Connect with us

INTERVIEW

Το ανατρεπτικό δίδυμο

Published

on

Τα τελευταία πέντε χρόνια η ζωή των Κοκκινάκη-Πρωτοψάλτη κυλά κάπως έτσι. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο είναι στην «αιώνια» κόντρα και από τον Μάιο στην Εθνική ομάδα βόλεϊ είναι κολλητοί. Ένα δίδυμο ανατρεπτικό.

συνέντευξη Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Μενέλαος Κοκκινάκης και Θανάσης Πρωτοψάλτης όλο το χρόνο, ως παίκτων των «αιώνιων» μόνο μαχαίρια δε βγάζουν (που λέει ο λόγος), αλλά όταν φορούν τη γαλανόλευκη, γίνονται συγκάτοικοι στο πιο ανατρεπτικό δωμάτιο των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.
Η αιτία για την κοινή τους συνέντευξη ήταν φυσικά η επικείμενη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στο World League, ωστόσο η αφορμή ήταν μία… φωτογραφία. Για την ακρίβεια η σχεδόν ίδια φωτογραφία που τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 2010 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων που είχε διεξαχθεί στην Αργεντινή και η ανάλογη που τραβήχτηκε πέρσι τον Ιούλιο μετά την επική πρόκριση με την εκτός έδρας νίκη επί της Σλοβενίας στον τελικό του ευρωπαϊκού λιγκ.

Screen Shot 2015-06-10 at 11.06.23 PM

Μέσα σε πέντε χρόνια ο Μένιος κι ο Σάκης από παίδες έγιναν ολόκληροι άνδρες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όντας από τα κορυφαία παραδείγματα της νουβέλ βαγκ του ελληνικού βόλεϊ, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και δύο απτές αποδείξεις του ότι «όποιος προσπαθεί τα καταφέρνει και στο τέλος ανταμείβεται».

Φανταζόσασταν πριν πέντε χρόνια όταν πρωτοβρεθήκατε ότι θα έφτανε η στιγμή να είστε βασικά στελέχη στην Εθνική ανδρών με την οποία θα έχετε παίξει ήδη στον τελικό του ευρωπαϊκού λιγκ και θα παίξετε σε λίγες ώρες στο World League;
Πρωτοψάλτης Όταν ξεκινούσαμε από τα κλιμάκια ονειρευόμασταν διακρίσεις με την Εθνική Ανδρών, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μου δεν υπήρχε η σκέψη ότι σε πέντε χρόνια θα είχαμε φτάσει ήδη να παίξουμε τελικό ευρωπαϊκού λιγκ και να είμαστε ξανά στο World League.

Δεν το πίστευες γιατί φοβόσουν και να το σκεφτείς;
Πρωτοψάλτης Όχι, ποτέ δεν φοβάμαι! Απλά αυτή η παρέα της Εθνικής Παίδων, που είχε εξελιχθεί σε οικογένεια, δεν ήθελε να βλέπει πιο μακριά από αυτό που είχε μπροστά της εκείνη την στιγμή. Είτε αυτό ήταν Βαλκανικό, είτε προκριματικά Ευρωπαϊκού ή Παγκοσμίου, είτε τελικά κάποιας διοργάνωσης, μας άρεσε να ζούμε την στιγμή. Κι η ενσωμάτωση πολλών παιδιών από εκείνη την παρέα βοήθησαν στο να γίνει πιο οικογενειακό το κλίμα της Εθνικής, να δυναμώσει η χημεία που ήδη υπήρχε.
Κοκκινάκης Καλά τα είπε ο Σάκης. Όχι ότι δεν είχαμε όνειρα για να συνεχίσουμε στην ανδρών και να έχουμε και επιτυχίες, αλλά στις μικρές εθνικές μας ένοιαζε η στιγμή. Ίσως ήταν κι η ανεμελιά της ηλικίας που βοηθούσε σ’ αυτό. Από την άλλη είχαμε και τις επιτυχίες μας κι αυτό βοηθούσε ακόμη περισσότερο το ήδη καλό κλίμα που υπήρχε.

