Connect with us

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2014

Το δικό μας Σότσι

Published

on

Τα χειμερινά αγωνίσματα είχαν την τιμητική τους το 2014, καθώς το γεγονός που έκλεψε την παράσταση ήταν δίχως αμφιβολία οι 22οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, οι οποίοι μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του πλανήτη όχι μόνο για τους σωστούς, αλλά και για τους… λάθος λόγους.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο περιβόητος ομοφοβικός νόμος του Βλάντιμιρ Πούτιν που απαγόρευε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς ή προπαγάνδας, το μποϊκοτάζ της τελετής έναρξης από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες με άρωμα… Ψυχρού Πολέμου, αλλά και το ρωσικό πάρτι χλιδής, κόστους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, στους πιο ακριβούς Αγώνες όλων των εποχών. Ε και; Στις καρδιές όλων ημών θα μείνει χαραγμένη για πάντα μία σκηνή: η είσοδος της δικής μας Εθνικής μας ομάδας στο Ολυμπιακό στάδιο «Fisht» του Σότσι το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου, με επικεφαλής τη σημαιοφόρο Παναγιώτα Τσακίρη…

10. Η τελετή έναρξης των Αγώνων του Σότσι
Με τον εντυπωσιακότερο τρόπο άνοιξε η αυλαία των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία αληθινά φαντασμαγορική γιορτή του Ολυμπισμού, με 2.800 αθλητές από 88 χώρες, 25.000 κομπάρσους και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που συνέθεσαν ένα τρίωρο σόου γεμάτο θέαμα, λάμψη, αλλά και μαθήματα ρωσικής ιστορίας. Η τελετή με την εμπνευσμένη επωνυμία «Όνειρα της Ρωσίας» σκηνοθετήθηκε μαεστρικά από τον 52χρονο Ρώσο σκηνοθέτη Κονσταντίν Έρνστ, προσφέροντας στους περίπου 40.000 θεατές που είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν από κοντά μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία ζωής.

09. Ο… πεισματάρης Ολυμπιακός κύκλος
Στα παρατράγουδα της κατά τα λοιπά άψογης τελετής έναρξης έμεινε μια για πάντα ο πέμπτος Ολυμπιακός κύκλος-χιονονιφάδα που… αρνήθηκε να ανοίξει σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, αφήνοντας λειψό το Ολυμπιακό έμβλημα! Προς τιμήν τους, οι Ρώσοι διοργανωτές αυτοσαρκάστηκαν με πολύ έξυπνο χιούμορ κατά την τελετή λήξης για την ακούσια αποτυχία της τελετής έναρξης, μην ανοίγοντας τον 5ο κύκλο… από άποψη, σε ένα στιγμιότυπο που συζητήθηκε πολύ.

08. Η αποχώρηση του Ζέγκελερ
Οι Αγώνες του Σότσι σηματοδότησαν το τέλος εποχής για τον θρυλικό Ιταλό αθλητή του λουτζ, Άρμιν Ζέγκελερ, γνωστό και ως «Ο πρωταθλητής με το κρύο αίμα». Με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στη Ρωσία, ο 40χρονος καραμπινιέρε έγινε ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε έξι συνεχόμενα μετάλλια σε έξι συναπτές Ολυμπιακές διοργανώσεις στο ίδιο ατομικό αγώνισμα.

07. Η επιστροφή, το ρεκόρ και η αγελάδα της Βον
Το 2014 ξεκίνησε άσχημα για την Αμερικανίδα σκιέρ Λίντσεϊ Βον, η οποία έμεινε εκτός Αγώνων στο Σότσι λόγω εγχείρισης στα γόνατα. Ωστόσο, η 30χρονη όχι απλά επανήλθε δυνατότερη, αλλά μόλις στην τέταρτη κούρσα μετά την επιστροφή της κατάφερε να κατακτήσει την 61η νίκη της στον αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου της Βαλ ντ’ Ισέρ, απέχοντας πλεόν μία μόνο νίκη από την ισοφάριση του ρεκόρ όλων των εποχών, που ανήκει στην 61χρονη Αυστριακή θρύλο Ανν Μαρί Μόζερ-Προλ. Το κλου της υπόθεσης; Το δώρο για τη νίκη της ήταν μία χαριτωμένη αγελαδίτσα!

