EDITORIAL
The Honest Olympics (6): Ο έλεγχος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς
Published
1 μήνα πρινon
Ολυμπιακοί τέλος και τώρα ο απολογισμός για την ελληνική αποστολή που επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα με οκτώ μετάλλια στις αποσκευές της και μια υπόθεση παραβίασης του κώδικα αντι-ντόπινγκ να μας έχει κάνει ρεζίλι διεθνώς εξαιτίας (και) του κακού χειρισμού της. Σε συγκομιδή μεταλλίων, η ελληνική αποστολή κρίνεται πετυχημένη. Για τη συνολική της εικόνα δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο.
ΠΑΡΙΣΙ – Θανάσης Νικολάου
[email protected]
Οι πετυχημένοι
Ξεκινώντας από τα ευχάριστα. Τα τέσσερα συν ένα μετάλλια που τα είχαμε δεμένα ήρθαν, έστω και αν το ένα στη διπλάσια απόσταση από αυτήν που υπολογίζαμε. Για το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος (στίβος), την ημέρα του τελικού οι στοιχηματικές εταιρείας είχαν ρίξει την απόδοση στο 1.05. Μέχρι και την επίδοση είχαν «κλειδώσει» οι μπουκ και μάρτυρας μου ο Βούλγαρος συνάδελφος Άντον Μπόνοβ, πριν τον τελικό του έδωσα τα τρία άλματα από τα έξι, λέγοντας ότι θα κερδίσει με 8.48μ.
Μεγάλη σιγουριά υπήρχε και για τα μετάλλια του Λευτέρη Πετρούνια (ενόργανη – κρίκοι) και Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (ελευθέρα πάλη – 86κ). Για τον πρώτο περιμέναμε αργυρό και για τον δεύτερο μέχρι και το χρυσό. Κατάκτησαν το χάλκινο και το πανηγυρίσαμε.
Όσοι διαβάζουν Sportsfeed γνωρίζουν ότι στα μετάλλια της… σιγουριάς είχαμε και τον Απόστολο Χρήστου αλλά στα 100μ ύπτιο που είχε φέτος τη 2η καλύτερη επίδοση στον κόσμο με διαφορά από τον πρώτο 0,01. Τελικά το μετάλλιο ήρθε στα 200μ ύπτιο επειδή κολύμπησε χαλαρός, χωρίς άγχος και ήταν αργυρό. Αν είχε και μερικές προπονήσεις παραπάνω στην απόσταση, ίσως να ήταν και χρυσό. Και το μετάλλιο του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ (στίβος) ήταν προαναγγελθέν (τουλάχιστον από το Sportsfeed) αν και δεν το κρύψαμε ότι περιμέναμε το αργυρό που λόγω Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) θα πρέπει να θεωρείται χρυσό. Αυτά τα πέντε μετάλλια από αυτούς τους αθλητές τα περιμέναμε ίσως σε καλύτερη απόχρωση μετάλλου κάποια, ωστόσο τα Ολυμπιακά μετάλλια έχουν τεράστια αξία ανεξαρτήτως χρώματος.
Το μετάλλιο στο τζούντο το περιμέναμε από την Λίζα Τελτσίδου (70κ), το πήρε ο Θόδωρος Τσελίδης (90κ). Αυτό το μετάλλιο ήταν έκπληξη ως προς το πρόσωπο μόνο. Ο Τσελίδης έπαιξε τους αντιπάλους του στα όρια των κανονισμών, σημείωσε σπουδαίες νίκες και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.
Έκπληξη για όσους παρακολουθούν στενά την κωπηλασία δεν ήταν τα μετάλλια των ελαφριών πληρωμάτων και η εκτός βάθρου παρουσία του Στέφανου Ντούσκου. Οι κατηγορίες κιλών μας τελείωσαν φέτος, οι περισσότερες χώρες επέλεξαν να μην ασχοληθούν θυσιάζοντας αθλητές και ο πανέξυπνος Τζιάνι Ποστιλιόνε άρπαξε την ευκαιρία και τα δίδυμα των Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Πέτρου Γκαϊδατζή και Ζωής Φίτσιου – Μιλένας Κοντού κέρδισαν δύο πανάξια χάλκινα. Όσον αφορά τον Ντούσκο, οι αντίπαλοί του τον έμαθαν αυτή τη φορά και δεν μπόρεσε να τους αιφνιδιάσει. Ήταν και πιο γεμάτη φέτος η κλάση του σκιφ, είχαμε και τις ίντριγκες που οδήγησαν σε ξενύχτια και βλέπω τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο να ασχολείται πολύ ενεργά με τις εκλογές στην ομοσπονδία της κωπηλασίας.
