Connect with us

TOP

Τα 10+4 πρόσωπα του ευρωπαϊκού

Published

on

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Άμστερνταμ ανήκει στο παρελθόν. Δε θα ξεχαστεί όμως καθώς πολλά και διάφορα συνέβησαν αυτές τις πέντε μέρες στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Από όλα όσα ζήσαμε αυτές τις μέρες στο Ολυμπιακό στάδιο, ξεχωρίσαμε τα 10 πρόσωπα (συν 4) που κατά την προσωπική μας άποψη, ξεχώρισαν στο πρωτάθλημα.

Άμστερνταμ Θανάσης Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Αγγελος Ζυμάρας
azsportsimages.com
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των φωτογραφιών του Sportsfeed.gr με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).

Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Οποιαδήποτε καταφέρνει να βγάζει εκτός λίστας την Γέλενα Ισινμπάεβα αξίζει ειδικής μνείας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ διακαίωσε τις προσδοκίες (από τα λίγα φαβορί του ευρωπαϊκού) και με το 4.81μ. έγινε η κάτοχος του ρεκόρ αγώνων γνωρίζοντας την αποθέωση από 22.000 θεατές. Οι Ολλανδοί πίστευαν στη Στεφανίδη και για το λόγο αυτό της είχαν κάνει δισέλιδο αφιέρωμα την παραμονή του αγώνα στην Del Telegraf, ενώ και μεταξύ των ξένων ανταπακριτών ήταν από τις πιο δημοφιλείς αθλήτριες.

Τόμας Βαν Ντερ Πλίτσεν (Βέλγιο) – δέκαθλο
Διπλός νικητής ο Βέλγος υπεραθλητής. Έχοντας κερδίσει τον καρκίνο πριν από 16 μήνες κάνοντας την τελευταία χημειοθεραπεία, ήρθε στο Άμστερνταμ δίχως να τον υπολογίζει κανείς. Έφυγε με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και κυρίως αυτόν του πρωταθλητή της ζωής. Το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε, σημαίνει πολλά για τον ίδιο και για εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ρουθ Μπεϊτία (Ισπανία) – ύψος
Από τις πιο συμπαθείς αθλήτριες μεταξύ των… συναδέλφων της. Η 37 ετών και 97 ημερών την ημέρα του τελικού, Ισπανίδα άλτρια, κέρδισε ακόμα έναν τίτλο, τον χάρηκε σα να ήταν ο πρώτος της (ο τρίτος σε ευρωπαϊκά), συνεχίζει ακούραστη και ενώ πλέον έχει φτάσει να αντιμετωπίζει αθλήτριες που θα μπορούσαν να είναι κόρες της (η Χρούμπα είναι 18 ετών). Όλα αυτά και ενώ ον Άυγουστο του 2012 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Για δύο… μήνες. Τόσο άντεξε μακριά από το στίβο. Και μία λεπτομέρεια: Μετά τον τελικό, μπαίνοντας στη μεικτή ζώνη, κάθισε και μίλησε υπομονετικά με όλους τους απεσταλμένους που ζήτησαν δηλώσεις, είτε ήταν Ισπανοί, είτε αλλοδαποί. Με τον υπεύθυνο των απονομών να προσπαθεί να επισπεύσει τη διαδικασία για να βγει εκτός προγράμματος η απονομή, η Μπεϊτία του ζήτησε να κάνει υπομονή για να μιλήσει με όλους όσοι ήθελαν να τους κάνει δηλώσεις…

Γκρεγκ Ράδερφορντ (Βρετανία) – μήκος
Από το 2012 μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει κάνενα μεγάλο τίτλο. Τον κατηγορούν διαρκώς ότι δεν κάνει μεγάλα άλματα και τον χαρακτηρίζουν μέτριο συγκριτικά με τους παλαιότερους άλτες, Αμερικανούς και Κουβανούς. Ο Καρλ Λιούις σε κάθε ευκαιρια του κάνει επίθεση. Όμως, από το Λονδινο του 2012 μέχρι και το ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ ένας νας δε βρέθηκε να πηδήξει ένα εκατοστό πιο μακριά για να του κλέψει κάποιο χρυσό μετάλλιο στους αγώνες που συμμετείχε. Ο Ράδερφορντ είναι ο ορισμός του αθλητή αγώνων. Αυτό έκανε και στο Άμστερνταμ. Με 8.21μ. πήρε το χρυσό.

