Connect with us

SOCHI 2014

Στο Σότσι από ένα μεθύσι!

Published

on

Όταν ήμαστε μικροί, μας έλεγαν να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό για να αποφύγουμε τα σφαιριστήρια και τα μπαρ. Πού να ήξεραν ότι ο Αλέξανδρος Κεφαλάς θα έφτανε στο σημείο να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ακριβώς επειδή δούλευε σε μπαρ!

του Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected]
follow me @dchryss

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Κεφαλάς; Ένας πρωταθλητής του skeleton, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους χειμερινούς Αγώνες του Σότσι, κάνοντας έτσι και το δικό του όνειρο πραγματικότητα. Ένα όνειρο που γεννήθηκε ένα βράδυ σ’ ένα μπαρ πριν από επτά χρόνια.
Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς γεννήθηκε το 1984 στην ελβετική πόλη Σαμφέρ. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από τη Ρόδο, όμως ο ίδιος δεν είχε χρειαστεί να έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αφού στην Ελβετία μεγάλωσε, σπούδασε και κάποια στιγμή έπιασε και δουλειά. Στο κοσμοπολίτικο Σεντ Μόριτζ φυσικά, πού αλλού; Το πρωί παρέδιδε μαθήματα snowboard σε αρχάριους και το βράδυ έκανε τον πορτιέρη στο μπαρ «Dracula», όπου μαζεύονταν ένα σωρό αθλητές και άλλοι λάτρεις των χειμερινών σπορ για να πιουν ένα ποτό και να χαλαρώσουν μετά την πολύωρη άσκησή τους στις γύρω πίστες.
Εκεί είχε την πρώτη επαφή του με το skeleton. Όχι τυχαία. Στο Σεντ Μόριτζ υπάρχει η ξακουστή φυσική πίστα Κρέστα και όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με το άθλημα θεωρούν χρέος τους να την κατέβουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ο Αλέξανδρος την είχε μέσα στα πόδια του και δεν ήταν δύσκολο να τον πείσουν κάποιοι φίλοι του να δοκιμάσει. Αυτό έγινε το 2007. Για τα επόμενα δύο χρόνια πρόσθεσε στα χόμπι του και το skeleton, μέχρι που γνώρισε τον Φριτζ Μπούρκαρντ.
Ήταν ξημερώματα, γύρω στις 4 το πρωί, τον χειμώνα του 2009 κι ο Μπούρκαρντ βγήκε τρεκλίζοντας από το μπαρ, αφού είχε πιει μερικά ποτηράκια παραπάνω. Ο Αλέξανδρος προθυμοποιήθηκε να τον συνοδεύσει και έπιασαν την κουβέντα. Στο τέλος αυτής της κουβέντας ο νεαρός Έλληνας είχε στα χέρια του μια πρόταση. «Έλα μαζί μας στην ομάδα Σίκα και το 2014 θα αγωνιστείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες»!
Η Σίκα είναι μια ομάδα που έχει ιδρύσει ο Μπούρκαρντ και έχει στόχο να αναδεικνύει αθλητές του skeleton από μικρές χώρες που δεν ασχολούνται με την ανάπτυξη του αθλήματος. Όπως η Ελλάδα. Η πρόκληση για τον Αλέξανδρο ήταν μεγάλη, άλλωστε από τη Σίκα έχουν ξεπεταχτεί ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, σαν τους Λετονούς Μάρτιν και Τόμας Ντούκουρς και τον Σλοβένο Άντζε Σέτινα. Αποφάσισε λοιπόν να την αποδεχθεί, παρά το ότι ήταν αρκετά μεγάλος σε ηλικία. Έκανε τα χαρτιά του για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και παράλληλα υπέβαλε την αίτησή του στον ελληνικό σύνδεσμο για αθλήματα πάγου. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Με πολλή, σκληρή και συστηματική δουλειά ο Αλέξανδρος Κεφαλάς κατάφερε πέντε χρόνια αργότερα να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Κι εκεί πλέον όλα είναι πιθανά…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/