Connect with us

TOP

Ζητούμενο η ασφάλεια στους Ολυμπιακούς

Published

on

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, εντείνεται η ανησυχία κατά πόσο το Ρίο μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Το επίπεδο ετοιμότητας του Ρίο για αντιμετώπιση τρομοκρατικής ή οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων απασχολεί όλο και περισσότερο τους τουρίστες και τους αθλητές. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους έχουν εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια παρά το γεγονός πως η Βραζιλία δεν έχει δηλωμένους εχθρούς και ο αριθμός αστυνομικών και στρατιωτών στους δρόμους θα είναι διπλάσιος απ΄οτι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφάλειας του Ρίο, Μαριάνο Μπελτράμε, δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο σχεδιασμό μετά τα γεγονότα του Παρισιού. «Οι υποδομές μας είναι πολύ γερές γιατί η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πάντα ήταν προτεραιότητα μας. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις αποστολές των ομάδων και είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Μπελτράμε από το στρατηγείο του που βρίσκεται στο κέντρο του Ρίο και διαχειρίζεται χιλιάδες κάμερες σε όλη την πόλη. Μέχρι στιγμής το πλάνο προβλέπει 65.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού με επιπλέον 15.000 άτομα να είναι άμεσα διαθέσιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Για την ώρα δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το επίπεδο του κινδύνου», σημείωσε ο Μπελτράμε. Αναγνώρισε πάντως πως θα στραφούν στις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης αν οι αποστολές ζητήσουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας.
Τα σύνορα της χώρας αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της. Η Βραζιλία μοιράζεται περίπου 23.000χλμ. θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με 10 χώρες. Οι έλεγχοι στις αραιοκατοικημένες περιοχές είναι ελάχιστοι, κάτι που δικαιολογεί τη μάχη που δίνουν οι αρχές για να καταπολεμήσουν το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Ο Πάουλο Στοράνι, σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και πρώην αρχηγός των ειδικών δυνάμεων του Ρίο, ανέφερε πως το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι μια ειρηνική χώρα σε συνδυασμό με τις ελλιπείς υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν βάλουν τη χώρα στο στόχαστρο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν κάποιος σχεδιάζει κάτι, θα βρίσκεται ήδη σε βραζιλιάνικο έδαφος. Οι στρατιώτες θα περιφρουρούν όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα τουριστικά μέρη για να αποτρέψουν εγκληματικές πράξεις. Αλλά οτιδήποτε σχεδιάστηκε δε θα αποτραπεί επειδή θα έχουμε περισσότερες δυνάμεις στους δρόμους. Πρέπει να εμποδιστεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών πριν καν σχεδιαστεί», ανέφερε ο Στοράνι.

To θέμα με τις βίζες
Θέμα ασφάλειας έχει προκύψει και με τις βίζες. Προκειμένου να φτάσουν περισσότεροι τουρίστες το κονγκρέσο ενέκρινε την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς να θεωρούνται τα διαβατήριά τους. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πολλοί ήλπιζαν πως η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, δε θα υπέγραφε κάτι τέτοιο. «Προσωπικά πιστεύω πως οι βίζες βοηθούν για να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων για τους ανθρώπους και να γνωρίζουμε πού κινούνται», δήλωσε ο Μπελτράμε διαφωνώντας με το νομοσχέδιο. Αρνητικός ήταν και ο στρατηγός Χοσέ Κάρλος ντε Νάρντι που ήταν επικεφαλής της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά πρόκειται να αντικατασταθεί. Το πρόγραμμα με τη μη θεώρηση των διαβατηρίων θα περιοριστεί πιθανών σε ελάχιστες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Οι αρχές τονίζουν πως είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ασφάλεια σημαντικών γεγονότων όπως έκαναν στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και στην επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου. Οι κύριες επιχειρήσεις της αστυνομίας και του στρατού είναι να καθαρίσουν τις φαβέλες και τις τουριστικές περιοχές από εγκληματικά στοιχεία. Παράλληλα έχει υπάρξει εκπαίδευση για αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά όπλα και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Σε πρόσφατη άσκηση με τη συνεργασία της γαλλικής αστυνομίας οι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές ελέγχου του πλήθους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Αλλά όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπαστυνόμος, Αν Κριστίν Πουανσόν, η διαχείριση του πλήθους έχει πάρει εντελώς διαφορετικό νόημα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι: «Δε μπορεί να είσαι αρκετά έτοιμος. Για παράδειγμα υπήρχαν 80.000 θεατές στο σταντ ντε φρανς και όχι αρκετή αστυνομία για να διαχειριστεί τον πανικό. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/