06. Το βουβό δράμα των Ουκρανών
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι σημαδεύτηκαν δυστυχώς από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Χαρακτηριστική έμεινε η όλο νόημα απουσία των αθλητών της Ουκρανίας από τις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων, η γεμάτη σιωπηρή ένταση στάση των μοναχικών σημαιοφόρων της χώρας και φυσικά η χαρακτηριστική κίνηση των Ουκρανών Ολυμπιονικών να καλύπτουν με το χέρι τα κερδισμένα μετάλλιά τους κατά τη διάρκεια των απονομών σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σε ένα φορτισμένο ενσταντανέ που θύμισε τους Μαύρους Πάνθηρες με τις υψωμένες γροθιές το 1968 στο Μέξικο Σίτι.

05. Η ρεβάνς που δεν ήρθε ποτέ
Όνειρο ήταν και πάει. Οι Ρώσοι πόνταραν πολλά στην ομάδα χόκεϊ των ανδρών, η οποία όμως αποδείχθηκε κουτσό άλογο. Ο αποκλεισμός από τη Φινλανδία με ήττα 3-1 στα προημιτελικά σκόρπισε την απογοήτευση στους οικοδεσπότες, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς να πάρουν ετεροχρονισμένη εκδίκηση από τις ΗΠΑ, σε αντίποινα για το περίφημο «Miracle on Ice» στους Αγώνες της Λέικ Πλάσιντ το 1980. Ευτυχώς για τους Ρώσους, στον ημιτελικό οι Καναδοί επικράτησαν των Αμερικανών, γλιτώνοντας τον Πούτιν από ένα ιστορικό κάζο…

04. Μπγιορντάλεν, ο θρύλος
Ο 40χρονος Νορβηγός Όλε Άϊναρ Μπγιορντάλεν έβαλε το όνομά του στο πάνθεον των Χειμερινών Αγώνων, καθώς με το 7ο χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο αγώνισμα της μικτής σκυταλοδρομίας του διάθλου στο Σότσι έγινε ο πιο διακοσμημένος αθλητής στην ιστορία των διοργανώσεων, με 13 Ολυμπιακά μετάλλια.

03. «Πάμε Ελλαδάρα, γερά!»
Η κραυγή χαράς του Κωνσταντίνου Συκαρά «Πάμε Ελλαδάρα, γερά!» στον τελικό της σούπερ γιγαντιαίας κατάβασης (Super G) του αλπικού σκι προκάλεσε ανατριχίλα στους Έλληνες όπου Γης, με τον 30χρονο σκιέρ από την Αταλάντη Φθιώτιδας να προσφέρει ένα από τα κορυφαία ενσταντανέ της χρονιάς.

02. Ο ανεπανάληπτος Μάκης Καλαράς
Αξέχαστος θα μας μείνει και ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, που… τρέλανε κόσμο με το αστραφτερό χαμόγελο, το χιούμορ και την προσωπικότητά του, τη συγκινητική είσοδό του με την ελληνική σημαία στις τελετές έναρξης και λήξης, και φυσικά την εξαιρετική του επιτυχία (22η θέση ανάμεσα σε 46 αθλητές) στον τελικό του γιγαντιαίου σλάλομ στο sit ski.

01. Οι υπέροχοι επτά
Η πεμπτουσία της φετινής χρονιάς για τα χειμερινά αγωνίσματα συμπυκνώνεται σε μία και μόνη στιγμή: όταν η επταμελής αποστολή της Ελλάδας, έμπαινε πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο «Fisht», με επικεφαλής τη σημαιοφόρο μας, Παναγιώτα Τσακίρη. Η «χαριτωμένη» ελληνική αποστολή όπως τη χαρακτήρισαν τα διεθνή ΜΜΕ, η δική μας ομάδα, έστειλε το πανανθρώπινο μήνυμα του Ολυμπιακού ιδεώδους σε όλο τον πλανήτη, χαρίζοντάς μας ρίγη συγκίνησης.

+1 Η αποθέωση του ευ αγωνίζεσθαι
Αν και δεν είναι αθλητής, αλλά προπονητής, ο Καναδός Τζάστιν Γουόντσγουορθ συγκίνησε τους πάντες με την κίνησή του στο αγώνισμα του σκι ανωμάλου δρόμου. Όταν το πέδιλο του Ρώσου σκιέρ Άντον Γκαφάροφ έσπασε πάνω στο σπριντ, ο Γουόντσγουορθ τον πλησίασε και του φόρεσε ένα καινούριο, βοηθώντας τον να συνεχίσει. «Ήθελα να περάσει τη γραμμή του τερματισμού με αξιοπρέπεια», δήλωσε μετά. Απλά σεβασμός…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/