Connect with us

EDITORIAL

Ζητείται υπεύθυνος για την αναγέννηση του στίβου του Πειραιά

Published

on

Σήμερα το βράδυ ξεκινά μία νέα εποχή για το ΣΕΓΑΣ με το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας διοίκησης. Συνεχίζω να ελπίζω πως με τις κατάλληλες ενέργειες τόσο από το ΣΕΓΑΣ όσο και από τη ΓΓΑ θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δύο δεκαετίες ο στίβος του Πειραιά.

Για το έγκλημα που έγινε στην περιοχή του Πειραιά με το διωγμό του στίβου από το Καραϊσκάκη και το βοηθητικό του εν μία νυκτί μπορείτε να διαβάσετε εδώ και για την τωρινή, αποκαρδιωτική κατάσταση, εδώ. Ο ΣΕΓΑΣ είχε κάνει επαφές με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Κορυδαλλού για εύρεση λύσης στο Σχιστό, όμως η νέα διοίκηση του δήμου με τις ευχές της ΓΓΑ ουσιαστικά παρέδωσαν το στάδιο στα ποδοσφαιρικά σωματεία της περιοχής (εδώ), αφού στην παρουσίαση αναφέρθηκε μόνο επιγραμματικά ο στίβος και δεν έγινε ούτε λόγος για το νέο «σπίτι» του, όπως αρχικά είχε χαρακτηριστεί.

Πλέον άλλη μία ευκαιρία για χωροθέτηση σταδίου στίβου στην ευρύτερη περιοχή, σε πολύ κεντρικό σημείο μάλιστα του δήμου Νίκαιας-Ρέντη, αρκεί να υπάρξει η αντίστοιχη βούληση. Πρόκειται για έκταση 40 στρεμμάτων δίπλα σε έξοδο της λεωφόρου Κηφισού, στην οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή το κλειστό γυμναστήριο βόλεϊ του Ολυμπιακού «Μελίνα Μερκούρη», ένα 200αρι στάδιο στίβου, δύο μικρά γήπεδα μπάσκετ και ένα γήπεδο χάντμπολ. Να σημειωθεί ότι στο στάδιο στίβου αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν οι ακαδημίες από 4 σωματεία στίβου (ΟΣΦΠ, ΓΝΟ Άρης Νίκαιας, ΑΟ Ερμής, Σπύρος Λούης), όπως και στα περισσότερα στάδια της περιοχής. Να σημειωθεί επίσης το στάδιο είναι ακατάλληλο για οτιδήποτε άλλο πέρα από προπόνηση ακαδημιών. Εκ πείρας μπορώ να πω ότι η στροφή είναι τόσο κλειστή που είναι απαγορευτική για προπόνηση επιπέδου σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 60μ και αυτό επιβεβαιώνεται και από τη χρήση που του γίνεται. Ένα σπιτάκι τύπου κοντέινερ είναι ό,τι πιο κοντινό σε αποδυτήρια υπάρχει.

Το προσχέδιο

Δυστυχώς, στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει για ακόμη μία φορά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μάλιστα με βοηθητικές εγκαταστάσεις, λόγω του μικρού κόστους κατασκευής και συντήρησης. Αυτό το γήπεδο αν κατασκευαστεί θα προστεθεί στα ήδη 5 υπάρχοντα 11Χ11 του δήμου (Ιωνικός, Προοδευτική, «Παντελής Νικολαΐδης», Καραμπίνη – χωμάτινο, «Σταύρος Μελισσουργός» – δημοτικό γήπεδο Ρέντη), των οποίων οι θέσεις φαίνονται στον ακόλουθο χάρτη:

Οι θέσεις των γηπέδων ποδοσφαίρου 11Χ11 εντός του δήμου Νίκαιας-Ρέντη

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης έναν περιμετρικό διάδρομο για τρέξιμο και πεζοπορία, χώρο στάθμευσης 250 θέσεων, ανακαίνιση του στίβου (στο ίδιο σημείο, χωρίς καμία αλλαγή) και μία παιδική χαρά. Για την αξιοποίηση του χώρου έχει εξασφαλιστεί ήδη χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής, 7 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 10 του προϋπολογισμού. Ακολουθεί η ανάρτηση του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη:

«40 στρέμματα πράσινο – αθλητικές εγκαταστάσεις: Ένας τεράστιος χώρος αναψυχής και άθλησης δρομολογήθηκε επιτέλους, με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής. Με προϋπολογισμό €10.000.000 από τα οποία τα 7 εκ. θα είναι χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ελπίζουμε, σε δύο χρόνια από τώρα, να μπορούν οι δημότες μας να τον απολαύσουν. Πλάι στο κλειστό γυμναστήριο, «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, ανακαινίζεται πλήρως ο στίβος, δημιουργείται ένα προπονητήριο ποδοσφαίρου, αναψυκτήριο, αποδυτήρια, ένας μεγάλος διάδρομος για τρέξιμο και πεζοπορία, 250 θέσεις στάθμευσης και φυσικά πολύ πολύ πράσινο γύρω-τριγύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έτσι, ένα μεγάλο κομμάτι γης αλλάζει τα δεδομένα αυτού του βιομηχανικού κομματιού και μεταμορφώνει προς το καλύτερο, την πόλη μας. Σαράντα στρέμματα γης, στην παλιά χαβούζα όπως την ήξεραν οι Ρεντιώτες, επιτέλους, θα αποδοθούν στους δημότες μας. Μόλις 2 χιλ. από την κεντρική πλατεία του Ρέντη και 1 χιλ. από τα Άσπρα Χώματα θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ευρύτερη περιοχή. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου που πίστεψαν στο έργο αυτό και το χρηματοδότησαν αμέσως».

