Connect with us

TOKYO 2020

Τόκιο 2020: 38η δύναμη σε αριθμούς η Ελλάδα

Published

on

Οι φετινοί, ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προ των πυλών και τα μεγέθη των αποστολών δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για τη δυναμικότητα των χωρών.

Απομένουν μόλις 10 μέρες για τους 32ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οπότε τα μεγέθη των αποστολών δε θα έχουν παρά ελάχιστες διαφορές από τα νούμερα που έχουν ανακοινωθεί. Από 306 αγωνίσματα σε 28 αθλήματα (41 κατηγορίες-disciplines) στο Ρίο το 2016 θα έχουμε 339 αγωνίσματα σε 33 αθλήματα (50 κατηγορίες-disciplines) στο Τόκιο το 2021. Για να γίνει πιο κατανοητό, άθλημα θεωρείται ο υγρός στίβος, κατηγορία αυτού (discipline) είναι οι καταδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν 8 αγωνίσματα μεταλλίων. Δεν ισχύει το ίδιο για το στίβο, ο οποίος έχει απευθείας 48 αγωνίσματα μεταλλίων και όχι ενδιάμεσες κατηγορίες. Λόγω της πανδημίας δεν θα έχουμε αύξηση των χωρών που θα συμμετάσχουν, αφού από τις 207 του Ρίο αναμένεται να βρεθούν στο Τόκιο 205 ή 206. Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα μέχρι στιγμής που έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει στους Αγώνες. Με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε (ανανεωμένα στις 11/7) δομήσαμε τη λίστα με τις 50 μεγαλύτερες Ολυμπιακές ομάδες του Τόκιο και παραθέσαμε προς σύγκριση τα αντίστοιχα νούμερα από το Ρίο το 2016. Ακολουθούν οι παρατηρήσεις και ο σχετικός πίνακας:

  • 28 χώρες από τις τοπ50 σε αριθμό μελών θα στείλουν περισσότερους αθλητές στο Τόκιο σε σχέση με το Ρίο, από τις οποίες οι 21 είναι στις τοπ30. Να σημειωθεί ότι συνολικός αριθμός των αθλητών/ριων αναμένεται να είναι πολύ κοντά στους 11.238 του Ρίο. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπολογίζονται περισσότεροι από 11.150.
  • Η αύξηση των αθλημάτων και των κατηγοριών τους οδήγησε τις περισσότερες χώρες (31/50) και σε περισσότερες Ολυμπιακές παρουσίες.
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν τη μεγαλύτερη αποστολή της Ολυμπιακής ιστορίας σε ξένη χώρα. Ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό από 630 έχουν στείλει μόνο ως διοργανώτριες χώρες η Αυστραλία το 2000 (630), η Κίνα το 2008 (639), οι ΗΠΑ το 1996 (646) και η Βρετανία το μακρινό 1908 (676).
  • Από την πρώτη δεκάδα με τις μεγαλύτερες αποστολές δεν είχαμε μεγάλες διαφορές σε σχέση με το 2016. Η τέως διοργανώτρια χώρα, Βραζιλία, έπεσε 12η και οριακά εντός δεκάδας μπήκε ξανά η Ρωσία. Οι μεγάλες κερδισμένες μεγάλες δυνάμεις με άνοδο στην κατάταξη είναι η Αυστραλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Η ανάπτυξή τους έχει αποτυπωθεί και στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια.
  • Ακολουθούν εντός 15άδας με επίσης ανοδικές τάσεις η Ισπανία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.
  • Οι αναταραχές, οι πολεμικές συρράξεις και οι κοινωνικές συγκρούσεις της τελευταίας πενταετίας αποτυπώθηκαν και στον αριθμό των Ολυμπιακών αποστολών, αφού η μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με το 2016 παρατηρούνται σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Κολομβία, η Πολωνία, η Νιγηρία, η Λευκορωσία και η Κούβα. Η Βενεζουέλα βγήκε εκτός των πρώτων 50 χωρών. Εξαιρείται η Βραζιλία που είχε -154 μέλη σε σχέση με το 2016, τότε όμως ήταν η διοργανώτρια χώρα.
  • Ανεξήγητη είναι η μείωση των αποστολών ακμαίων σκανδιναβικών κρατών όπως η Σουηδία και η Δανία.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα ακόμα και με την +1 πρόκριση που μπορεί να προκύψει θα παραμείνει στην 38η θέση ως προς τον αριθμό των μελών της Ολυμπιακής ομάδας με 83 ή 84 μέλη (αναλυτικά εδώ). Βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Στο Ρίο το 2016 η Ελλάδα είχε στείλει 95 μέλη και ήταν 36η στον κόσμο βάσει μεγέθους αποστολής. Η φετινή όμως Ολυμπιακή ομάδα , αν και μικρότερη, είναι σαφώς πιο ποιοτική, αφού έχει αθλητές και αθλήτριες που μπορούν να πετύχουν καλύτερα πλασαρίσματα σε σχέση με το 2016 και έχει παρουσία σε +2 κατηγορίες αγωνισμάτων. Ελπίζουμε αυτό να φανεί και στον πίνακα μεταλλίων, με ίσα ή περισσότερα από τα 6 μετάλλια του Ρίο για τα γαλανόλευκα αλλά και περισσότερες παρουσίες σε τελικούς.

*Με κόκκινη απόχρωση η μείωση, με πράσινη η αύξηση και με μπλε η απουσία αλλαγής

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!