Connect with us

PARIS 2024

Το Ολυμπιακό μουσείο Θεσσαλονίκης δανείζει στο Λούβρο

Published

on

Το κύπελλο μαραθωνίου της Μεσολυμπιάδας Αθήνα 1906 ταξιδεύει για το Παρίσι, γιατί από τον Απρίλιο του 2024 θα εκτίθεται στη γκαλερί Ρισελιέ του μουσείου του Λούβρου, ως βασικό έκθεμα της περιοδικής έκθεσης «Ολυμπισμός. Μια Σύγχρονη εφεύρεση, μια Αρχαία κληρονομιά» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική σχολή Αθηνών.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 24 Απριλίου, είναι εμπνευσμένη από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 οι οποίοι θα διεξαχθούν έναν ολόκληρο αιώνα μετά την τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε στην πόλη του Φωτός η διοργάνωση (1924).  
Με κεντρικό θεματικό άξονα την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η έκθεση εμβαθύνει στο πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου αναβίωσαν οι 1οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες (Αθήνα 1896) και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφησή τους, προκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις άγνωστες πτυχές της αναβίωσης του κορυφαίου,  παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικού θεσμού.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής – εκτός του Πιερ Ντε Κουπερντέν, σε ιστορικούς, λόγιους, ερευνητές και καλλιτέχνες όπως ο Δημήτριος Βικέλας (1ος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής) ο Μισέλ Μπρέλ, οΣπυρίδων Λάμπρος, κ.ά. που συνέβαλαν στην αναβίωση των Αγώνων, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας κατανόησης του αθλητισμού, μέσω της μελέτης των αρχαίων κειμένων και των αρχαιολογικών μαρτυριών.

Η έναρξη της ιστορίας του κυπέλλου των Μεσολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 1906 τοποθετείται στην επέτειο των 10 ετών από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (1896-1906), όταν η Ελλάδα διεκδικεί και αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων του 1906, που έμειναν γνωστοί στην ιστορία ως Μεσολυμπιάδα, επειδή διεξήχθησαν στο μεσοδιάστημα των προγραμματισμένων Ολυμπιακών Αγώνων, του 1904 και του 1908. Oι Αγώνες του 1906 διοργανώθηκαν με υποδειγματικό τρόπο από την Ελλάδα και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας νέα πνοή στο Ολυμπιακό κίνημα και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κύρους του θεσμού. Ως έπαθλα, πέρα των μεταλλίων, για την 1η και τη 2η θέση, δόθηκαν επίσης περίτεχνα κύπελλα φιλοτεχνημένα από καταξιωμένους γλύπτες της εποχής, Το κύπελλο της διοργάνωσης του 1906, ένα από τα σημαντικότερα ενθυμήματα της συλλογής του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτελεί αναμνηστικό του μαραθωνίου δρόμου και είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του κανθάρου της αρχαίας ελληνικής κεραμικής.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/