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης
Το προσχέδιο της αξιοποίησης του χώρου

Η ευθύνη

Κατανοώ ότι ένας δήμος έχει πολλές φορές ως προτεραιότητα τα του οίκου του, και πράγματι είναι σημαντικό να υπάρξει ένας χώρος πρασίνου αλλά και άθλησης για τους πολίτες σε έναν πολυπληθέστατο και πυκνοδομημένο δήμο όπως αυτός της Νίκαιας-Ρέντη. Η τοποθεσία όμως των 40 στρεμμάτων και η μεγάλη έλλειψη σε αξιοποιήσιμες ανοιχτές εκτάσεις στο λεκανοπέδιο τους δίνει ένα έντονο υπερτοπικό χαρακτήρα. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει πολύ πιο χρήσιμη αξιοποίηση του χώρου από άλλο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, όταν μάλιστα η έκταση στο Ρέντη περικυκλώνεται από -έστω ιδιωτικά- γήπεδα ποδοσφαίρου, 5Χ5, 8Χ8 και 11Χ11. Υπεύθυνος κατά τη γνώμη μου για την ανάδειξη των αναγκών που υπάρχουν στο στίβο της περιοχής αλλά και την αξιοποίηση-διερεύνηση ευκαιριών, όχι μόνο με παθητικές, στείρες τοποθετήσεις αλλά με πιέσεις και με ενεργή διεκδίκηση, είναι ο ΣΕΓΑΣ. Υπεύθυνη από την άλλη για το στρατηγικό σχεδιασμό των αθλητικών υποδομών, τη διαμόρφωση λίστας προτεραιότητας στην επιλογή και τη δρομολόγηση έργων με βάση τις υπάρχουσες ελλείψεις και ανάγκες και την αναγνώριση του υπερτοπικού χαρακτήρα τέτοιων εκτάσεων είναι η πολιτεία, δηλαδή η ΓΓΑ και η περιφέρεια. Αρνούμαι να πιστέψω ότι η ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου. Πιο λογική εξήγηση είναι ότι αποτελεί μία φθηνή λύση σε αθλητική εγκατάσταση, η οποία μαζί με το πράσινο θα καλύψει τις ανάγκες βόλτας και άθλησης στα στενά όρια της Νίκαιας και του Ρέντη και θα αποφέρει τα αντίστοιχα εύσημα σε δήμο και περιφέρεια.

Σε ερώτηση που έγινε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με την δημιουργία κέντρου στίβου ο δήμαρχος δεν ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση, απλά ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό. Ο δήμος δεν μπορεί να επωμιστεί από μόνος του τη συντήρηση των εγκαταστάσεων που έχουν μεγάλο λειτουργικό κόστος, οπότε πρέπει να βρεθεί κάποιος (ΣΕΓΑΣ-ΓΓΑ) να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Λύση μπορεί να βρεθεί ακόμα και με ίδρυση διαδημοτικού φορέα διαχείρισης (Νίκαια-Ρέντης, Ταύρος-Μοσχάτο, Πειραιάς).

Η προοπτική

Η πρόταση που πιστεύω θα έπρεπε να στηρίξει ο ΣΕΓΑΣ, άμεσα, πριν την κατάρτιση του τελικού σχεδίου, είναι η δημιουργία σταδίου στίβου διεθνών προδιαγραφών με βοηθητικές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει κανένα νόημα ανακαίνισης του υπάρχοντος σταδίου 200μ αν παραμείνει ο σχεδιασμός του ως έχει γιατί είναι ουσιαστικά άχρηστο για αθλητές μεγαλύτερους από 14-15 ετών. Μπορεί στη θέση του να κατασκευαστεί είτε προθερμαντήριο (κλείστό ή ανοιχτό αυτού του τύπου) είτε να μεταμορφωθεί σε κλειστό στάδιο στίβου με τους διαδρόμους σε κλίση. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα 200άρι κλειστό στάδιο στίβου σε λειτουργία. Ενδεικτικά, η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται σε απόσταση 17 λεπτών με το αμάξι από τον Άγιο Κοσμά, 19 από το ΟΑΚΑ, 9 από το ΣΕΦ και 13 από το κέντρο της Αθήνας και έχει άμεση πρόσβαση πέρα από τη λεωφόρο Κηφισού και στην Πειραιώς, την Πέτρου Ράλλη και τη Θηβών Είναι σαφώς πιο εύκολα προσβάσιμο και σε σχέση με το Σχιστό.

Ο στίβος του Πειραιά, ο οποίος έβγαλε στο παρελθόν τόσους πρωταθλητές στίβου και κάποτε άκμαζε στο Καραϊσκάκη σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε εγκατάλειψη και οι σύλλογοι που έχουν απομείνει παλεύουν να αναπτύξουν το άθλημα στοιβαγμένοι στα μόλις 5 στάδια. Ελπίζω αυτή η έκκληση από ένα δημότη της περιοχής να φτάσει στα κατάλληλα αυτιά, σε δήμο, ΣΕΓΑΣ, περιφέρεια Αττικής και ΓΓΑ και να επουλωθεί με συνέργειες μετά από δεκαετίες η βαθιά πληγή που χάραξε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στον ερασιτεχνικό στίβο. Μένει λοιπόν κάποιος να αναλάβει την ευθύνη. Ακολουθεί η εικόνα του χώρου όπως είναι σήμερα και η τοποθεσία του σε δύο διαφορετικές κλίμακες με βάση την συνδεσιμότητα και τη σχετική θέση στο λεκανοπέδιο:

Η εικόνα των 40 στεμμάτων σήμερα
Η συνδεσιμότητα με βασικές οδικές αρτηρίες
Η θέση των 40 στρεμμάτων στο Ρέντη σε σχέση με τις βασικές υπάρχουσες υποδομές στίβου του λεκανοπεδίου

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/