Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τα «Δρόμεια» γίνονται παγκόσμια!

Published

on

Όταν πριν από πέντε χρόνια ο Χάρης Παπαδιάς και η Αριάδνη Δάδα (στη φωτογραφία το δίδυμο της επιτυχίας) ξεκινούσαν την προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα καλό μίτιγκ στίβου όπως αυτά που είχε η Ελλάδα την εποχή που οι ίδιοι ήταν αθλητές, είχαν βάλει στόχο να κάνουν τα «Δρόμεια» διεθνές μίτιγκ με παγκόσμια εμβέλεια και επίκεντρο τους αθλητές.

του Γιώργου Κατσαρού
[email protected]

Χάρη στην πολύ προσωπική δουλειά που έβαλαν, στη μεγάλη στήριξη που είχαν από το Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο αλλά και σε διακεκριμένους δημότες της πόλης τους που στάθηκαν στο πλευρό τους, σήμερα όπως αποκαλύπτει ο Χάρης Παπαδιάς παρακάτω στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ αλλά και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των 60μ.  «Τα Δρόμεια του 2022 θα είναι ένα από τα μίτιγκ της παγκόσμιας σειράς Continental Tour και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό».
Διοργανωτής του κορυφαίου θεματικού μίτιγκ στίβου στην Ελλάδα «Δρόμεια» είναι ο ΑΟ Δρομέας Βάρης, ο σύλλογος που το 2015 εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν ο Χάρης Παπαδιάς με την Αριάδνη Δάδα, η οποία είναι και η πρόεδρος του συλλόγου που εκτός από το διεθνές μίτιγκ έχει δημιουργήσει και μία μοναδική αθλητική κυψέλη στη Βάρη, καθώς ο Δρομέας διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες ακαδημίες στίβου στα νότια προάστια της Αθήνας μέσα από τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αναδεικνύονται τα νέα ταλέντα του ελληνικού στίβου.

Χάρη, δύσκολοι καιροί για διεθνή μίτιγκ σε πολλές χώρες, όμως τα «Δρόμεια» τολμούν και προχωρούν σε αναβάθμιση. Πως γίνεται αυτό;
Αν έχεις θέληση και αγάπη γι αυτό που κάνεις, θα προσπαθήσεις να το πετύχεις και σίγουρα κάτι θα πετύχεις. Εμείς μαθημένοι από τον αθλητικό μας βίο ως παλιοί πρωταθλητές ξέρουμε πολύ καλά την διαδρομή και τις δυσκολίες, αλλά ξέρουμε να βάζουμε και στόχους και όταν βάζεις στόχους έχεις κάνει την αρχή για να πετύχεις. Όσο για την αναβάθμιση παρά την δύσκολη περίοδο γενικώς, αυτή είναι φυσιολογική εξέλιξη μετά από πέντε χρόνια και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη στήριξη που μας παρέχουν ο δήμαρχος και διακεκριμένοι πολίτες του δήμου που χωρίς να επιθυμούν την προβολή στηρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε για τη νεολαία και τους αθλητές μας.

Αξίζει τον κόπο τέτοια θυσία; Τα διεθνή μίτιγκ έχουν μεγάλο κόστος και γι αυτό η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια τα είχε εγκαταλείψει.
Ας μην πάμε πίσω και πούμε τα μεγάλα λάθη που έγιναν από την ομοσπονδία με την πλήρη εγκατάλειψη της στήριξης αθλητών και διοργανωτών στο κομμάτι αυτό. Τα διεθνή μίτινγκ μπορεί να έχουν πράγματι σημαντικότατο κόστος και όσο τα αναβαθμίζεις τόσο να αυξάνεται το κόστος, αλλά θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μας να διοργανώνουμε αξιολογημένους αγώνες για τους αθλητές, αγώνες που να τους βοηθούν και να στηρίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους. Αυτό είχε εγκαταλειφθεί εδώ και 10 χρόνια και γι αυτό ήρθαμε εμείς δειλά-δειλά στην αρχή μόνοι μας χωρίς καμία στήριξη από την ομοσπονδία και δημιουργήσαμε τα Δρόμεια που σήμερα τα φτάσαμε να διεκδικούν θέση στην παγκόσμια σειρά του Continental Tour. Ναι λοιπόν αξίζει η προσπάθεια να γίνεται γιατί παίρνουμε πίσω μεγάλη αναγνώριση και στήριξη από τους αθλητές και τους προπονητές κι αυτό είναι που μετράει για εμάς.

