Connect with us

ΒΟΛΕΪ

ΕΣΑΠ: Έρχεται το τέλος της Επιτροπής Αδειοδότησης

Published

on

Μπορεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τα ποδοσφαιρικά ζητήματα, ωστόσο υπάρχουν και κάποια θεματάκια τα οποία φέρνουν σημαντικές αλλαγές και στο βόλεϊ.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Με το νομοσχέδιο να γίνεται δεκτό επί της αρχής, αναμένουμε την ψηφοφορία για την… επικύρωση του, αλλά και πάλι θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα κάποιες διαδικασίες για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του (το κλασικό που ισχύει εδώ και χρόνια με την εφαρμογή των νόμων στην Ελλάδα).

Ποια είναι η πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει; Το ουσιαστικό τέλος του ανέκδοτου (έτσι όπως κατάντησε) που λέγεται Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ (η οποία θεωρητικά ‘έκοβε’ όποιες ομάδες δεν είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές της προηγούμενης περιόδου) και τη μεταφορά της ευθύνης του ελέγχου στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η ΕΕΑ όμως είναι ταυτόχρονα η λύση και το πρόβλημα γιατί ναι μεν στους δικούς της ελέγχους θεωρητικά δεν θα έχουμε 5-6 αναβολές (άντε να δοθεί μία) όμως θα πρέπει να οριστεί επισήμως νέα σύνθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει βάσει της νέας νομοθεσίας.

Εδώ και 1.5 χρόνο η ΕΕΑ λειτουργεί με παρατάσεις στη θητεία της και πρέπει να γίνει επιτέλους επίσημη η νέα της σύνθεση για να μπορέσει να τρέξει όλα τα ζητήματα…

Κι εφόσον συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν οι αλλαγές στο νόμο (που θέλουν την ΕΕΑ να εξετάζει τα χρέη της προηγούμενης σεζόν λαμβάνοντας υπόψη προσωρινές εκτελεστέες αποφάσεις, πρωτόδικες αποφάσεις, τελεσίδικες αποφάσεις και κάθε εκτελεστέο τίτλο και θα ελέγχει τυχόν διακανονισμούς κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν) έχουν άμεση εφαρμογή ή αποφασιστεί ότι θα εφαρμοστούν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Από τη στιγμή πάντως που δόθηκαν άμεσα τα λεφτά του στοιχήματος και τον επόμενο Ιανουάριο θα δοθεί και η πρώτη δόση της επόμενης χρονιάς, προφανέστατα δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά.

Από κει και πέρα είναι επίσης πολύ σημαντικός ο χρόνος στον οποίο θα εξετάζονται όλα αυτά καθώς δεν είναι δυνατόν οι έλεγχοι των φακέλων της βόλεϊ λιγκ (8 όλοι κι όλοι) να εξετάζονται Οκτώβριο, ούτε φυσικά τα χρέη της προηγούμενης σεζόν, άρα κι εδώ η ΕΕΑ πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητες της.

Από κει και πέρα πέρασε και η πρόταση του ΠΑΣΑΠ για αφαίρεση τυχόν οφειλών του ερασιτέχνη προς τρίτους, που βάρυνε το ΤΑΑ λόγω κοινού ΑΦΜ (απομένει να δούμε πως θα ξεχωρίζουν αυτές οι οφιλές) ενώ για πρώτη φορά (και πάλι μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΑΠ) οι γυναίκες αθλήτριες (σε όλα τα σπορ στις εθνικές κατηγορίες) θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη κινδύνου ατυχήματος. Κι αυτό είναι σίγουρα το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να ξεφύγουν από το ερασιτεχνικό πλαίσιο.

Από κει και πέρα ο ΠΑΣΑΠ στην ενημέρωση του επιμένει στο ζήτημα της αύξησης των ομάδων της βόλεϊ λιγκ κι όπως αναφέρει ετοιμάζει:
– Κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για πιθανή τροπολογία με αναλυτικό, σαφές πλάνο για την αύξηση του αριθμού των ομάδων της Volleyleague.

– Κατάθεση προτάσεων για τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιωμάτων των αμειβομένων αθλητών

– Ανάδειξη του μείζονος θέματος της ισότητας ανδρών και γυναικών στο επαγγελματικό βόλεϊ και της γρήγορης μετάβασης των ερασιτεχνών γυναικών σε επαγγελματίες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/