Connect with us

EDITORIAL

Το αθλητικό γεγονός της χρονιάς παγκοσμίως, είναι οι μυθικές επιδόσεις Κιπτσόγκε – Μαγιέρ

Published

on

Ο μαραθώνιος είναι το αγώνισμα που δοκιμάζει τα ανθρώπινα όρια και οι δεκαθλητές λογίζονται ως Σούπερμαν. Αυτό που συνέβει χθες και σήμερα είναι πρώτη είδηση σε ολόκληρο τον πλανητη θα αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια ακόμα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Από το 2009 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου όταν ο Γιουσέιν Μπολτ είχε τρέξει το 100αρι σε 9.58 είχε να σημειωθεί τόσο αδιανόητη επίδοση στο στίβο όπως το 2:01:39 του Κιπτσόγκε και το 9.126 του Μαγιέρ. O μεν Κενυάτης διεύρυνε τα ανθρώπινα όρια, ο δε Γάλλος απέδειξε ότι υπάρχει Σούπερμαν στο στίβο, παρά την αποχώρηση του Άστον Ίτον.

Η «μηχανή» Κιπτσόγκε
Στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο, την τελευταία μέρα των Αγώνων αποφάσισα να διαθέσω δύο ώρες στους δρόμους του Ρίο για να φτάσω από την Μπάχα στο Σαμπόδρομο όπου θα δινόταν η εκκίνηση του μαραθωνίου στους άνδρες και περίπου δυο ώρες αργότερα θα ακολουθούσε ο τερματισμός. Ήταν μια βροχερή μέρα, με αρκετό άνεμο και τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς. Δύο ώρες οκτώ λεπτά και 44 δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση, εμφανίστηκε στον τερματισμό χαμογελαστός ο Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ο 31χρονος (τότε) Κενυάτης που το 2012 είχε «κοπεί» από την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του. Τερμάτισε χαλαρός και σου έδινε την εντύπωση ότι έτρεχε ακόμα έναν μαραθώνιο. Όλοι όσοι ακολούθησαν ήταν εμφανώς καταβεβλημένοι με τον Γκέιλεν Ραπ που ολοκλήρωσε τρίτος να φεύγει με καροτσάκι ημιλιπόθυμος. Ο Κιπτσόγκε δεν ήταν τυχαίος, είχε επτά μαραθωνίους στα πόδια του με έξι νίκες, μία δεύτερη θέση και ρεκόρ 2:03:05. Μετά το Ρίο ακολούθησαν άλλη δύο μαραθώνιοι και δύο νίκες, συν το Project2 της Nike όπου έτρεξε στη Μόντσα με τους λαγούς να αλλάζουν ανά πέντε χιλιόμετρα, σε 2:00:25. Ο χθεσινός ήταν ο 11ος μαραθώνιος με το ρεκόρ να γράφει 10 νίκες και μία ήττα. Έχασε το 2013 στο δεύτερο μαραθώνιο της καριέρας του, από τον Γουίλσον Κίπσαγκ που για να κερδίσει έκανε παγκόσμιο ρεκόρ!
Το χθεσινό 2:01:39 δεν είναι… ανθρώπινο. Κανένας προπονητής ούτε επιστήμονας είχε προβλέψει πως το 2018 θα υπάρξει μαραθωνοδρόμος που θα κατέβει τα 2:02. Το κατάφερε ο Κιπτσόγκε σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκόσμιου ρεκόρ στο μαραθώνιο από το 1967!
Το χθεσινό 2:01:39, ανοίγει νέους ορίζοντες και φέρνει πιο κοντά το μαραθώνιο που θα γράψει μπροστά…1. Ο Κιπτσόγκε φρόντισε να μειώσει τη διαφορά κατά ένα λεπτό και 18 δευτερόλεπτα. Υπολείπονται 1:40 και ενδεχομένως να ήταν λιγότερα αν οι «λαγοί» άντεχαν μέχρι το 35ο χιλιόμετρο στο ρυθμό που ήθελε ο Κιπτσόγκε.
Για τον Κενυάτη ο μαραθώνιος του Βερολίνου έχει τελειώσει και δύσκολα θα ξανατρέξει σε αυτόν. Το ίδιο μάλλον ισχύει και για το Λονδίνο αν και εκεί τα λεφτά είναι πολλά. Τί θα κάνει το 2019; Ο Πίτερ Τσιάτσια, διευθυντής του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, πιέζει ασφυκτικά τον Κιπτσόγκε να πει το «ναι» και να τρέξει για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο αγώνα του κόσμου. Αυτός, της Βοστόνη και του Τόκιο είναι οι μόνοι μέιτζορ που δεν έχει αγωνιστεί. Το 2019 υπάρχει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα με τον παγκόσμιο τίτλο να είναι ο μόνος που του λείπει. Οι Καταριανοί τον θέλουν πολύ, το ίδιο και η IAAF. Το θέμα είναι τί θέλει ο ίδιος. Άλλο ένας commercial μαραθώνιος με «λαγούς» και στημένος έτσι ώστε να επωφελούνται οι σταρ και άλλο ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου θα κυνηγήσουν όλοι λυσσαλέα να τον κερδίσουν (όπως γινόταν χρόνια με τον Φάρα στα 5.000μ. και 10.000μ. μέχρι που έχασε…). Θα ρισκάρει ο Κιπτσόγκε το ρεκόρ του; Υπάρχει άλλος δρομέας που μπορεί να τρέχει τόσο εύκολα 2:03; Η λογική λέει πως αν η Nike και η NN που είναι οι βασικοί του χρηματοδότες του δώσουν γενναίο ποσό να αγωνιστεί, μάλλον θα το κάνει καθώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Αν όμως επιμείνει στο 1:59:59 που το θέλει πάρα πολύ, τότε το παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν είναι στην ατζέντα του, όσα χρήματα και αν του τάξουν (που δε θα είναι περισσότερα από αυτά για το 1:59:59).

