Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Βαζαίος: «Δεν πάνε χαμένα όσα έχουμε κάνει»

Published

on

Ο εξαιρετικός Έλληνας κολυμβητής μίλησε στο Sportsfeed για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε αλλά και για τους στόχους του στο μέλλον.

Ο Ανδρέας Βαζαίος μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 25άρας της Γλασκόβης το Δεκέμβριο του 2019, από όπου έφυγε με δύο χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο αλλά και ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ, ήταν απόλυτα αφιερωμένος σε έναν και μόνο στόχο: τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τον Ιανουάριο γύρισε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ όπου σπούδαζε τα τελευταία χρόνια και συνέχισε τις προπονήσεις του στο ΟΑΚΑ, υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Νικολόπουλου, και με προπονητικό παρτενέρ το συναθλητή και φίλο του, Παναγιώτη Σαμιλίδη. Παρά τις μικρές δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω ασθενειών, έκανε μία καλή εμφάνιση στο χειμερινό όπεν το Φεβρουάριο με και ήταν έτοιμος για το ευρωπαϊκό 50άρας της Βουδαπέστης το Μάιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο. Η πανδημία όμως του κορονοϊού άλλαξε καθολικά τα σχέδια όχι μόνο του Βαζαίου, αλλά όλων των αθλητών ανά τον κόσμο. Ακολουθούν οι απαντήσεις που μας έδωσε για αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο, για τη δική του στάση σε αυτήν αλλά και για το τι σχεδιάζει για το μέλλον:

Τι σημαίνει για έναν κολυμβητή υψηλού επιπέδου να είναι εκτός νερού για τόσο μεγάλο διάστημα; Τι κάνεις εσύ προσωπικά για να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση;
Παγκοσμίως διανύουμε μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα οδυνηρή όπου, λόγω της πανδημίας του ιού COVID- 19, όχι μόνο απειλούνται η ζωή και η υγεία όλων μας αλλά και δοκιμάζεται και η αντοχή της κοινωνίας μας. Με δεδομένο αυτό για εμάς τους κολυμβητές η αποχή για ένα τόσο μεγάλο διάστημα από την πισίνα, η οποία αποτελέι το βασικό «εργαλείο» της προπόνησής μας σημαίνει ότι «χαλάει» ένας πολύ καλά οργανωμένος προγραμματισμός με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση, το «σκούριασμα», και χάνεται αυτό που λέμε αίσθηση του νερού. Προσωπικά, για να κρατήσω τη φυσική μου κατάσταση, μετά από οδηγίες του προπονητή μου Αλέξανδρου Νικολόπουλου και του γυμναστή μου Αλέξανδρου Προβολιασιάνου, με αερόβιο πρόγραμμα όπως τρέξιμο ή και σχοινάκι καθώς και αντίστοιχο με ασκήσεις κορμού και γυμναστικής για δυναμη.

Η απόφαση για την αναβολή των Ολυμπιακών ήταν ανακουφιστική για εσένα; 
Σκεπτόμενοι την κατάσταση, προφανώς και η απόφαση της ΔΟΕ για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ανακουφιστική όχι μόνο για εμένα αλλά πιστεύω και για το σύνολο των αθλητών. Αν και ήταν μια αναμενόμενη απόφαση, με βάση την κοινή λογική, η αργοπορία της επίσημης ανακοίνωσης από τη μία, αλλά και η μετάθεση της ημερομηνίας του ευρωπαϊκού από την άλλη, ομολογώ ότι μου προκάλεσε εκνευρισμό, στρεσάρισμα και διλήμματα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που προβήκαμε κάποιοι κολυμβητές στην έγγραφη καταγραφή των σκέψεών μας με την προσπάθεια να συνεχίσουμε το προγραμματισμό μας για το μεγάλο γεγονός της χρονιάς.