Είναι τεράστιες οι διαφορές στη μεγάλη Εθνική;
Κοκκινάκης Αλλάζουν τα δεδομένα στην ανδρών… Στις μικρές εθνικές παίζεις με συνομίληκους σου. Εδώ δεν υπάρχουν όρια ηλικίας, αλλάζει το επίπεδο, αλλά όπως είπε κι ο Θανάσης δεν φοβόμαστε κανέναν. Είμαστε μια οικογένεια, στηρίζει ο ένας τον άλλον.

Όταν μάθατε ότι επιστρέφουμε στο World league νιώσατε ότι ικανοποιήθηκε ένα μεγάλο σας όνειρο;
Πρωτοψάλτης Ναι ένιωσα ότι ένα μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Όταν ανακοινώθηκε πάντως περίμενα να δω περισσότερες από μια δημοσιεύσεις και να μιλήσω με κάποιους για να επιβεβαιώσω ότι όντως είναι πραγματικότητα.
Κοκκινάκης Ήταν κάτι που έβλεπα μικρός από την τηλεόραση κι έλεγα «θα παίξω κάποτε κι εγώ;» και να που ήρθε η στιγμή για να επιστρέψουμε έστω και στην πιο χαμηλή κατηγορία. Δεν γίνεται να ξεκινάς από τα ψηλά το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό… Πάντως εκείνο το βράδυ ανταλλάξαμε πολλά μηνύματα προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι όντως ήταν αλήθεια.

Το όνειρο λοιπόν έγινε πραγματικότητα, αλλά τι πιστεύετε ότι μπορούμε να πετύχουμε στην επιστροφή μας μετά από δέκα χρόνια;
Πρωτοψάλτης Πιστεύω ότι ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι το να κερδίσουμε τον χαμένο σεβασμό και την αξιοπρέπεια που είχαμε ως ομάδα. Να μπαίνουμε στον αγώνα χωρίς να φοβόμαστε κανένα, είτε τον αντίπαλο είτε τον εαυτό μας και να παίζουμε ελεύθερα. Νομίζω ότι το Αλεξάνδρειο θα είναι κατάμεστο κι αυτό θα είναι ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για όλους μας. Γιατί όταν ο κόσμος είναι εκεί, όταν βλέπεις μικρά παιδιά τα οποία σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να βρίσκονται στη θέση μας, κι έρχονται και σου ζητούν να βγουν μια φωτογραφία μαζί σου και βλέπεις τη χαρά στο πρόσωπο τους, αυτό είναι ισάξιο με ένα κύπελλο με μια διάκριση»
Κοκκινάκης Στόχους δεν έχουμε θέσει ακόμη, αλλά ο ένας στόχος που δεν χρειάζεται να τεθεί από κανέναν είναι το να είμαστε ανταγωνιστικοί και να παίζουμε σε κάθε ματς, σε κάθε πόντο με το πάθος και την τρέλα της ηλικίας μας. Βέβαια παρόλο που είμαστε νεαροί, έχουμε και αρκετή εμπειρία κι αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που θα μας βοηθήσει να δίνουμε το 100% σε κάθε αγώνα. Κι αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε τώρα.

Το φάιναλ φορ στο σκέφτεστε;
Πρωτοψάλτης Εμείς αυτή τη στιγμή βλέπουμε κάθε παιχνίδι σαν τελικό. Μέχρι εκεί…
Κοκκινάκης Για μας κάθε παιχνίδι είναι μια γιορτή, αλλά δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε. Στην άκρη του μυαλού μας θα υπάρχουν και τα ερώτημα «μπορούμε να προχωρήσουμε». Πάντως η απάντηση που δίνουμε είναι συνήθως «ναι μπορούμε» (γέλια).

