Connect with us

EDITORIAL

Το προπονητικό κέντρο στίβου της Θεσσαλονίκης

Published

on

Το προπονητικό κέντρο υψηλού αθλητισμού του στίβου στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από την δεκαετία του΄80, με την μορφή και την δόμηση που είχε δημιουργήσει η τότε διοίκηση του ΣΕΓΑΣ με βάση τον πρώτο σχεδιασμό.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
προπονητής στίβου

Αρχικά σε επίπεδο εγκαταστάσεων είχε ως έδρα το Καυτανζόγλειο στάδιο, που μαζί με τον υπόγειο χώρο κλειστού στίβου στο Παλαί Ντε Σπόρ ουσιαστικά αποτελούσαν τους μοναδικούς χώρους άθλησης για τον στίβο. Με αυτούς τους χώρους, ως προίκα, επί 15-20 χρόνια, η Θεσσαλονίκη ήταν πρωταγωνίστρια σε επίπεδο αθλητών υψηλού επιπέδου και συλλόγων με πανελλήνιες διακρίσεις.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ κ. Σεβαστής αναφέρθηκε στην υποβάθμιση του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας την  ευθύνη στους πολιτικούς… 
Όμως σήμερα η Θεσσαλονίκη διαθέτει περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές για αθλητές. Πιο συγκεκριμένα, στο Καυτανζόγλειο έχει κατασκευασθεί από το 2004 και ένα πολυδύναμο κλειστό προπονητήριο, για δρόμους ταχύτητας – οριζόντια άλματα – επι κοντώ και επιπρόσθετες αίθουσες για ενδυνάμωση. Επίσης στο Καυτανζόγλειο, τα τελευταία 10 χρόνια λειτουργούν και ξενώνες για 15 αθλητές. Στην πόλη μας, επιπλέον, υπάρχει από το 2003 και το στάδιο των Αμπελοκήπων, που επίσης διαθέτει κλειστό στίβο. Το τελευταίο χρόνο ανακαινισμένο λειτουργεί και το στάδιο της Νεάπολης. Και πάντα υπάρχει ο κλειστός στίβος στο υπόγειο του Παλαί Ντε Σπόρ.
Παρόλα αυτά, δυστυχώς, τα τελευταία 10-15χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει χάσει μεγάλο ποσοστό του αθλητικού δυναμικού της. Αν και αυξήθηκαν οι χώροι άθλησης, ο αριθμός των πρωταγωνιστών μειώθηκε. Η πολιτική του ΣΕΓΑΣ να στέλνει τα καλύτερα ταλέντα από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, η απομάκρυνση-απομόνωση από την προπονητική αξιόλογων προπονητών, η μετακίνηση αρκετών πρωταθλητών από την Θεσσαλονίκη, μετά από μια προπονητική πορεία, στην Αθήνα και η ανάπτυξη πολλών ανώτατων σχολών σε περιφερειακές πόλεις μείωσε το έμψυχο δυναμικό. Επιπλέον, τα τελευταία 10 χρόνια μειώθηκε ο αριθμός των προπονητών που ασχολούνται με αθλητές του πρωταθλητισμού και αντίθετα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των προπονητών των ακαδημιών.  

Επίσης στην επίσκεψη του ο κ. Σεβαστής αναφέρθηκε ότι λόγω του προβλήματος με την καθυστέριση αλλαγής του ελαστικού τάπητα στο κεντρικό στάδιο του Καυτανζογλείου, δεν θα γίνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α-Γ στην Θεσσαλονίκη. Το έργο θα ήταν έτοιμο το φθινόπωρο του 2019 και με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης θα το τελειώσει το καλοκαίρι  του 2020, λόγω καιρού. Όμως η ομοσπονδία, θα μπορούσε να ορίσει την Θεσσαλονίκη ως έδρα των αγώνων και να πιέσει για να γίνει το έργο έγκαιρα. Παράλληλα μαζί με τους θεσμικούς παράγοντες που την εκπροσωπούν, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον χώρο για μαζική διαμαρτυρία και δημόσια κοινοποίηση του προβλήματος.  Υπενθυμίζουμε ότι η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα στο βοηθητικό στάδιο έγινε πριν από 2 χρόνια από Νοέμβριο έως Ιανουάριο.  

Τέλος ο κ. Σεβαστής δεν αναφέρθηκε στην έλλεψη οικονομικής υποστήριξης του στίβου της Θεσσαλονίκης, πλην ενός σωματείου, από τους μαζικούς αγώνες δρόμου που διοργανώνονται στην πόλη μας. Ειδικά για τον ημιμαραθώνιο που ήταν επί 30 χρόνια διοργάνωση του Δήμου και θα έπρεπε να αποτελει διοργάνωση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/