Βλέπεις αυτή την κατάσταση και ως ευκαιρία με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου για το Τόκιο; Από την άλλη, για έναν αθλητή με στόχους και εκτός πισίνας, όπως εσύ, η παράταση του τετραετούς Ολυμπιακού κύκλου έρχεται σε αντιπαραθεση με άλλα σχέδια. Πως το «ισορροπείς» αυτό μέσα σου;
Ως άτομο, προσπαθώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Μέσα σε αυτή την κατάσταση προσπαθώ να «επωθεληθώ» με το να έχω περισσότερο χρόνο να ξεκουραστώ τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, αφού οι τελευταίες χρονιές ήταν αρκετά έντονες. Κάνω πάντα ανασκόπηση των προηγούμενων ετών, ώστε να διαπιστώνω τόσο τα αρνητικά που πρέπει να διορθώσω όσο και τα θετικά που πρέπει να διατηρήσω. Σίγουρα η αλλαγή των Ολυμπιακών Αγώνων φέρνει μεγάλη ευκολία στον αθλητικό προγραμματισμό, αλλά με δυσκολεύει στον τομέα των σπουδών. Το φθινόπωρο είναι να μεταβώ -αν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές στην αθλητική ψυχολογία. Με δεδομένο από τη μία την επικρατούσα κατάσταση, αλλά και από την άλλη τις υψηλές απαιτήσεις της σωστής προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω το χρόνο να πάρω αργότερα τις τελικές μου αποφάσεις με τη βοήθεια και του προπονητή μου. Εξάλλου, προσπαθώ πάντα με ηρεμία να βρίσκω λύσεις στις δυσκολίες που φέρνει η ζωή, προκειμένου να επιτευχθούν τόσο οι αθλητικοί, όσο και οι ακαδημαϊκοί στόχοι μου.

Πολλές φορές ακούμε ότι «η προπόνηση μένει» ως ένα βαθμό. Ισχύει σε αυτή την περίπτωση παρά το δεδομένο της αποχής λόγω του αποκλεισμού; Αναφέρομαι στην προπόνηση που κάνατε όλη τη σεζόν στα τέλη 2019 και τις αρχές του 2020. 
Η προπόνηση εννοείται και μένει. Είναι αναμενόμενο να πάμε κάποια βήματα πίσω αλλά είναι και σίγουρο το ότι δεν πάνε χαμένα τα όσα έχουμε κάνει. Το διάστημα της καραντίνας που διανύουμε, προσωπικά το έχω στο μυαλό μου ως ένα διάστημα αναδόμησης, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσω την φυσική μου κατάσταση όσο γίνεται καλύτερη. Προς ώρας είναι ειναι σημαντικό να ακούμε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας και όχι τα λεγόμενα fake news, και να ακολούθουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών γιατρών και των εκπροσώπων του κράτους, ώστε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ποια είναι η γνώμη σου για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης; Πρέπει να γίνει τον Αύγουστο ή πρέπει να αναβληθεί για το 2021; Επίσης, ποια είναι η ιδανική τοποθέτηση του παγκοσμίου για εσένα: μετά τους Ολυμπιακούς το 2021 ή είναι καλύτερα να μεταφερθεί στο 2022;
Προσωπικά θεώρω πως το ευρωπαϊκό πρωταθλημα στη Βουδαπέστη θα έπρεπε να μετατεθεί για το τέλος του χρόνου πριν ή μετα το Παγκόσμιο 25αρας πισίνας. Κατά τη γνώμη μου, η πρόταση να γίνει τον Αύγουστο δεν έχει λογική, με δεδομένο αφενός την παγκόσμια κατάσταση- πανδημία που επικρατεί και αφετέρου το γεγονός της μη ύπαρξης επίσημης ανακοίνωσης (γιατί είναι ακόμα νωρίς) αναφορικά με το ποτέ πρόκειται να επιστρέψουμε στο καθημερινό πρόγραμμα προπονήσεων. Το δε παγκόσμιο πρωτάθλημα θεωρώ πως πρέπει να γίνει το 2022, έτσι ώστε να μη συμπέσουν δυο μεγάλες διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου την ίδια χρόνια και ιδιαίτερα όταν και οι δυο θα πραγματοποιηθούν στην Ιαπωνία. Είναι δύο αρκετά μακρινά ταξίδια σε κοντινό διάστημα μεταξύ τους και θα είναι εξουθενωτικό για τους περισσότερους αθλητές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/