Connect with us

EDITORIAL

Η γκάφα της ΚΟΕ που κόστισε 2 Ολυμπιακές προκρίσεις

Published

on

Η κολύμβηση ήταν το άθλημα που έβγαλε ασπροπρόσωπη την ΚΟΕ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανγκτζού αλλά παράλληλα την εξέθεσε με τις επιλογές της.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι εκτέθηκαν οι επικεφαλής της κολύμβησης στην ομοσπονδία, οι κύριοι Σαρακατσάνης και Χούμας. Η επιμονή τους να μη στείλουν στην Γκουανγκτζού δυο επιπλέον κολυμβητές για να πέσουν οι σκυτάλες 4Χ100μ. μεικτής στους άνδρες και η μεικτή (2 άνδρες, 2 γυναίκες) 4Χ100μ. μεικτή, στέρησε από την Ελλάδα, ενδεχομένως δύο προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό εκθέτει το δίδυμο Σαρακατσάνη – Χούμα. Να στείλει η ΚΟΕ στη Νότια Κορέα έναν πρόσθιο και μία πρόσθια ή έστω έναν πρόσθιο μόνο, πόσο επιπλέον θα στοίχιζε στην ομοσπονδία; Όποιο και να ήταν αυτό το ποσό, όταν το διακύβευμα είναι η Ολυμπιακή πρόκριση, δεν υπολογίζεται ως έξοδο. Δίνεις την ευκαιρία στην ομάδα σου την οποία υποτίθεται ότι πιστεύεις και δεν αποφασίζεις εσύ από μόνος ότι δεν είναι αρκετά καλή να διεκδικήσει την πρόκριση.

Τί έγινε στη Γκουανγκτζού; Καταρχήν στη μεικτή 4Χ100μ. των ανδρών. Σήμερα το πρωί έγινε ο προκριματικός και η 12η ομάδα (που πήρε και το τελευταίο εισιτήριο) ήταν η Ουγγαρία. Έχουμε και λέμε:
– ύπτιο ο Ρίτσαρντ Μπόχους πήγε 54.16, ο Απόστολος Χρήστου έχει 53.7
– πρόσθιο ο Ντέιβιντ Χόρβατ 1:01.99 και ο καλύτερος φέτος στην Ελλάδα, Ρωμανός Αλυφανής έχει πάει 1:01.96 (ή ο Γιάννης Καρπουζλής αν η όπεν ήταν σε… σωστή ημερομηνία)
– πεταλούδα ο Σεμπάστιαν Σάμπο κολύμπησε 51.00 και ο Ανδρέας Βαζαίος έχει 52.3
– ελεύθερο ο Νάντορ Νέμεθ πήγε 47.96 και ο Κριστιάν Γκολομέεβ πήγε 47.6.
Στο σύνολο οι Ούγγροι κολύμπησαν 3:35.11. Η ελληνική τετράδα στερήθηκε μιας ευκαιρίας να πάρει την πρόκριση απλά και μόνο γιατί έτσι αποφάσισαν οι επικεφαλής. Είναι πολύ κακό πράγμα να μην πιστεύεις τους αθλητές σου και ακόμα πιο κακό να τους στερείς το δικαίωμα διεκδίκησης της Ολυμπιακής πρόκρισης. Ας έχαναν την πρόκριση κολυμπώντας στην πισίνα του πανεπιστημίου Νάμπου της Γκουανγκτζού στη Νότια Κορέα. Όχι στα λόγια στα γραφεία της ΚΟΕ…

