Connect with us

EDITORIAL

Σκυταλοδρομία εμποδίων

Published

on

Παρακολουθόντας, διαχρονικά, το αγώνισμα των 110 – 100μ. με εμπόδια (Α-Γ) στις Η.Π.Α. είχα διαπιστώσει ότι η μεγάλη ανάπτυξη του, με την αγωνιστική παρουσία μεγάλου αριθμού αθλητών με υψηλού επιπέδου επιδόσεις, οφείλεται και στην διεξαγωγή του αγωνίσματος της σκυταλοδρομίας των εμποδιών (Shuttle Hurdles Relay), που διεξάγεται σε αυτή την χώρα εδώ και πάνω από 50 χρόνια…

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
προπονητής στίβου

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα αγωνίσματα των 100μ. και 400μ., στα οποία διεξάγεται και η αντίστοιχη σκυταλοδρομία. Από φέτος η IAAF, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των σκυταλοδρομιών που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Ιαπωνία, έχει εισαγάγει στο πρόγραμμα και την σκυταλοδομία των εμποδιών, με την «φόρμουλα» της μικτής σκυταλοδρομίας, δηλαδή 2 άνδρες και 2 γυναίκες. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 7 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία από την Ευρώπη. Πέρα από την στόχευση της ΙΑΑΦ η διεξαγωγή της σκυταλοδομίας των εμποδιών, σε Παγκόσμιο επίπεδο με 50 χρόνια καθυστέρηση σε σχέσει με τις ΗΠΑ, έστω και με την φόρμουλα της μικτής ομάδας, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το αγώνισμα.
Το αγώνισμα διεξάγεται με δύο σειρές εμποδίων για κάθε ομάδα, που τοποθετούνται με αντίθετη φορά, έτσι ώστε όταν τερματίζει ο ένας δρομέας να ξεκινάει ο επόμενος, ακριβώς από την γραμμή τερματισμού-εκκίνησης. Κάτι ανάλογο που εφαρμόζεται στην κολύμβηση, με την διαφορά ότι εκεί οι ομάδες χρησιμοποιούν την ίδια διαδρομή. Προφανώς, σε κάθε σειρά του αγωνίσματος, μπορούν να αγωνισθούν έως 4 ομάδες ή και λιγότερες με βάση τον αριθμό των εμποδίων που διαθέτει το στάδιο διεξαγωγής.
Όπως προανέφερα η διεξαγωγή αυτής της σκυταλοδομίας, χωριστά για άνδρες και γυναίκες, εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ έδωσε το κίνητρο στους προπονητές να ετοιμάσουν πολλούς αθλητές για τα εμπόδια, γεγονός που οδήγησε στην άνθιση του αγωνίσματος. Παράλληλα η εξάσκηση πολλών αθλητών με τα εμπόδια τους βοήθησε πολύπλευρα, ασχέτως αν αργότερα είχαν άλλο ως βασικό τους αγώνισμα (ταχύτητες, άλματα, ρίψεις και αντοχή ειδικά για στηπλ).
Είναι γεγονός ότι η εξάσκηση με τα εμπόδια, από την παιδική ηλικία, εξασφαλίζει στους νέους αθλητές:
α.καλύτερη κινητικότητα κυρίως στην άρθρωση του ισχίου
β. ελαστικότερους τους οπίσθιους μηριαίους μυς
γ. βελτίωση της επιδεξιότητας και εκμάθηση της αμφίπλευσης ικανότητας στο πέρασμα των εμποδιών
δ. εκμάθηση ρυθμού, που είναι απαραίτητος μεταξύ των εμποδίων
ε. σκληραγώγηση σε ψυχικό-πνευματικό επίπεδο, από τις δυσκολίες του αγωνίσματος
Όλα τα παραπάνω στοιχεία και ακόμη περισσότερα, συνηγορούν στην ένταξη του αγωνίσματος της σκυταλοδρομίας και στους Ευρωπαϊκούς αγωνιστικούς θεσμούς, με έμφαση στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες (Κ20-Κ18,Κ16).
Προφανώς και στην χώρα μας, η ένταξη της σκυταλοδομίας, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει να προσφέρει και προπονητικά (με την κατάλληλη αναδόμηση της προπόνησης) και αγωνιστικά (με την συμμετοχή περισσοτέρων αθλητών στους δρόμους με εμπόδια).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/