Μπρούνο Χορτελάνο (Ισπανία) – 200μ.
Έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο για τη μεικτή ζώνη ως δεύτερος, μη μπορώντας να πιστέψει την επιτυχία του. Μέχρι να φτάσει στο σημείο των συνεντεύξεων, ο Τσουράντι Μαρτίνα είχε ακυρωθεί γιατί πάτησε τρεις φορές γραμμή και τη θέση του πρώτου πήρε ο Ισπανός. Το έμαθε live on camera και εξαφανίστηκε πιο γρήγορα και από τον Μπολτ. Το κορυφαίο τηλεοπτικό στιγμιότυπο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ντάφνι Σκίπερς (Ολλανδία) – 100μ.
Γέμισε το Ολυμπιακό στάδιο μόνη της. Για τους Ολλανδούς είναι πιο σημαντική αθλήτρια και από τον κορυφαίο Ολλανδό ποδοσφαιριστή. Πραγματικά τη λατρεύουν και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η Σκίπερς για τους Ολλανδούς που έχουν αθλητική κουλτούρα, είναι ότι ο Μπολτ για τους Τζαμαϊκανούς. Τερματίζοντας πρώτη στα 100μ. Τα ντεσιμπέλ εντός του γηπέδου ξεπερνούσαν και αυτά από γκολ των οράνιε κόντρα στους Γερμανούς. Το μόνο που λείπει από τη Σκίπερς για να γίνει πραγματική σταρ, είναι η εκτός αγωνιστικου χώρου λάμψη. Με το που εγκαταλείπει το ταρτάν, καταπίνει τη γλώσσα της και η ίδια εξαφανίζεται.

Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία) – ύψος
Είναι ο επόμενος Μπολτ. Ο Ιταλός θα διαδεχθεί τον Τζαμαϊκανό στο… σόου. Στον τελικό του ύψους ήταν απολαυστικός. Παρακινούσε τους θεατές να χειροκροτούν ρυθμικά όλους τους άλτες. Πανηγύριζε τα επιτυχημένα άλματα των αντιπάλων του. Ο ίδιος μέχρι το 2.29μ. πήδηξε με βερμούδα του μπάσκετ και μετά από κάθε άλμα έκανε πως σουτάρει σε μπασκέτα. Φυσικά το μισοξυρισμένο πρόσωπο – σήμα κατατεθέν δε θα μπορούσε να μην…εμφανιστεί. Μετά το τελικό, βγήκε εκατοντάδες φωτογραφίες, μίλησε με όλους, υπέγραψε αυτόγραφα και έδειξε ότι το χάρηκε περισσότερο από όλους. Φοβερός τύπος, τρομερός αθλητής.

Άνταμ Κζοτ (800μ.) – Πολωνία
Εκ πρώτης όψης δε σου γεμίζει το μάτι. Και όμως έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Κενυατών και των Αμερικανών. Είναι σε τρομερή κατάσταση και είναι πραγματική απόλαυση να τον παρακολουθείς σε ένα από τα πιο δύσκολα αγωνίσματα του στίβου. Στο Άμστερνταμ δεν έκανε φοβερη επίδοση. Είχε όμως τακτική. Θυμίζει Φάρα στο πως αγωνίζεται. Μπορεί να μην κάνει ποτέ παγκόσμιο ρεκόρ, όμως έχει τον τρόπο να κερδίζει τα χρυσά μετάλλια. Οι Πολωνοί δημοσιογράφοι τον τοποθετούν ψηλότερα από τον ποδοσφαιριστή Λεβαντόφσκι (αλλά και το δρομέα Λεβαντόφσκι, τον πέρασε και αυτόν…).

Αδελφοί Ίνγκερμπρίτσεν (Νορβηγία) – 1.500μ.
Αν η εθνική ποδοσφαίρου της Νορβηγίας έβαζε γκολ σε τελικο παγκοσμίου κυπέλλου, δε θα πανηγυριζόταν τόσο όσον το 1-3 των αδελφών Ίνγκερμπρίτσεν στα 1.500μ. Σύμφωνοι, οι Νορβηγοί εντός του Ολυμπιακού σταδίου, φίλαθλοι και δημοσιογράφοι είναι λάτρεις του στίβου, όμως για μπείτε για λίγο στη θέση τους. Δύο αδέλφια ανεβαίνουν στο βάθρο σε ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα. Πως να μην τρελαθούν, ιδίως οι δημοσιογράφοι οι οποίοι στη μεικτή ζώνη έκαναν κερκίδα στα δύο αδέλφια. Λεπτομέρεια: υπάρχει και τρίτος, ηλικίας 15 ετών που βάσει επιδόσεων θα γίνει καλύτερος από τους δυο μεγαλύτερους. Τον 23χρονο πρωταθλητή Ευρώπης Φίλιπ και τον 25χρονο (3ο στην Ευρώπη) Χένρικ.

Αδελφοί Μπορλέ (Βέλγιο) – 4Χ400μ.
Η απόλυτη επιβεβαίωση του κανόνα που λέει ότι για να έχεις καλή σκυτάλη δε θέλεις τέσσερις σούπερ αθητές, αλλά θέλεις μια καλή ομάδα. Υπάρχει καλύτερη ομάδα από τρία αδέλφια συν ένα εκτός οικογένειας και προπονητή τον μπαμπά; Στην Ευρώπη τουλάχιστον, όχι. Αυτή η ομάδα αποτελεί ατραξιόν και ακόμα και οι γείτονες Ολλανδοί που δεν είναι και τόσοι φιλικοί με τους Βέλγους, ξετρελάθηκαν με την ομάδα και ας είχαν και δική τους στον τελικό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/