Connect with us

INTERVIEW

«Αντίπαλος μόνο ο εαυτός μας»

Published

on

Αποτελούν μία από τις κρυφές ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής κρατάνε χαμηλά τους τόνους και δεν αφήνουν τα μυαλά τους να πάρουν αέρα.

συνέντευξη Στέφανος Σουλιώτης
[email protected]
φωτογραφία Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των φωτογραφιών του Sportsfeed.gr με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).

Οι δύο τους είναι ένα από το πιο επιτυχημένα πληρώματα παγκοσμίως στην ιστιοπλοϊκή κλάση 470. Ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία το 2008 και στα χρόνια που ακολούθησαν κυριάρχησαν σε όλες τις θάλασσες εντός ή εκτός Ελλάδας. Οι ώρες που περνάνε με την Ιφιγένεια (το όνομα του σκάφους με το οποίο θα τρέξουν στο Ρίο) είναι αμέτρητες καθώς γνωρίζουν πως η λεπτομέρεια είναι εκείνη που θα δώσει τη διάκριση.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το δίδυμο Μάντης-Καγιαλής βρίσκεται σταθερά στην κορυφαία πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση που έχει η χώρα μας στην ιστιοπλοΐα. Οι δυο τους μίλησαν στο Sportsfeed για την επικείμενη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη μεταξύ τους σχέση και τις φιλοδοξίες τους.

Το 2012 αν και είχατε φέρει την ελληνική πρόκριση για τον Λονδίνο τελικά δεν ήσασταν εσείς εκείνοι που ταξίδεψαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πόσο γρήγορα το ξεπεράσατε;
Μάντης Στην αρχή η πρώτη μου σκέψη ήταν να σταματήσω. Μετά από έξι μήνες αποχής τρέξαμε στο πανελλήνιο, δοκιμαστήκαμε και ύστερα το ένα έφερε το άλλο. Τα αποτελέσματα ήταν όλο και πιο καλά και πλέον εμείς το διασκεδάζαμε πιο πολύ από ποτέ.
Καγιαλής Μας στοίχησε πολύ είναι η αλήθεια, ο Παναγιώτης δεν ήθελε να ξανά μπει στο 470 και εγώ απεγνωσμένα ήθελα να κάνω ακόμη περισσότερο για να μπορέσω να κρύψω την αποτυχία μου έτσι όπως την ένιωθα εκείνη την στιγμή. Άρπαξα την ευκαιρία, πήρα έναν πιτσιρικά και πολύ ταλαντούχο αθλητή και συμμετείχαμε στο ευρωπαϊκό του 2012 στο Λαργκς της Σκοτίας όπου καταλάβαμε την έκτη θέση. Ήθελα απεγνωσμένα να ξαναμπώ στο 470 με τον Παναγιώτη. Άρχισα να προσπαθώ να του αλλάξω τα μυαλά, να μπούμε ξανά για καμιά βόλτα και να συμμετέχουμε σε διεθνείς αγώνες για πλάκα. Σε ο,τι αγώνα τρέξαμε το 2013-2014 πήραμε μετάλλια σε ο,τι διοργάνωση και αν ήταν! Έτσι τελικά έσβησε η πικρία και συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε με κέφι και ακόμη περισσότερο πάθος. Το πιο σημαντικό ήταν πως μας στήριξαν πάρα πολύ άνθρωποι στην προσπάθεια μας.

Τσακώνεστε μεταξύ σας κατά τη διάρκεια μιας κούρσας ή κατά την προπόνηση;
Μάντης Ναι, πολλές φορές υπάρχει ένταση μέσα στο σκάφος. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε και οι δύο το καλύτερο αποτέλεσμα και πιέζουμε ο ένας τον άλλον γι’αυτό.
Καγιαλής Σίγουρα υπάρχουν τσακωμοί και διαφορές τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα. Εκεί όμως είναι που φαίνεται ένα δίδυμο αν θα πετύχει στην πορεία: από το πόσο μπορεί να το ξεπεράσει γρήγορα και να προχωρήσει παρακάτω. Είναι πολύ δύσκολο μέσα στην ένταση και την πίεση να μπορείς να βάλεις στην άκρη τον εγωισμό και τα νεύρα και να κοιτάς μόνο πώς θα προχωρήσεις μπροστά. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στον πρωταθλητισμό.

