Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τεράστια απώλεια

Published

on

Έκανε 1,3 δισ. Κινέζους να αγαπήσουν το στίβο, τους Αμερικανούς να βλέπουν την πλάτη του και την παγκόσμια κοινότητα του αθλητισμού να δακρύσει με την ατυχία του. Ο Λιου Ξιανγκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του αθλητισμού που δεν είχαν την καριέρα που τους άρμοζε. Σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Η σημερινή μέρα, χαρακτηρίζεται από τον κινεζικό Τύπο, ως μία από τις πιο θλιβερές στην ιστορία του αθλητισμού της χώρας. Το χρυσό αγόρι, ο αθλητής που ανέτρεψε τα παγκόσμια δεδομένα ανακοίνωσε επίσημα πως έφτασε το τέλος της καριέρας του. Ο Λιου Ξιανγκ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα και δεύτερη φορά στερεί από τους συμπατριώτες του, την εντός έδρας χαρά.
Το 2004 στην Αθήνα, ο Ξιανγκ έγινε ο πρώτος Κινέζος που κατακτά χρυσό μετάλλιο στον στίβο. Η χώρα με τους 1,3 δισ. κατοίκους έπρεπε να φτάσει το 2004 και να εμφανιστεί ο 21χρονος τότε Ξιανγκ για να καταφέρει να ακούσει τον εθνικό της ύμνο σε Ολυμπιακό στάδιο. Με 12.91 (ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ του Κόλιν Τζάκσον) κέρδισε το χρυσό μετάλλιο δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, τους Αμερικανούς να χάνουν ένα δικό τους αγώνισμα και να αναρωτιόνται «who the hell is Xiang».
Δυο χρόνια αργότερα, έκανε δικό του το παγκόσμιο ρεκόρ με το εκπληκτικό 12.88 (μέχρι που το έχασε από τον Ντάιρον Ρόμπλες με 12.87, ενώ τώρα το κατέχει ο Άριες Μέριτ με 12.80) πράγμα ανήκουστο για Ασιάτη αθλητή, όσον αφορά τα σπριντ.
Το 2007, ο Ξιανγκ κατάφερε να ολοκληρώσει το triple crown καθώς μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ, ήρθε και το χρυσό μετάλλιο που του έλειπε. Αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή κάνοντας τον κυριάρχο στο άθλημα και την αμερικάνικη εταιρεία κολοσσό, Nike, να τον τοποθετεί ψηλότερα από τους Αμερικανούς αθλητές (είναι και τεράστια η αγορά της Ασίας).
Δυστυχώς όμως, στο απώγειο της καριέρας του, ο Ξιανγκ δέχθηκε ένα χτύπημα το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ. Έκανε ένα ολόκληρο έθνος να κλάψει το 2008, όταν στους εντός έδρας Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Μία άκυρη εκκίνηση (από άλλον αθλητή) στην προκριματική σειρά που συμμετείχε και ένα τράβηγμα τον ανάγκασαν να αποσύρει τη συμμετοχή του την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Το μούδιασμα για τους Κινέζους ήταν τεράστιο, καθώς το χρυσό αγόρι κουβαλούσε στις πλάτες του ένα ολόκληρο έθνος. Ο τελικός των 110μ. με εμπόδια ήταν το πιο εμπορικό αγώνισμα, περισσότερο και από τα 100μ. που τότε είχαν και τον σούπερ σταρ Μπολτ. Οι Κινέζοι άργησαν πολύ να ξεπεράσουν το… χτύπημα.
Μετά από απουσία 13 μηνών με χειρουργεία, θεραπείες και τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης, ο Ξιανγκ επιστρέφει και κατορθώνει να φτάσει σε επίπεδο προ τραυματισμού. Αλλάζει την τεχνική του και μειώνει τα βήματα πριν από το πρώτο εμπόδιο από οκτώ σε επτά και το περνάει με το αριστερό αντί για το δεξί. Το 2012, τη χρονιά των Αγώνων του Λονδίνου είχε φτάσει το χρόνο του στο 12.97 σε νορμάλ συνθήκες και στο 12.87 με άνεμο +2,4 μέτρα. Όλοι άρχισαν πάλι να τον… τρέμουν και ήταν από τα φαβορί για χρυσό μετάλλιο στα 110μ. εμπόδια. Ωστόσο όμως η μοίρα του επιφύλαξε το ίδιο έργο με το 2008. Ξεχωρίζει αμέσως μετά την εκκίνηση, από το πρώτο κιόλας βήμα. Όμως ο αχίλλειος τένοντας τον προδίδει και πάλι και στο πρώτο εμπόδιο το πόδι λυγίζει και πέφτει δίχως να το περάσει. Αποχωρεί κουτσαίνοντας για να επιστρέψει αμέσως στον αγωνιστικό χώρο και με ένα πόδι πηγαίνει… κουτσό στο τελευταίο εμπόδιο του διαδρόμου του, το φιλάει και το Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου τον αποθεώνει. Αποχωρεί υποβασταζόμενος από τους αθλητές του. Ακολουθεί ακόμα ένα χειρουργείο στον τένοντα, αλλά το τέλος είχε έρθει από το 2008… Σημείωση. Τόσο το 2008 όσο και το 2012, ο Ξιανγκ φορούσε το νούμερο 1356.
Σήμερα, σε ηλικία 31 ετών, ο Λιου Ξιανγκ έκανε πάλι ένα ολόκληρο έθνος να βουρκώσει. Λίγους μήνες πριν την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στους αγώνες και μάλιστα εντός έδρας, στο παγκόσμιο του Πεκίνου, ανακοίνωσε ότι κρεμάει τα spikes του βάζοντας τέλος σε μία καριέρα που ποτέ δεν έφτασε εκεί που της άξιζε…

 

Το φιλί…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/