Χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές που ο ΣΕΓΑΣ θα κάνει στις αναπτυξιακές ηλικίες και δυστυχώς το ενδιαφέρον των προπονητών δεν ήταν το αναμενόμενο.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Δεν ήταν περισσότεροι από 70 αυτοί που παραβρέθηκαν στη διαβούλευση για να ακούσουν την ανάλυση του Σπύρου Κέλλη και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Μάλιστα η πλειοψηφεία των προπονητών που ήταν παρόντες ήταν ομοσπονδίακοί και προπονητές που οι απόψεις τους δεν απέχουν πολύ από τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο ΣΕΓΑΣ. Αλλαγές που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως το αγκάθι που λέγεται «αξιολόγηση σωματείων» δε θα επιτρέψει να γίνουν πραγματικότητα.
Από όλα όσα ειπώθηκαν χθες, το πιο σημαντικό ήταν ότι ζητήθηκε να μειωθεί η αξιολόγηση στις μικρές κατηγορίες. Εκεί όπου είναι πολλοί οι σύλλογοι που «καίνε» τους μικρούς αθλητές προκείμενου να συλλέξουν βαθμούς και δεν αναφερόμαστε σε μερικές δεκάδες συλλόγους, αλλά στην πλειοψηφεία των 300 που βρίσκονται στην αξιολόγηση. Αυτό είναι το πρόβλημα και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο ΣΕΓΑΣ. Αρκεί να μελετήσει κάποιος τον πίνακα αξιολόγησης και θα διαπιστώσει πως πολλά σωματεία συγκεντρώνουν αρκετούς βαθμούς σε διασυλλογικά και πρωταθλήματα παμπαίδων – παγκορασίδων και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έχουν τυπική παρουσία με έναν ή δυο αθλητές. Καμία εισήγηση του Κέλλη και καμία πρόθεση του ΣΕΓΑΣ δε θα σταματήσει του προπονητές αθλητών και αθλητριών κάτω των 15 ετών να κάνουν προπόνηση με βάρη και να τους έχουν στα… κόκκινα.
Από τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν στη συγκέντρωση, κρατήσαμε την αρνητική ανταπόκριση στην εισήγηση να αντικατασταθεί το μπαλάκι με το ακόντιο και αυτό γιατί στα περισσότερα γήπεδα δεν επιτρέπεται η προπόνηση στον ακοντισμό. Επίσης ζητήθηκε να μπει στην αξιολόγηση ο περιφερειακός ανωμάλου δρόμου γιατί μόνο έτσι θα τον στηρίξουν τα σωματεία ενώ ενστάστεις υπήρξαν και στο τετραπλούν αφού οι περισσότεροι αθλητές αυτής της ηλικίας, λίγες μέρες μετά θα χρειαστεί να αγωνιστούν (θα τους βάλουν τα σωματεία τους) στο πανελλήνιο παίδων που είναι τριπλούν και θα μπερδεύονται. Πρόβλημα εντοπίστηκε και στα πολύαθλα αφού οι γονείς δεν μπορούν να διαθέσουν ατελείωτες ώρες στα γήπεδα, ενώ και τα πρωταθλήματα παμπαίδων – παγκορασίδων θεωρούνται «εχθρός» της ανάπτυξης και επιβαρύνουν αρκετά τα οικονομικά των γονέων που καλούνται να καλύψουν τα έξοδα όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα σωματεία.
Εν τέλει, η συνολική εισήγηση του Κέλλη και η βούληση του ΣΕΓΑΣ ήταν σωστές αλλά οι προπονητές δε θέλουν να τις εφαρμόσουν. Ακόμα και με την έκδοση βιβλίου ενιαίας προπονητικής καθοδήγησης που θα γίνει και θα αφορά σε παμπαίδες – παγκορασίδες και Κ12, δε θα υπάρξουν αλλαγές. Το σύνολο των προπονητών θα συνεχίσει να φορτώνει με προπόνηση από μικρή ηλικία τους αθλητές. Ιδίως το 2019 και το 2020 θα δούμε να ξεπετάγονται αρκετοί καθώς το 2020 έχει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων.
Η μοναδική λύση είναι η κατάργηση της αξιολόγησης των σωματείων, τουλάχιστον στις μικρές κατηγορίες. Αυτό όμως δεν εξυπηρετεί ψηφοθηρικά και είναι κάτι που δε θα γίνει ποτέ.