Οι χαμένες ευκαιρίες
Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών θα μπορούσε να είναι χρυσή Ολυμπιονίκης, η Ελίνα Τζένγκο μέχρι και αργυρή Ολυμπιονίκης και η Εθνική ομάδα μπάσκετ στην τετράδα. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες της ελληνικής αποστολής.
Η Εθνική πόλο δεν ήταν για 5η θέση και δεν έπρεπε να χάσει από τη Σερβία. Είναι κρίμα γιατί μια φουρνιά πολύ σημαντικών παικτών που κουβάλησαν τα τελευταία 10 χρόνια το ελληνικό πόλο, δύσκολα θα έχουν ξανά την ευκαιρία να πάρουν το χρυσό μετάλλιο. Δεν ήταν πετυχημένη η παρουσία της Εθνικής στο Παρίσι.
Στο χειρότερο από πλευράς επιδόσεων, τελικό ακοντισμού γυναικών που έχει γίνει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελίνα Τζένγκο έχασε μια τεράστια ευκαιρία να πάρει μετάλλιο. Αργυρό και χάλκινο μετάλλιο δεν ξεπέρασαν τα 64 μέτρα σε ένα αγώνισμα που για τους εξειδικευμένους ανταποκριτές στίβου που βρέθηκαν στο Παρίσι, έχει το χαμηλότερο επίπεδο από όλα τα γυναικεία. Η ευκαιρία ήταν μοναδική και το γνωρίζει αυτό καλά και η Τζένγκο και για το λόγο αυτό ξέσπασε μετά τον αγώνα. Η 9η θέση δεν είναι επιτυχία, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη της συμμετοχή.
Η μασονία του μπάσκετ με έχει στοχοποιήσει εδώ και καιρό, αλλά θα το ξαναγράψω. Ο Νικ Καλάθης είναι ο χειρότερος παίκτης για σετ παιχνίδι. Είναι ο έκτος παίκτης του αντιπάλου. Πολύ καλός παίκτης για το παιχνίδι σε ανοιχτό γήπεδο, πολύ κακός για στημένη άμυνα. Λίγο ο Καλάθης, λίγο η ατολμία του Βασίλη Σπανούλη, λίγο η απουσία του Σλούκα και η Εθνική έχασε την ευκαιρία έχοντας συγκλονιστικό Γιάννη Αντετοκούνμπο να μπει στην τετράδα. Δεν ήταν πετυχημένη η παρουσία της Εθνικής στο Παρίσι και ας με βρίζουν οι μπασκετικοί.
Η αδικημένη
Η Δώρα Γκουντούρα είναι μια κατηγορία μόνη της. Στο αγώνισμα της σπάθης στην ξιφασκία, έκανε τρομερό τουρνουά και έφτασε στα προημιτελικά Όμως παίζοντας με τη γηπεδούχο Μανόν Απιτί Μπρουνέ (Γαλλία) ηττήθηκε 15-13 με αμφιλεγόμενες αποφάσεις των διαιτητών που έδιναν πάντα τον αμφισβητούμενο πόντο στη Γαλλίδα. Συμβαίνουν αυτά στο άθλημα, όπως παραδέχθηκε και η Γκουντούρα όταν ηρέμησε. H Μπρουνέ πάντως κέρδισε το χρυσό μετάλλιο επικρατώντας στο γαλλικό εμφύλιο επί της Σάρα Μπαλζέρ.
Πάνω από τη βάση
Η Εμμανουέλα Κατζουράκη στη σκοποβολή (σκιτ) με την 5η θέση είναι πετυχημένη και Ολυμπιονίκης στην πρώτη της συμμετοχή. Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ (50μ ελεύθερο – κολύμβηση) ήταν επίσης 5ος όμως ο ίδιος δε χαρακτήρισε πετυχημένο τον εαυτό του γιατί πήγαινε για μετάλλιο.
Θεωρητικά η 6η θέση του ντουέτου Πλατανιώτη – Μαλκογεώργου στην καλλιτεχνική κολύμβηση είναι επιτυχία. Με Ρωσία και Λευκορωσία απούσες και την Ιταλία να μην κατεβαίνει να αγωνιστεί στον τελικό το καλύτερο ελληνικό δίδυμο στην κατάταξη ήταν αυτό που αγωνίζεται για την Αυστρία. Τουλάχιστον βάλαμε από κάτω Ισπανία και Ιαπωνία. Θετικό το πρόσημο.
Για τη δίκωπο στην κωπηλασία οι γνώμες διίστανται. Η ΕΚΟΦΝΣ λέει η 6η θέση είναι επιτυχία (συμμετοχή σε τελικό), το 50% του πληρώματος χαρακτηρίζει αποτυχία την εμφάνιση. Να σημειωθεί μόνο ότι στο Τόκιο η ελληνική δίκωπος ήταν 5η.
Πετυχημένη η παρουσία της Τατιάνας Γκούσιν (στίβος – ύψος) που μπήκε στον τελικό, όμως μπορούσε καλύτερα από το 1.86μ που είναι μέτρια επίδοση.
Πετυχημένη εμφάνιση και από τον Βαγγέλη Μακρυγιάννη (κολύμβηση) που άγγιξε τον τελικό στα 100μ ύπτιο αλλά έμεινε 9ος για 0,02. Πετυχημένη κρίνεται και η παρουσία της Γεωργίας Δαμασιώτη στην κολύμβηση καθώς έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ πεταλούδα και έφτασε και στον ημιτελικό.
Θετικό πρόσημο στην Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος) για την παρουσία της στον τελικό του επί κοντώ.
Κατώτεροι των προσδοκιών
Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη στο τένις, δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες ούτε στο απλό, ούτε στο μεικτό.
Αντίστοιχα η Τελτσίδου στο τζούντο (70κ) και ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης στην ελευθέρα πάλη (74κ). Ήρθαν στο Παρίσι με προσδοκίες μεταλλίων και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.
Κακή η εικόνα και για την Εθνική πόλο των γυναικών. Ήταν 4η στο παγκόσμιο του 2024 και ένα μήνα μετά τρίτη στο ευρωπαϊκό. Η 7η θέση στους Ολυμπιακούς είναι αποτυχία.
Η μουτζούρα της αποστολής
Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι (ακόμα και «συνάδελφοι») να συγκαλύψουν την υπόθεση παραβίασης κώδικα αντί-ντόπινγκ που προέκυψε στην ελληνική αποστολή το γεγονός είναι ένα. Η συγκεκριμένη αθλήτρια του στίβου απομακρύνθηκε από το Ολυμπιακό χωριό με εντολή του προέδρου της ΕΟΕ και η ΔΟΕ έβγαλε ανακοίνωση για προσωρινό αποκλεισμό. Και το θέμα είναι σοβαρό γιατί η αθλήτρια είχε ενημερώσει τους πάντες πριν αγωνιστεί για το email του ΕΟΚΑΝ. Να κατονομάσουν από το αρχηγείο της ελληνικής αποστολής, ποιος ήταν αυτός που τους είπε ότι η αθλήτρια μπορεί να αγωνιστεί και την άφησαν να συμμετάσχει στον προκριματικό. Μέγα φάουλ από ελληνική αποστολή αλλά και τον ΣΕΓΑΣ και όσο και αν γράφουν κάποιοι «σεντόνια» για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, θα βγαίνει η ΔΟΕ ή ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ να τους εκθέτει.
Σε απλά ελληνικά: Σε έλεγχο που έγινε στην αθλήτρια βρέθηκε απαγορευμένη ουσία που όμως ήταν κάτω από το όριο του αυτόματου αποκλεισμού. Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και ρωτήθηκε αν επισκέφτηκε πρόσφατα την Κίνα, το Μεξικό ή τη Γουατεμάλα όπου κυκλοφορούν κάποια κρέατα (δεν είναι όλα έτσι) που χρησιμοποιούν αυτήν την αυξητική ουσία, Η αθλήτρια εξήγησε ότι δεν έχει πάει σε κάποια από αυτές τις χώρες και τότε κρίθηκε ότι η ουσία είναι προϊόν απαγορευμένης χρήσης και η ποσότητα είναι μικρότερη από το όριο του αυτόματου αποκλεισμού γιατί ήταν στη διαδικασία αποβολής από τον οργανισμό (δε μένει για πάντα…).
share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
You may like
-
Οι Ολυμπιακοί κύκλοι για πάντα στο Παρίσι
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Οι Γάλλοι συνεχίζουν να ανακοινώνουν εντυπωσιακά νούμερα
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Το μήνυμα του Καπελλάκη για την Παραολυμπιακή ομάδα
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Η σημαία της Ελλάδας στην τελετή λήξης
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Σημαιοφόρος στην Τελετή Λήξης και η Σταματοπούλου
-
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Άλλο ένα μετάλλιο για τον γίγαντα της Κρήτης Στεφανουδάκη!