Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γλασκόβη 2019: Τι δείχνει η πενταπλή ελληνική συμμετοχή στο επί κοντώ

Published

on

Για πρώτη φορά στα χρονικά η ελληνική αποστολή για μία μεγάλη διοργάνωση περιλαμβάνει πέντε αθλητές στο άλμα επί κοντώ, το οποίο φαίνεται να είναι τα τελευταία χρόνια το εθνικό μας αγώνισμα, τουλάχιστον όσον αφορά τον κλασικό αθλητισμό.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου, η Ελένη Πόλακ στις γυναίκες και ο Εμμανουήλ Καραλής με τον Κώστα Φιλιππίδη στους άνδρες θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο πιο εντυπωσιακό ίσως αγώνισμα των αλμάτων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα στη Γλασκόβη. Είναι από τις πλέον πολυπληθείς συμμετοχές της Ελλάδας σε ατομικό αγώνισμα, ίσως μετά τους έξι αθλητές (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες) που πήραν μέρος στο άλμα εις μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Σε ποσοστά, 9 στους 17 αθλητές της αποστολής για τη Γλασκόβη είναι άλτες και 5 στους 9 είναι επικοντιστές, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι το δυνατό χαρτί του ελληνικού στίβου είναι τα άλματα.

Ο Καραλής και η Πόλακ, το νέο αίμα στη μεγάλη κατηγορία δηλώνουν πολύ χαρούμενοι που θα αγωνιστούν μαζί με άλλους Έλληνες αθλητές: «Είναι πολύ σημαντικό που το ελληνικό επί κοντώ έχει αθλητές για μεγάλα πρωταθλήματα. Ελπίζω και στον ανοιχτό να είναι και 6 (τρεις και τρεις). Θα βοηθήσει τόσο εμένα όσο και τους συναθλητές μου να πάμε ακόμα καλύτερα!» είπε ο Καραλής.

«Το ότι είμαστε πέντε αθλητές στο επί κοντώ σημαίνει αρχικά ότι η ελληνική ομάδα θα έχει μία πολύ καλή εμφάνιση στο αγώνισμα στη Γλασκόβη. Φαντάζομαι επίσης ότι θα με βοηθήσει και ψυχολογικά στον αγώνα γιατί θα έχω δίπλα μου τέσσερις αθλητές με μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα σε μεγάλες διοργανώσεις» είπε η Πόλακ.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα, οι τρεις παλαιότεροι έχουν κατακτήσει συνολικά 14 μετάλλια σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διοργανώσεις ανοιχτού και κλειστού στίβου αλλά και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Καραλής είναι κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ Κ18 σε ανοιχτό και κλειστό στίβο με 5.55μ. και 5.54μ. αντίστοιχα. Όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν φέρει πολλά νέα παιδιά στις σχολές επί κοντώ που υπάρχουν κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Η Αριάδνη Αδαμοπούλου, ο Αντώνης Σάντας, ο Γιάννης Ρίζος, η Μιλένα Πόστικα είναι μερικά από αυτά τα παιδιά που με τις επιτυχίες τους στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες δείχνουν ότι μπορούν να πάρουν τη σκυτάλη για περισσότερες διακρίσεις. Οι βάσεις λοιπόν φαίνεται να έχουν μπει για την ουσιαστική ανάπτυξη του αγωνίσματος στην Ελλάδα, όμως για να γίνει αυτό πραγματικότητα βασική προϋπόθεση είναι ο μακροπρόθεσμος βιώσιμος σχεδιασμός και η σωστή διαχείριση των επιμέρους στόχων του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα μετάλλια της Ελλάδας στο αγώνισμα του επί κοντώ τα τελευταία 7 χρόνια:

Νικολέτα Κυριακοπούλου
χάλκινο – παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού 2015
αργυρό – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού 2018
χάλκινο – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού 2012

Κώστας Φιλιππίδης
χρυσό – παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού 2014
αργυρό – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού 2017

Κατερίνα Στεφανίδη
χρυσό – Ολυμπιακοί Αγώνες 2016
χρυσό – παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού 2017
χάλκινο- παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού 2016
χάλκινο – παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού 2018
χρυσό – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού 2016
χρυσό – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού 2018
χρυσό – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού 2017
αργυρό – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού 2014
αργυρό – ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού 2015

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/