Connect with us

STORY

“Άγιοι” σαν… διάβολοι

Published

on

Η φετινή σεζόν στην Ευρώπη είναι γεμάτη ποδοσφαιρικά θαύματα. Ένα από αυτά είναι η Σάουθαμπτον. Μικρή σαν μέγεθος, δίχως τίτλους και ένδοξες ιστορίες από το παρελθόν. Και όμως αυτή η ομάδα, έχει βαλθεί φέτος να ανατρέψει τα (παραδοσιακά) δεδομένα της πρέμιερ λιγκ.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

15 Μαΐου 2005: Η Σαουθάμπτον γνωρίζει εντός έδρας ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με σκορ 1-2 και αποχαιρετά τη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας… 26 Οκτωβρίου 2013: Η Σαουθάμπτον επικρατεί στην έδρα της με 2-0 επί της Φούλαμ και φιγουράρει -προσωρινά- στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 18 βαθμούς. Όπως λέει και ο ύμνος της ομάδας “When the Saints Go Marching In”, οι «Άγιοι» είναι εδώ και προελαύνουν!

Παρά το… ιερό προσωνύμιο της, αυτό που συμβαίνει εδώ και 10 περίπου μήνες στην ομάδα της Σαουθάμπτον κάθε άλλο παρά ως θαύμα μπορεί να θεωρηθεί. Τα οκτώ «πέτρινα» χρόνια που πέρασε στην εξορία της Τσάμπιονσιπ αλλά και της τρίτης κατηγορίας (Λιγκ 1), λειτούργησαν για την ομάδα από τον Νότο ως πολύτιμο μάθημα. Κι απ’ ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, οι άνθρωποι των «Αγίων» αποδεικνύονται εξαιρετικοί μαθητές.

Η κίνηση-ματ, που άλλαξε τον ρου της ομάδας, θεωρείται κατά γενική ομολογία η πρόσληψη του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στον πάγκο της ομάδας τον Ιανουάριο του 2009. Ο 40χρονος Αργεντινός πρώην διεθνής κεντρικός αμυντικός, τόσο με τη φανέλα της «αλμπισελέστε» (2 γκολ σε 20 συμμετοχές), όσο και με εκείνη της Εσπανιόλ (13 γκολ σε 275 συμμετοχές), αντικατέστησε τον Νάιτζελ Άντκινς, ο οποίος αν και είχε οδηγήσει τη Σαουθάμπτον σε δύο συνεχόμενες ανόδους, από τα… αλώνια της Λιγκ 1 στα σαλόνια της Πρέμιερσιπ, εν τούτοις είδε την πόρτα της εξόδου ύστερα από ένα μέτριο ξεκίνημα. Παρά την αρχική αμφισβήτηση, ο Ποτσετίνο έδειξε από το ντεμπούτο του ακόμα ότι κάτι άλλαζε. Κι αυτό γιατί παρά τη λευκή ισοπαλία με αντίπαλο την Έβερτον στο στάδιο «Σεντ Μέρις», η Σαουθάμπτον ήταν καταιγιστική, παρουσιάζοντας ένα διαρκές ασφυκτικό πρέσινγκ και συνεχή ροή στην επίθεσή της.

Και φυσικά επειδή στον επαγγελματικό αθλητισμό τίποτα δεν είναι τυχαίο, οι «Άγιοι» δε θα μπορούσαν να μη λειτουργούν… ρολόι, έχοντας στο τιμόνι της διοίκησης μία Ελβετίδα και έναν Ιταλό τραπεζίτη! Η βαθύπλουτη ιδιοκτήτρια Καταρίνα Λίμπχερ (θυγατέρα του ιδρυτή του γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού Liebherr Group) και ο εκτελεστικός διευθυντής Νίκολα Κορτέζε αποτελούν το δίδυμο της επιτυχίας στο νοτιότερο λιμάνι της Αγγλίας, φέρνοντας από το 2009, οπότε και ανέλαβαν, έναν τεχνοκρατικό άνεμο αλλαγής. Απόδειξη του ότι εννοούν αυτά που λένε είναι τα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψαν φέτος για μεταγραφές, εμπλουτίζοντας το ρόστερ με διεθνείς παίκτες, όπως τον Κροάτη αμυντικό Ντέγιαν Λόβρεν (που ήδη σκόραρε κόντρα στις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), τον Ιταλό επιθετικό Ντανιέλ Οσβάλντο από τη Ρόμα (για 15 εκ. ευρώ – ρεκόρ συλλόγου) και τον Κενυάτη μέσο Βίκτορ Γουανιάμα από τη Σέλτικ.