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στη μεικτή σκυτάλη των δυο ανδρών και δύο γυναικών. Η ΚΟΕ θα μπορούσε με έναν πρόσθιο να την έχει και αυτή χρησιμοποιώντας τη Νόρα Δράκου στο ελεύθερο, τη Άννα Ντουντουνάκη στην πεταλούδα και τον Απόστολο Χρήστου στο ύπτιο, ή λαμβάνοντας υπόψη και το πρόβλημα της Δράκου στον ώμο, να έπαιρναν στην αποστολή μια επιπλέον κολυμβήτρια, σπεσιαλίστρια στο πρόσθιο (Αγγελική Μαυραντζά ή Νικόλ Παυλοπούλου) για να πέσει στο ελεύθερο ο Γκολομέεβ.
Αναφερόμαστε σε ένα αγώνισμα που πλέον είναι Ολυμπιακό και στην Γκουανγκτζού έστειλαν ομάδες οι Φιλιππίνες, η Ιορδανία, ο Παναμάς, οι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι (που έχουν πληθυσμό 55.000!), η Γκάνα (!), η Αρμενία, οι Μαλβίδες (!), η Παπούα Νέα Γουινέα, η Μαδαγασκάρη (!), η Τόνγκα (!), οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας (!), η Νιγηρία (!), η Κένυα (!), η Μολδαβία, η Σενεγάλη (!), η Αγκόλα (!) αλλά όχι η Ελλάδα…
Στο πόσο έκλεισε η πρόκριση (12αδα) στους Ολυμπιακούς; Στο 3:48.44 με την Ουγγαρία (πάλι) και την Ελλάδα με τους Χρήστου (53.6), Αλυφαντή (1:01.9), Ντουντουνάκη (57.70 και Δράκου (55.5) να είναι στο 3:48.7 και με το flying start (οι επιδόσεις των Ελλήνων είναι από εκκίνηση) το 3:48.7 πηγαίνει στο 3:47.8 αν υπολογίσουμε μείον 0.3 σε κάθε αλλαγή. Με αυτήν την επίδοση η Ελλάδα πήγαινε 10η (το Ισραήλ έκανε 3:48.06). Ακόμα και με γυναίκα πρόσθια (Παυλοπούλου, 1:10.3) και τον Γκολομέεβ στο ελεύθερο (47.6) η Ελλάδα μπορούσε να πάει στο 3:48.3 με flying start. Πάλι εντός 12αδας πάλι με την Ολυμπιακή πρόκριση.

Σίγουρα οι κύριοι Χούμας και Σαρακατσάνης θα πρέπει να αισθάνονται άβολα με την επιλογή τους να στερηθεί η ελληνική κολύμβηση το δικαίωμα να διεκδικήσει όχι μία, αλλά δύο Ολυμπιακές προκρίσεις. Ο πολύπειρος Δημήτρης Διαθεσόπουλος δεν ειναι άμοιρος ευθυνών. Το άθλημα εξελίσσεται παντού εκτός από την Ελλάδα και κάποιος φταίει γι’ αυτό. Μάλλον ήρθε οι ώρα για αλλαγές. Οι επιτυχίες που έρχονται με το σταγονόμετρο, είναι αποτέλεσμα των τριών συγκεκριμένων αθλητών (Γκολομέεβ, Χρήστου, Βαζαίος) με τη δουλειά που κάνουν με τους προπονητές τους (Οικονόμου, Βελέντζας, Νικολόπουλος) και μόνο. Οι επικεφαλής της ομοσπονδίας στην κολύμβηση, είναι αλήθεια ότι έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, όμως ήρθε η ώρα για αλλαγές. Για εκσυγχρονισμό. Φρέσκα και φιλόδοξα μυαλά που ζουν μέσα στις πισίνες να αναλάβουν για να πάει η κολύμβηση μπροστά. Όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη.

ΥΓ1. Πολλά και παχιά λόγια θα ειπωθούν κατά την άφιξη της αποστολής στην Αθήνα. Ένα ευχαριστώ στους Άκη Οικονόμου, Παναγιώτη Βελέντζα, Τάσο Καράμπελα και Αλέξανδρο Νικολόπουλο θα πει κανείς;

ΥΓ2. Πόσες επιτυχίες ακόμα θα πρέπει να κάνει η Νικόλ Παυλοπούλου για να μπει σε μια αποστολή μεγάλης διοργάνωσης; Η συμπεριφορά της ομοσπονδίας απέναντι της, είναι άδικη.

ΥΓ3. Μέγα λάθος και η διεξαγωγή της όπεν μετά το παγκόσμιο στερώντας έτσι την ευκαιρία σε κάποιους να κυνηγήσουν όρια. Οι αθλητές το λένε, αλλά ποιος τους ακούει…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/