Αδέρφια στην Εθνική, αιώνιοι αντίπαλοι στην διάρκεια όλης της υπόλοιπης σεζόν.
Πρωτοψάλτης Είμαστε επαγγελματίες… Όταν παίζω με τον Μένιο είναι λες και με την καλή έννοια πιέζει για να τον κερδίσω! Κι αυτό το συναίσθημα είναι ακόμη πιο δυνατό όταν παίζουμε συμπαίκτες.
Κοκκινάκης Πάνω στο φιλέ πέφτει πολύ κράξιμο, θέλει να κερδίσει ο καθένας για την ομάδα του, αλλά αυτό που είπε ο Θανάσης είναι η αλήθεια. Ο ένας τραβάει τον άλλον για να παίξει καλύτερα, για να φτάσει στα όρια του.

Κολλήσατε από την πρώτη στιγμή σαν παρέα;
Κοκκινάκης Ναι γιατί ταιριάζαμε κι αυτό που μας ένωσε ήταν η κοινή αίσθηση του χιούμορ κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για την ηλικία μας.
Πρωτοψάλτης Από την Εθνική παίδων είμαστε μαζί δωμάτιο.
Κοκκινάκης Είναι το δωμάτιο που είναι μονίμως ανοικτή η πόρτα… Γιατί όλοι σε εμάς έρχονται κι αράζουν και γελάμε.

Σας φοβίζει καθόλου το γεγονός ότι τώρα στο World League θα βρεθείτε αντίπαλοι πάλι με παίκτες που είναι πολύ πιο ψηλοί από εσάς;
Κοκκινάκης Επειδή έχουμε την ίδια άποψη με τον Σάκη, ίσα, ίσα που μας αρέσει κιόλας…
Πρωτοψάλτης Είναι το όπλο μας να μας υποτιμούν.

Σας εκνευρίζει όμως το γεγονός της συζήτησης για το ύψος σας; Ακόμη κι αυτή η ερώτηση που σας κάνω τώρα;
Πρωτοψάλτης Καθόλου…
Κοκκινάκης Ο καθένας αποδεικνύει την αξία του μέσα στο γήπεδο κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δίνεις απαντήσεις.

Υπήρξε παίκτης που είπατε «δεν μπορώ να τον περάσω με τίποτα»;
Κοκκινάκης Σίγουρα αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά ξαναλέω αυτό μας κάνει πιο δυνατούς.

Το ότι για ένα ακόμη καλοκαίρι θα έχετε αγώνες, προπονήσεις, ταξίδια κι ελάχιστη ξεκούραση σας ενοχλεί;
Πρωτοψάλτης Το καλοκαίρι είναι πάντα πολύ ωραίο, αλλά ακόμη κι αν είχαμε δικαίωμα επιλογής, γιατί θεωρώ πως όταν καλείσαι στην Εθνική δεν έχεις δικαίωμα επιλογής, πάλι εδώ θα ήμασταν. Γιατί το βόλεϊ είναι αυτό που μας γεμίζει…
Κοκκινάκης Είναι η ζωή μας και είμαστε και επαγγελματίες. Σίγουρα κάποια στιγμή αγανακτείς κυρίως λόγω κούρασης, αλλά αυτό είναι στιγμιαίο και χαιρόμαστε που είμαστε στην Εθνική.

Περιγράψτε μου την ιδανική τελευταία εικόνα του World League όσον αφορά τους αγώνες που θα γίνουν την άλλη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη…
Κοκκινάκης Κάτι που να μας προσφέρει συγκίνηση. Ένα γεμάτο Αλεξάνδρειο, ένα καλό παιχνίδι. Το ιδανικό θα είναι να έχουμε δώσει τα πάντα μέσα στο γήπεδο.
Πρωτοψαλτης Το να πάρεις την νίκη και την πρόκριση σε ένα γεμάτο γήπεδο θα είναι ιδανικό. Αλλά εξίσου δυνατό θα είναι το να παίζεις σε γεμάτο γήπεδο, να έχεις προσπαθήσει και κι ακόμη κι αν έχεις χάσει αλλά να έχεις πάρει το χειροκρότημα από τον κόσμο που αναγνώρισε ότι έκανες την προσπάθεια σου. Κι αυτή η ομάδα που έχουμε φτιάξει θα δώσει τα πάντα μέσα στο γήπεδο για να πετύχει τον στόχο της.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!