Οι παίκτες-κλειδιά
Πέρα από τις μεταγραφές ουσίας που πραγματοποίησε, η Σαουθάμπτον αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα σπουδαιότερα «εκκολαπτήρια» νέων ταλέντων, με τις ακαδημίες της να θεωρούνται εφάμιλλες με εκείνη της Λα Μασία της Μπαρτσελόνα! Υπερβολές; Κάθε άλλο, αφού οι διασημότεροι απόφοιτοί της είναι οι Άλαν Σίρερ, Ματ Λε Τισιέ, Θίο Γουόλκοτ, Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν και φυσικά ο Γκάρεθ Μπέιλ των 94.000.000 €. Η νέα «φουρνιά» περιλαμβάνει τους παίκτες-έκπληξη της φετινής χρονιάς, όπως τον 18χρονο αριστερό μπακ Λιουκ Σο και τον 25χρονο μέσο και αρχηγό της ομάδας, Άνταμ Λαλάνα. Η αμυντική γραμμή ολοκληρώνεται από τον 22χρονο Ναθάνιελ Κλάιν, καθώς και τον έμπειρο Πορτογάλο στόπερ Χοσέ Φοντέ.

Άμυνα-γρανίτης
Και επειδή κάθε ομάδα ξεκινάει από τον τερματοφύλακα, η κίνηση του Ποτσετίνο να καθιερώσει τον Άρτουρ Μπόρουτς κάτω από τα δοκάρια αποδείχτηκε αριστοτεχνική. Ο Πολωνός ογκόλιθος κάτεχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ οι «Άγιοι» έχουν την καλύτερη άμυνα στην Αγγλία και τη δεύτερη καλύτερη στην Ευρώπη πίσω από τη Ρόμα (!), με μόλις 3 γκολ παθητικό.

Πρέσινγκ και ποδόσφαιρο κατοχής
Ο Ποτσετίνο έχει εμφυσήσει στους παίκτες του την ευρωπαϊκή νοοτροπία, δίνοντας έμφαση στο παιχνίδι κατοχής μέσω του πρέσινγκ, εγκαταλείποντας το απαρχαιωμένο αγγλικό στυλ με τις μακρινές μπαλιές και το άσκοπο τρέξιμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Αργεντινός ήταν μαθητής του «αρχιτέκτονα» αυτού του στυλ, Μαρσέλο Μπιέλσα, στη Νιούελς Ολντ Μπόις των αρχών του ’90, όντας συμπαίκτης του Τάτα Μαρτίνο, νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα! Έτσι, η Σαουθάμπτον έχει μετατραπεί σε… κλώνο των Καταλανών, κρατώντας διαρκώς τη μπάλα στην κατοχή της και «πνίγοντας» τον αντίπαλο μόλις τη χάνει, χωρίς να υπολογίζει τα ονόματα των αντιπάλων (Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ το ένιωσαν καλά στο πετσί τους).

Έχοντας λοιπόν το τρίπτυχο «σοβαρή διοίκηση – ισορροπημένα αποδυτήρια – αφοσιωμένοι οπαδοί», οι «Άγιοι» θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για μία από τις θέσεις που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και -γιατί όχι- ακόμη και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και χωρίς τη βοήθεια του Θεού…

Βίοι… «Αγίων»

  • Ιδρύθηκε πριν από 127 χρόνια, στις 21 Νοεμβρίου 1885. Η πόλη του Σαουθάμπτον είναι το νοτιότερο λιμάνι της Αγγλίας και το σημείο από όπου ο «Τιτανικός» είχε ξεκινήσει το μοιραίο ταξίδι του.
  • Το προσωνύμιο «Άγιοι» δόθηκε στην ομάδα λόγω του αρχικού της ονόματος St. Mary’s Church of England Young Men’s Association (Ένωση Νέων Ανδρών της Εκκλησίας της Αγγλίας Αγία Μαρία).
  • Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πρέμιερ Λιγκ το 1992.
  • Ο μοναδικός της τίτλος είναι το Κύπελλο του 1976 (1-0 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), το οποίο κατέκτησε αν και αγωνιζόταν στη 2η κατηγορία.
  • Κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της ψηφίστηκε ο Ματ Λε Τισιέ, ο μέσος με το μαγικό αριστερό πόδι και το απίστευτο ρεκόρ στα πέναλτι: έχασε μόλις 1 από τα 49 που εκτέλεσε στην καριέρα του (το 1993 κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ, το οποίο απέκρουσε ο Μαρκ Κρόσλι)!

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */