Ο μαραθώνιος του Βερολίνου θα είναι λίγο διαφορετικός από αυτό που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, αφού οι μεγάλοι σταρ θα λείπουν και κατά αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθήσουμε νέα αστέρια να αναδύονται.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Στις 29 Οκτωβρίου η πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, θα υποδεχτεί για ακόμα μία χρονιά δρομείς από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στον μαραθώνιο της πόλης. Φέτος όμως παρατηρούνται απουσίες σημαντικών ονομάτων από τις λίστες των συμμετοχών. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης δεν θα υπάρχει κενυατική εκπροσώπηση στον αγώνα τον γυναικών, αφού η Ρόζμαρι Γουανζίρου απέσυρε την συμμετοχή της. Η 29χρονη δεν θα αγωνιστεί τελικά, διότι αρρώστησε και δεν θα είναι έτοιμη για αυτόν τον αγώνα.
Ο μαραθώνιος του Βερολίνου είναι γνωστός για τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του και την γρήγορη διαδρομή και δεν χαρακτηρίζεται άδικα έτσι. Έχουν καταγραφεί 13 παγκόσμια ρεκόρ στους δρόμους της πόλης και αυτό που ξεχωρίζει είναι το 2:01:39 του Έλιουντ Κιπτσόγκε (Κένυα) το 2018. Το ρεκόρ αυτό άντεξε μόλις τρία χρόνια, καθώς στον μαραθώνιο του Σικάγο το 2023, ο Κέλβιν Κίπτουμ σημείωσε 2:00:35. Όμως φέτος με την απουσία του Κιπτσόγκε, αλλά και τις Τιγκστ Ασέφα (Αιθιοπία) που ήταν οι περσινοί νικητές, κάποιο νέο παγκόσμιο ρεκόρ είναι δύσκολο να καταγραφεί.
Στον αγώνα των ανδρών ξεχωρίζει η συμμετοχή του Ταντέσε Τακέλε (Αιθιοπία), ο οποίος έχει την ταχύτερη επίδοση από όλους τους δρομείς με 2:03:24. Οι συμπατριώτες του, Χαϊλεμάριαμ Κίρος και Μπαζεζέβ Ασμαρέ, θα ανεβάσουν τον βαθμό δυσκολίας του αγώνα, επιδιώκοντας να βελτιώσουν το 2:04:41 και το 2:04:57 που έχουν αντίστοιχα. Από τους Κενυάτες του αγώνα πιο γρήγορος είναι ο Κίμπιβοτ Κάντι με το 2:04:04 και τον ακολουθεί ο Ρόναλντ Κορίρ με το 2:04:22 και ο Κίπριαν Κοτούτ με το 2:04:34.
Στον αγώνα των γυναικών, η απουσία των Κενυατισσών ανοίγει τον δρόμο για τις αθλήτριες της Αιθιοπίας. Η Τιγκίστ Κετέμα είναι η δρομέας με την ταχύτερη επίδοση, έχοντας ως ατομικό ρεκόρ το 2:16:07. Η αμέσως επόμενη καλύτερη αθλήτρια βάσει χρόνων είναι η Τιρουνές Ντιμπάμπα με το 2:18:05 και έπειτα ακολουθεί η Γιεμπρουγκάλ Μελέσε με το 2:19:36. Οι τρεις τους είναι οι μοναδικές κάτω από το 2:20.