνωση Αγώνων. Αυτό το ρεκόρ το είχε πάλι η Ιαπωνία (1992, 2004).

Ενόργανη γυμναστική – σύνθετο ατομικό γυναικών
Η Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς έγινε η πρώτη μετά το 1996 εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια που κατακτά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Στην Ατλάντα το είχε καταφέρει η Ουκρανή Λίλια Ποντκοπάγιεβα. Οι ΗΠΑ έφτασαν στις τέσσερις σερί νίκες στο συγκεκριμένο αγώνισμα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Είχαν προηγηθεί τα χρυσά των Κάρλι Πάτερσον (2004), Νάστια Λιούκιν (2008) και Γκάμπριελ Ντάγκλας (2012). Το χρυσό της Μπάιλς και το ασημένιο της Αλεξάντρα Ράισμαν στο σύνθετο ατομικό έδωσαν για δεύτερη φορά στις ΗΠΑ τις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου. Αυτό είχε ξανασυμβεί το 2008 με τις Λιούκιν και Σον Τζόνσον.

Ποδηλασία πίστας – ομαδικό σπριντ ανδρών
Ο Βρετανός Τζέισον Κένι έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των τριών χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Δύο χρυσά  στο ομαδικό σπριντ έχει ο βετεράνος Κρις Χόι.

Ράγκμπι – άνδρες
Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησαν τα νησιά Φίτζι είναι το πρώτο μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος στην Ολυμπιακή ιστορία της χώρας. Το ασημένιο που κατέκτησε η Βρετανία είναι το πρώτο μετάλλιο της χώρας σε οποιαδήποτε Ολυμπιακή μορφή του ράγκμπι από το 1908 και έπειτα. Η Νότια Αφρική κατέκτησε το χάλκινο. Είναι το πρώτο μετάλλιο της χώρας σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία των Ολυμπιακών.

Ξιφασκία – ξίφος μονομαχίας γυναικών ομαδικό
Με τη νίκη που σημείωσε στο συγκεκριμένο αγώνισμα η Ρουμανία κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Είναι το δεύτερο χρυσό για τη Ρουμανία στη γυναικεία ξιφασκία μετά το 1996. Η Κίνα κατέκτησε το ασημένιο και έφτασε τα 500 μετάλλια στην Ολυμπιακή της ιστορία (211-154-135).

Επιτραπέζια αντισφαίριση – μονό ανδρών
Ο Κινέζος Λονγκ Μα έγινε ο πέμπτος αθλητής που ολοκληρώνει το γκραν σλαμ της επιτραπέζιας αντισφαίρισης καθώς εκτός από το χρυσό στο Ολυμπιακό τουρνουά, έχει κατακτήσει παγκόσμιο πρωτάθλημα (2015) και παγκόσμιο κύπελλο (2012, 2015). Το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στον συμπατριώτη του Ζίκε Ζανγκ. Είναι η τέταρτη σερί φορά που οι Κινέζοι έκαναν το «1-2» σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κολύμβηση – 200μ. πρόσθιο γυναικών
Μετά από 24 χρόνια η Ρίε Κανέτο χάρισε στην Ιαπωνία το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Οι δύο συμπατριώτισσές της που νίκησαν στο παρελθόν στο 200άρι ήταν η Κιόκο Ιβασάκι (1992) και η Χιντέκι Μαχεάτα (1936). Η 27χρονη Κανέτο έγινε η δεύτερη γηραιότερη χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα. Η Γερμανίδα Ούρσουλα Χάπε νίκησε το 1956 σε ηλικία 30 ετών.

Κολύμβηση – 200μ. ύπτιο ανδρών
Ο Ράιαν Μέρφι χάρισε στις ΗΠΑ την έκτη συνεχόμενη νίκη στο αγώνισμα. Ο Μέρφι είχε νικήσει και στο 100άρι ύπτιο πριν από λίγα 24ωρα και έτσι έγινε ο πρώτος κολυμβητής μετά το Άαρον Πίρσολ το 2004 που πανηγυρίζει το χρυσό στα 100μ και 200μ. πρόσθιο σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Κολύμβηση – 200μ. μεικτή ατομική ανδρών
Ο Μάικλ Φελπς έγινε ο πρώτος κολυμβητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που νικάει στο ίδιο αγώνισμα τέσσερις φορές. Ο Αμερικανός έφτασε τα 22 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και τα 26 στο σύνολο. Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Φελπς θα κυνηγήσει το τέταρτο σερί χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα. Ο Ιάπωνας Κοσούκε Χαγκίνο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και έγινε ο πρώτος άνδρας αθλητής που κατέκτησε στο Ρίο μετάλλιο κάθε χρώματος.

Κολύμβηση – 100μ. ελεύθερο γυναικών
Για τρίτη φορά στην Ολυμπιακή ιστορία της κολύμβησης το χρυσό μετάλλιο κατακτούν δύο αθλήτριες. Αυτή τη φορά η πρώτη θέση μοιράστηκε ανάμεσα στην Καναδή Πένι Ολέξιακ και την Αμερινίδα Σιμόν Μάνουελ. Η πρώτη θέση του βάθρου είχε χωριστεί στα δυό το 1984 στα 100μ. ελεύθερο και το 2000 στα 50μ. ελεύθερο. Η Μάνουελ έγινε η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης από τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο αγώνισμα μετά το 1984 όταν τότε μοιράστηκαν τη νίκη οι συμπατριώτισσες Κάρι Στέινσιφερ και Νάνσι Χόγκσιντ. Η 16χρονη Ολέξιακ έγινε η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο σε ατομικό αγώνισμα που είναι γεννημένη μετά την 1η Ιανουαρίου 2000. Την περασμένη Τετάρτη χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και η 16χρονη Αμερικανίδα Λόρι Ερνάντεζ αλλά στο ομαδικό της ενόργανης γυμναστικής. Η Ολέξιακ πανηγύρισε το τέταρτο μετάλλιο στο Ρίο (1-1-2) και έγινε η πρώτη Καναδή με τόσα μετάλλια σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών. Επίσης έγινε η τέταρτη κολυμβήτρια που ολοκληρώνει το σετ μεταλλίων στο Ρίο καθώς χρυσό, ασημένιο και χάλκινο έχουν κατακτήσει επίσης η Σάρα Σέστρεμ, η Έμα Μακίον και η Μάγια Ντιράντο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/