Ο Σούπερμαν της Γαλλίας
Λίγες ώρες μετά το ασύλληπτο 2:01:39, ο Κέβιν Μαγέρ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στο δέκαθλο συγκεντρώντοντας 9.126 βαθμούς! Αδιανόητη επίδοση από τον Γάλλο που έχει στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και τον κλειστό στίβο. Του έχει ξεφύγει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο όπου το 2016 στο Ρίο έχασε από τον προηγούμενο… Σούπερμαν στις λεπτομέρειες (8.893 έναντι 8.834).
Χθες στο Τάλενς πέτυχε το εξής απίστευτο. Κέρδισε τον αγώνα δίχως να χρειαστεί να προσθέσει και το 10ο αγώνισμα (8421 έναντι 8.310 του Άμπελε με 10 αγωνίσματα), ενώ την επίδοση του με τα εννέα αγωνίσματα (8.421) την έχουν ξεπεράσει φέτος με πλήρες δέκαθλο μόνο τρεις αθλητές (Γουόρνερ, Ουίμπο, Άμπελε). Επίσης οι βαθμοί που είχε την πρώτη μέρα με αυτούς της δεύτερης ήταν… μοιρασμένοι! ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ.
Πολλοί εξέφρασαν φωναχτά τη σκέψη τους, ότι ο Άστον Ίτον ξαναβρήκε κίνητρο για να επιστρέψει στην ενεργό δράση αφήνοντας για λίγο στην άκρη το πλάνο να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη Άρη με διαστημική αποστολή του φίλου του, Έλον Μασκ.
Το σίγουρο για τον Μαγιέρ είναι πως έχει ξεμπερδέψει με τις επιδόσεις και τώρα θέλει τους δύο τίτλους που του λείπουν. Τον ευρωπαϊκό και τον Ολυμπιακό. Τον πρώτο θα έχει την ευκαιρία να τον διεκδικήσει μέσα στο σπίτι του (Παρίσι) το 2020 και τον δεύτερο, την ίδια χρονιά στο Τόκιο.
Για να γίνει το 9.126… 9.200 θα πρέπει να βελτιώσει το 400αρι του και να κατέβει τα 48 δευτερόλεπτα. Φυσικά και μπορεί αν το κάνει, ενώ να μην ξεχνάμε ότι στο επί κοντώ έχει πηδήξει στον κλειστό 5.60μ.!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr