Connect with us

OLYMPICS

Άτυχος αλλά πολυτάλαντος

Published

on

Ακόμη και οι βασιλιάδες λυγίζουν. Ο Αμερικανός «βασιλιάς του πάγου» Έβαν Λάισατσεκ δεν θα υπερασπιστεί το στέμμα του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι τον Φεβρουάριο, εξαιτίας ενός τραυματισμού στη λεκάνη. Χωρίς εκείνον, η μάχη για την κατάκτηση της πρωτιάς στο αγώνισμα του καλλιτεχνικού πατινάζ μόλις απέκτησε κάποιο ενδιαφέρον…

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Το πλήγμα για το άθλημα είναι αναμφίβολα μεγάλο, καθώς ο 28χρονος, γεννημένος στο Σικάγο πατινέρ, είναι ο αναμφισβήτητος σταρ της πίστας. Χρυσός Ολυμπιονίκης του 2010 στο Βανκούβερ, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2009 στο Λος Άντζελες, δύο φορές πρώτος στο Πρωτάθλημα των 4 Ηπείρων (2005, 2007), πρωταθλητής του Γκραν Πρι Καλλιτεχνικού Πατινάζ το 2009 και δύο φορές πρωταθλητής Η.Π.Α. (2007, 2008), ο Λάισατσεκ ήταν επίσης μέλος της ολυμπιακής ομάδας της πατρίδας του, που κατετάγη 4η στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο.
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Πατινάζ των Η.Π.Α., ο άτυχος πρωταθλητής τόνισε ότι «Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το πόσο απογοητευμένος είμαι που δεν θα μπορέσω να αγωνιστώ στο Σότσι. Οι πιο περήφανες στιγμές της ζωής μου ήταν όταν εκπροσώπησα τις Η.Π.Α. στους δύο τελευταίους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως υπέφερα από πολλούς τραυματισμούς σε όλη την καριέρα μου και είναι το δυσκολότερο πράγμα που ένας αθλητής έχει να ξεπεράσει. Αν και κανένας από τους τραυματισμούς μου στο παρελθόν δεν ήταν τόσο σοβαρός όσο ο τωρινός, παραμένω αποφασισμένος να επανακτήσω την υγεία μου και να πατινάρω ξανά». Φυσικά ο Λάισατσεκ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει μέσω Twitter και τους πολυάριθμους θαυμαστές του για τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.
Αν και οι τραυματισμοί του Αμερικανού πατινέρ όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολυάριθμοι και διαφορετικής φύσεως, στερώντας του αρκετές επίσημες συμμετοχές, φαίνεται ότι η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου στο ισχίο ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το ταλαιπωρημένο σώμα του. Καθώς μάλιστα θα χρειαστεί αρκετό διάστημα προσεκτικής ανάρρωσης και αποθεραπείας για να επανέρθει ολοκληρωτικά, ίσως οι Ολυμπιακοί του 2010 να ήταν οι τελευταίοι του σπουδαίου αυτού αθλητή. Η απώλεια θεωρείται τεράστια για την ολυμπιακή ομάδα των Η.Π.Α., καθώς όταν ο Λάισατσεκ είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο το 2010, γινόταν ο πρώτος Αμερικανός που το κατάφερνε από το μακρινό 1988 και τον σπουδαίο Μπράιαν Μποϊτάνο στους καναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι.
Σε κάθε περίπτωση, ο 28χρονος δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, και φροντίζει ήδη για το μέλλον του… εκτός πίστας. Έτσι, από το 2003 και την αποφοίτησή του, έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Λος Άντζελες, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή Επαγγελματικών Τεχνών του Μπέβερλι Χιλς. Μάλιστα έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο ανεξάρτητο φιλμ μικρού μήκους “Skate Great!”, όπου υποδύθηκε έναν Ρώσο χρυσό Ολυμπιονίκη του καλλιτεχνικού πατινάζ. Επιπλέον, ο Λάισατσεκ υποστηρίζει ενεργά διάφορα ιδρύματα και αγαθοεργίες, ενώ το 2010 έλαβε μέρος και στη δέκατη σεζόν του δημοφιλούς χορευτικού σόου “Dancing with the stars”, όπου έλαβε τελικά τη 2η θέση μαζί με τη Ρωσίδα παρτενέρ του Άννα Τρεμπούνσκαγια!

Μικρά και χρήσιμα

  • Ο Λάισατσεκ έχει ιταλικές και τσέχικες ρίζες. Ο προ-προ-πάππους του μετανάστευσε το 1925 από την ενωμένη τότε Τσεχοσλοβακία στο Σικάγο.
  • Είναι πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος και μάλιστα δηλώνει ότι το πολυτιμότερο απόκτημά του είναι ο σταυρός που έχει κρεμασμένο στο στήθος του!
  • Αγωνίζεται με πατίνια «Γκραφ», ενώ τα κοστούμια που χρησιμοποιεί στους αγώνες του είναι ραμμένα από κορυφαίους μόδιστρους, όπως οι Κριστιάν Ντιόρ, Τζιανφράνκο Φερέ, Αλεξάντερ Μακ Κουίν και Βέρα Γουάνγκ.
  • Τον Απρίλιο του 2012, το αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τον ανακήρυξε επίσημο απεσταλμένο του για θέματα αθλητισμού.
  • [youtube id=”KmJgGHIoawU” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/