Ποιός είναι ο στόχος του μίτιγκ για το 2022, υπάρχουν κάποια αγωνίσματα που θα δοθεί βαρύτητα;
Αν και είναι λίγο νωρίς να μιλάμε για ονόματα, θεωρώ πως έως τέλος του έτους θα έχουμε σαφή εικόνα. Σίγουρα όμως θα δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στις σκυταλοδρομίες 4×100μ όπου ελπίζουμε να έχουμε πολύ δυνατές ομάδες για να βοηθηθούν και οι δικές μας Εθνικές, ενώ γενικότερα πάντα λαμβάνουμε υπόψη να φτιάχνουμε δυνατά αγωνίσματα ανάλογα και με τους δικούς μας πρωταθλητές ώστε να έχουν το επιθυμητό επίπεδο ανταγωνισμού και να βγουν οι επιδόσεις που κυνηγούν.

Να μιλήσουμε όμως και λίγο για την ομοσπονδία και τις Εθνικές ομάδες; Την φετινή χρονιά για τον στίβο πως θα την αξιολογούσες;
Θα έλεγα πως ήταν μεταβατική χρονιά καθώς ο Covid συνέχισε να επηρεάζει την αθλητική δραστηριότητα. Οπότε η οποιαδήποτε στασιμότητα που μπορεί να θεωρηθεί πως υπήρξε έχει κάποια ελαφρυντικά. Σίγουρα η επιτυχία του Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς είναι τεράστια και είναι αυτή που κράτησε την εικόνα του ελληνικού στίβου ψηλά αλλά και κάποιων άλλων παιδιών όπως η Στεφανίδη, ο Καραλής, η Κυριακοπούλου, η Ντρισμπιώτη, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή κι εμείς που είμαστε μέσα στο χώρο γνωρίζουμε πως άλλες ήταν οι προσδοκίες και άλλα τα αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων όπου η Ελλάδα αν και αγωνιζόμενη στην β’ κατηγορία από την α’ (σουπερλιγκ) όπου μετείχε προηγούμενες χρονιές, μετά βίας κατάφερε και κατατάχθηκε στην 8η θέση μεταξύ 12 ομάδων, μένοντας πίσω από πολλές χώρες που πάντα υπερτερούσαμε.

Εδώ και πέντε μήνες είσαι πλέον μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. Ποιές είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου ως μέλος της διοίκησης;
Οταν είσαι στην ομοσπονδία ως αθλητής δεν μπορεί να έχεις την πραγματική εικόνα της. Τώρα που είμαι μέσα στην διοίκηση και έχω περισσότερη γνώση αλλά και πρόσβαση σε πληροφορία, ομολογώ πως έχω σοκαριστεί και απογοητευτεί πάρα πολύ με την φιλοσοφία και τη νοοτροπία που υπάρχει όσον αφορά τη λειτουργία της. Γι αυτό πρίν ένα χρόνο μαζευτήκαμε ως ομάδα και ενεργοποιηθήκαμε ως Αναγέννηση, για να αλλάξουμε αυτό που βλέπαμε από έξω, απλά τώρα που μπήκαμε μέσα διαπιστώνουμε πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και ως φιλοσοφία και ως λειτουργία και ως συγκρότηση και ως οικονομικά δεδομένα. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί έναν ΣΕΓΑΣ να χρωστάει εκατομμύρια ευρώ; Όταν όλα αυτά τα χρόνια μας παρουσίαζαν άλλα οικονομικά δεδομένα. Δεν πρόκειται όμως να το βάλουμε κάτω, θα παλέψουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα σωματεία, στους προπονητές και στους αθλητές, που ξέρουν πως μπορούν να βασίζονται σε εμάς.

Να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τον ελληνικό στίβο για τη νέα χρονιά; Είσαι αισιόδοξος;
Είναι δύσκολο να πούμε κάτι με σιγουριά. Η ανάπτυξη και η βελτίωση δεν έρχονται από τη μία χρονιά στην άλλη. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα και πλάνο. Σίγουρα αθλητές και προπονητές κάνουν τα πλάνα τους ανεξάρτητα από συνθήκες, όμως αν δεν υπάρξει κεντρικό πρόγραμμα και ξεκάθαρες διαδικασίες στήριξης του αθλητισμού από την διοίκηση της ομοσπονδίας, δεν πρόκειται να έχουμε κάτι καλύτερο. Η πλειοψηφία των διοικούντων μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόγραμμα και δεν φαίνεται να έχει κάποια κατεύθυνση. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για όλους μας.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες