Connect with us

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

Η αλεπού των ρεκόρ

Published

on

Τη λένε Τζέσικα Φοξ (αλεπού), έκλεισε τα 20 της χρόνια μόλις στις 11 του περασμένου Ιούνη, και από χθες έγραψε ιστορία ως η μοναδική αθλήτρια του κανόε-καγιάκ που κατόρθωσε να πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο και στα δύο αγωνίσματα στην ίδια διοργάνωση παγκόσμιου πρωταθλήματος σλάλομ, στο Ντιπ Κρικ των ΗΠΑ.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Γεννήθηκε στη Μασσαλία, το πιο κακόφημο λιμάνι της Γαλλίας από Βρετανό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, αλλά μετακόμισε στην Αυστραλία λίγα χρόνια μετά. Οι γονείς της, Ρίτσαρντ και Μίριαμ, είναι και οι δύο διάσημοι πρωταθλητές του καγιάκ, έχοντας κερδίσει ο μεν πρώτος την 4η θέση το 1992 στη Βαρκελόνη, ενώ η δεύτερη το χάλκινο μετάλλιο το 1996 στην Ατλάντα. Με τέτοιο… DNA, η πορεία της ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη. Το ιστορικό της νταμπλ ήρθε να το επιβεβαιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά την επιτυχή υπεράσπιση του τίτλου της στο αγώνισμα του κανόε (C1), ήρθε και ο θρίαμβος στον τελικό του καγιάκ (K1), με νίκη διαφοράς 0.96 δευτερολέπτων από τη δεύτερη αντίπαλό της, για να της χαρίσει ένα ονειρεμένο φινάλε στη διοργάνωση και φυσικά μία περίοπτη σελίδα στα βιβλία της ιστορίας του αθλήματός της. Για την ακρίβεια μία ακόμη, καθώς το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είχε στεφθεί αργυρή Ολυμπιονίκης του καγιάκ και μάλιστα στο ντεμπούτο της, σε ηλικία 18 μόλις ετών.

«Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Το να πετύχω το νταμπλ και στα δύο αγωνίσματα, έχοντας μία τόσο καλή διοργάνωση… δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα», δήλωσε συγκινημένη η Φοξ. Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση αν αυτή η επιτυχία συγκρίνεται με το Ολυμπιακό μετάλλιο, η νεαρή Αυστραλέζα εμφανίστηκε απόλυτα συνειδητοποιημένη: «Υποθέτω ότι το αργυρό στους Ολυμπιακούς ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, παρά το γεγονός δεν το περίμενα με τίποτα. Αυτό όμως είναι κάτι πάνω στο οποίο δούλεψα πολύ σκληρά τα δύο τελευταία χρόνια, και το γεγονός ότι το κατόρθωσα σε έναν τόσο μεγάλο τελικό, με τόσο καλές εμφανίσεις, το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό».

Το καλύτερο όλων; Η ιστορική επιτυχία της 20χρονης συνέπεσε με την 25η επέτειο της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία K1 του καγιάκ και από τους δύο γονείς της, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1989 στον ποταμό Σάβατζ των ΗΠΑ. «Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Νομίζω πως θα το χαρούμε όλοι μαζί!», κατέληξε η θαυματουργή μικρή. Αυτό είναι που λένε το μήλο κάτω από τη μηλιά…

Extra προφίλ
Όνομα Τζέσικα Φοξ
Παρατσούκλι Τζες
Εθνικότητα Αυστραλέζα
Ημερομηνία γέννησης 11.06.1994
Τόπος γέννησης Μασσαλία, Γαλλία
Τόπος διαμονής Πένριθ, Αυστραλία
Αγώνισμα Κανοέ (C1) – Καγιάκ (K1)
Προπονητής Μίριαμ Φοξ

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/