Ποια είναι τα στοιχεία που εκτιμάει ο ένας στον άλλον;
Μάντης Δε γνωρίζω ποια στοιχεία εκτιμά ο Παύλος σε μένα. Εγώ πάντως παίρνω δύναμη απο το πείσμα και την όρεξη που έχει για δουλειά.
Καγιαλής Η υπομονή, η θέλησή του και η απίστευτη αγάπη που έχει να βρίσκεται στη θάλασσα.

Το κίνητρο για να κάνετε ιστιοπλοΐα είναι ο ανταγωνισμός με τα άλλα πληρώματα ή η απόλαυση;
Μάντης Το κίνητρο για την ιστιοπλοΐα είναι πιο πολύ το να καταφέρεις καλύτερα από όλους να μαντέψεις τον καιρό και τις αλλαγές που θα έρθουν σε συνδυασμό με το να καταφέρεις να πηγαίνεις το σκάφος πιο καλά απο όλους. Άρα σίγουρα έχει να κάνει με ανταγωνισμό αλλά και με την απόλαυση του να τιθάσευσης τη φύση.
Καγιαλής Ξεκινάει με την αγάπη για τη θάλασσα και καταλήγει στην απόλαυση όταν έχεις στόχο. Ο ανταγωνισμός με τον εαυτό σου είναι ο κύριος στόχος. Θέλω να ξεπερνάω τον εαυτό μου και να γίνομαι καλύτερος.

Τι θα διεκδικήσετε μαζί με την «Ιφιγένεια» στο Ρίο;
Μάντης Ο στόχος για το Ρίο είναι να απολαύσουμε τους αγώνες. Ξέρουμε ότι έχουμε αγωνιστεί σκληρά και έχουμε προπονηθεί πολύ για αυτό. Θα δώσουμε το καλύτερο μας εαυτό.
Καγιαλής Θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε έναν ωραίο αγώνα και να τον απολαύσουμε. Να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να είμαστε συγκεντρωμένοι και ταπεινοί στον στόχο μας και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Ποιο από τα άλλα πληρώματα που θα αντιμετωπίσετε θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο;
Μάντης Νομίζω ότι κάθε ομάδα που είναι στη 10αδα τα τελευταία 2 χρόνια έχει πιθανότητα για βάθρο. Δε θα προσέξουμε κάποιον ιδιαίτερα.
Καγιαλής Υπάρχουν χώρες που είναι μεγαθήρια στην ιστιοπλοϊκή κοινότητα (Αυστραλία, Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Σουηδία, Κροατία). Οπότε επειδή είναι πολλές είπαμε να προσέξουμε μόνο τους εαυτούς μας. Εμείς είμαστε ο μεγάλος μας αντίπαλος.

Υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού σας όσα ακούγονται για τον ιό Ζίκα;
Μάντης Δεν έχουμε ασχοληθεί πέρα από το να κάνουμε όλα τα απαραίτητα εμβόλια που προτείνονται. Το πρόγραμμα και οι ρυθμοί όταν είμαστε στο Ρίο, δεν μας αφήνουν χώρο για τέτοιες σκέψεις. Όσο μπορούμε προσέχουμε.
Καγιαλής Ο Ζίκα είναι ιός ο οποίος μπορεί να σε κρατήσει πολύ πίσω στην προετοιμασία σου και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες. Εμείς έχουμε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια που μας σύστησαν ειδικοί. Γενικά ο ιός εξαπλώνεται από τα κουνούπια άλλα κυρίως στην ενδοχώρα και όχι στα αστικά κέντρα. Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!