Connect with us

ΤΟΚΙΟ 2020

Τρεις θρύλοι για την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας

Published

on

Οι δύο αθλήτριες και ο ένας αθλητής που θα τιμηθούν με την παρουσία τους στην Ελλάδα έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά από μακρά, επιτυχημένη καριέρα και μάλιστα με κοινό σημείο αναφοράς τη χώρα μας.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ο λόγος για τη μαραθωνοδρόμο Μιζούκι Νογκούτσι, τον τζουντόκα Τανταχίρο Νομούρα και την παλαίστρια Σαόρι Γιοσίντα, οι οποίοι έχουν διαπρέψει στο παρελθόν στο δρομικό αγώνισμα και τις δύο πολεμικές τέχνες, στα οποία έχουν μεγάλη παράδοση οι Ιάπωνες. Το κοινό σημείο αναφορας στην καριέρα τους είναι ότι και οι τρεις είχαν πάρει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Θυμίζουμε ότι η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαρτίου του 2020 και για 8 μέρες θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, προτού γίνει η τελετή παράδοσης της Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στις 19 Μαρτίου. Οι τρεις προαναφερθέντες αθλητές θα δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις και θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ένα κομμάτι της λαμπαδηδρομίας. Η τελετή που θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο θα έχει καλλιτεχνικά δρώμενα από την Ελλάδα και από την Ιαπωνία, με τη δεύτερη να έχει ανακοινώσει ήδη την παρουσία του μουσικού γκρουπ EXILE HERO. Στη συνέχεια η Φλόγα θα ταξιδέψει με το ειδικό αεροσκάφος του Τόκιο 2020 για την αεροπορική βάση της Ματσουσίμα στην επαρχία Μιγιάγκι, μία επιλογή με έντονη σημειολογία αφού εκεί είχε χτυπήσει το 2011 το φονικό τσουνάμι. Μετά από μία τελετή υποδοχής στην οποία θα βρίσκονται ο Νομούρα και η Γιοσίντα θα αρχίσει το Ιαπωνικό σκέλος της σκυταλοδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας η οποία θα περάσει από όλες τις ιαπωνικές επαρχίες. Ακολουθεί η συνοπτική περιγραφή των επιτευγμάτων των τριών αθλητών-πρεσβευτών της Ιαπωνίας:

Μιζούκι Νογκούτσι – μαραθώνιος
Έχοντας πολλές διακρίσεις στον ημιμαραθώνιο, το 2002 η Νογκούτσι έτρεξε για πρώτη φορά τον διεθνή γυναικείο μαραθώνιο Ναγκόγια, τον οποίο και κέρδισε. Στη συνέχεια ασχολήθηκε αποκλειστικά με αυτή την απόσταση, μία σωστή επιλογή αφού ένα χρόνο μετά πήρε το αργυρό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού. Η μεγαλύτερη στιγμή όμως της αθλητικής της καριέρας ήταν όταν στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο μαραθώνιο γυναικών της Αθήνας το 2004. Ένα χρόνο μετά έκανε ρεκόρ Ασίας και Ιαπωνίας στο μαραθώνιο του Βερολίνου το 2005. Από το 2016 έχει αποσυρθεί αλλά διατηρεί την παρουσία της στο χώρο ως σύμβουλος ομάδων και ως σχολιάστρια για το μαραθωνιο.

Τανταχίρο Νομούρα – τζούντο
Έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην κατηγορία των 60κ. στην Ατλάντα το 1996, στο Σίδνεϊ το 2000 και στην Αθήνα το 2004. Ήταν ο πρώτος τζουντόκα και ο πρώτος Ασιάτης της Ολυμπιακής ιστορίας με αυτό το επίτευγμα. Από την απόσυρσή του και μετά ασχολείται με την προώθηση του αθλήματός του εντός και εκτός Ιαπωνίας και συμμετέχει σε δύο επιτροπές του Τόκιο 2020, αυτή του σχεδιασμού των μεταλλίων και αυτή της λαμπαδηδρομίας.

Σαόρι Γιοσίντα – πάλη
Περισσότερα για την τρομερή παλαίστρια που αποσύρθηκε στις αρχές του 2019 μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Οι δεκαέξι παγκόσμιοι τίτλοι και τα τρία χρυσά και ένα αργυρό στους Ολυμπιακούς σε συνδυασμό με ένα σερί 206 ατομικών νικών την κατατάσσουν ψηλά στη λίστα με τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/