Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

ΟΑΚΑ: Τι παζαρεύουν για να (ξε)πουλήσουν Νο5

Published

on

Οι κλειστές και ανοικτές εγκαταστάσεις του υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ έχουν απασχολήσει πολλές φορές το SportsFeed κυρίως για όσα αρνητικά συμβαίνουν εκεί. Κι, όμως, μιλάμε για τα καμάρια της κολύμβησης και των καταδύσεων που καταλαμβάνουν 70 στρέμματα και φιλοξενούν καθημερινά χιλιάδες παιδιά.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Τόσο το ανοικτό κολυμβητήριο, όσο και το κλειστό κατασκευάστηκαν το 1991, αλλά φυσικά ανακαινίστηκαν ριζικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο κλειστό υπάρχει μία βασική πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, δηλαδή, δέκα διαδρομών, με διαστάσεις 50Χ21, ενώ το βάθος φτάνει τα δύο μέτρα. Επίσης υπάρχει μία 25άρα πισίνα προθέρμανσης με πλάτος 12,5 μέτρα και βάθος 1,80 μέτρα. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το καταδυτήριο με βατήρες 1μ., 3μ., 7,5μ. και 10 μ. Οι διαστάσεις του είναι 25Χ12,5 μέτρα και το βάθος του 5 μέτρα. Φυσικά δεν λείπει από την εγκατάσταση και μία πολυγωνική πισίνα προθερμάνσεως για καταδύσεις.
Όποιος νομίζει ότι εξαντλήθηκαν οι χώροι του κλειστού, μάλλον είναι μακριά νυχτωμένος. Διότι υπάρχουν δύο ανοικτές πισίνες προπονήσεων, η μία αγωνιστική με δέκα διαδρομές και διαστάσεις 50μΧ21μΧ2μ βάθος, η άλλη εκμάθησης για παιδιά που έχει 10 μέτρα μήκος, 10 πλάτος και το βάθος αρχίζει από το 0,70 μέτρα και φτάνει έως τα 0,90 μέτρα.
Επίσης υπάρχει μία ανοικτή πισίνα για συγχρονισμένη κολύμβηση, με διαστάσεις 25μΧ33μΧ2μ βάθος.
Η χωρητικότητα του κλειστού είναι 5.500 θέσεις. Υπάρχουν, όμως, και δημοσιογραφικά θεωρεία για 1.300 άτομα.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχεία, πάντως, αφορά στους τέσσερις πυλώνες που στεγάζουν το σκέπαστρο. Η απόστασή τους είναι 108 μέτρα και αποτελούν ρεκόρ για κολυμβητήριο. Έτσι, υπήρξε η δυνατότητα για την κατασκευή αιθουσών που παρέχουν ακόμα και τη δυνατότητα μικροχειρουργικών επεμβάσεων. Φυσικά υπάρχουν αίθουσα για βάρη, δωμάτιο μασάζ σε κάθε αποδυτήριο, δύο σάουνες, χώρος με τραμπολίνο για προπόνηση των καταδυτών, αλλά προπονητήριο με καθρέπτες και μπάρες για τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Η αίθουσα Τύπου χωράει 200 άτομα.
Για τα μπαρ και τους λοιπούς χώρους αναψυχής δεν θα αναφερθούμε. Ούτως ή άλλως η καταγραφή και των ανοικτών εγκαταστάσεων αποτυπώνει την πληρότητα όλου του κέντρου. Έχουμε, λοιπόν, μία ανοικτή αγωνιστική πισίνα, 10 διαδρομών, με διαστάσεις 50μΧ25μ και 2 μέτρα βάθος. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το προβληματικό ανοικτό καταδυτήριο που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας διότι οι βατήρες επηρεάζονται από τον αέρα. Οι διαστάσεις του είναι 25μΧ21μ. Έχει βάθος 5 μέτρα και οι βατήρες του ύψος 1μ, 3μ, 5μ, 7,5μ. Δίπλα βρίσκεται και μία κλειστή μικρή οκταγωνική πισίνα προθερμάνσεως για τους καταδύτες. Η χωρητικότητα φτάνει τους 8.000 θεατές και έχει γίνει πρόβλεψη για 500 δημοσιογράφους.
Συνολικά ο υγρός στίβος εξασφαλίζει 300 θέσεις πάρκινγκ. Οι 200 για το κλειστό και οι 100 για τις ανοικτές εγκαταστάσεις.
Γενικά, πάντως, μαζί με το τένις αποτελούν τις πλέον προσοδοφόρες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Ο μέσος όρος συνδρομής στους συλλόγους που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο και το καταδυτήριο είναι 60 ευρώ ανά παιδί. Τα περισσότερα χρήματα, βέβαια, πηγαίνουν για τα έξοδα των σωματείων, αλλά όπως υποστηρίζουν πολλοί, ένα σημαντικό κονδύλι φτάνει και στο ταμείο των εγκαταστάσεων. Κι, όμως, ακόμα και έτσι το κολυμβητήριο και το καταδυτήριο έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Ίσως επειδή έτσι διευκολύνεται η ιδιωτικοποίησή τους. Ίσως, λέμε…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/