Connect with us

OLYMPICS

Ανέβα κι εσύ στο πόντιουμ

Published

on

Οι Καναδοί λατρεύουν τα σπορ (κυρίως τα χειμερινά) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας άλλωστε διοργανώσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός τρεις φορές στο παρελθόν (θερινοί Μόντρεαλ 1976, χειμερινοί Κάλγκαρι 1988 και Βανκούβερ 2010). Η πιο πρόσφατη απόδειξη της αφοσίωσής τους στο ολυμπιακό κίνημα ήρθε με την εξαγγελία της οικονομικής ενίσχυσης της φιλόδοξης Μ.Κ.Ο. “Own the Podium” («Απόκτησε το βάθρο των νικητών»), με σκοπό ακόμη περισσότερες αθλητικές επιτυχίες.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Όπως ανακοινώθηκε στο “Air Canada Center”, έδρα των Ράπτορς αλλά και των Μέιπλ Λιφς (ομάδας χόκεϊ επί πάγου) του Τορόντο, από τον επικεφαλής της Καναδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρσέλ Ομπό και τον Υπουργό Αθλητισμού της χώρας, Μπαλ Γκοσάλ, ο Καναδάς πρόκειται να επενδύσει το ποσό των 28 εκ. ευρώ στην εκστρατεία της “Own the Podium” μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, με απώτερο σκοπό τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Η εν λόγω Μ.Κ.Ο. συστήθηκε το 2004, με σκοπό να εξασφαλίσει ότι οι Καναδοί αθλητές θα απολαμβάνουν της κατάλληλης προπόνησης, τεχνικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας που απαιτείται για να κατακτήσουν Ολυμπιακά μετάλλια.

Το ποσό αποτελεί μία σημαντική αύξηση της τάξης του 48%, σε σχέση με την επένδυση των 18 εκ. ευρώ κατά την τετραετία 2009-2012, με την ελπίδα ότι «θα δώσει την κατάλληλη ώθηση στους αθλητές να ανταγωνιστούν σωστά έχοντας περισσότερη χρηματοδότηση, πόρους και μία ανανεωμένη αίσθηση εθνικού καθήκοντος», όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Ομπό.

Το πρόγραμμα ‘Own the Podium’ έχει θέσει ως σκοπό να καταστήσει τον Καναδά έναν παγκόσμιο ηγέτη στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Αιτία αποτέλεσε η αδυναμία των αθλητών του να κατακτήσουν έστω και ένα χρυσό μετάλλιο στους δύο πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η χώρα. Οι σημαντικές, όμως, επιτυχίες στις τέσσερις επόμενες διοργανώσεις, με 3 χρυσά μετάλλια στη σειρά σε Ατλάντα, Σύδνεϋ, Αθήνα και Πεκίνο, αποτέλεσαν το ιδανικό εφαλτήριο για τις εξαιρετικές επιδόσεις των Καναδών αθλητών στους τελευταίους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010, όπου τα 14 χρυσά μετάλλια έφεραν τη «χώρα του πλατανόφυλλου» θριαμβευτικά στην πρώτη θέση.

Και επειδή ως γνωστόν οι ευγενικές προθέσεις δεν αρκούν για να κατακτήσεις την επιτυχία σε αυτό το επίπεδο, ο Ομπό έσπευσε να ευχαριστήσει τους οικονομικούς στυλοβάτες της τεράστιας αυτής προσπάθειας: «Γνωρίζουμε καλά ότι χρειάζεται ένα χωριό για να αναθρέψεις έναν πρωταθλητή! Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας για την αμέριστη συμπαράσταση που μας προσφέρουν καθημερινά». Αυτοί συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις εγχώριες εταιρείες Hudson’s Bay Company, Royal Bank of Canada, Bell και Canadian Tire, αλλά και τα γερμανικά μεγαθήρια Adidas και BMW. Η επίτευξη των σημαντικών αυτών νέων συμφωνιών πιστώνεται εν πολλοίς στην πρόσληψη του Κρις Όβερχολτ στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή και Γ.Γ. της Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο πολύπειρος Όβερχολτ είναι ένας πραγματικός βετεράνος του μάρκετινγκ, με πολύτιμη εμπειρία στα επαγγελματικά πρωταθλήματα των Η.Π.Α., έχοντας θητεύσει στους Μαϊάμι Ντόλφινς του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL), αλλά και στους Φλόριντα Πάνθερς του πρωταθλήματος χόκεϊ (NHL).

Ελπίδα των επικεφαλής της Καναδικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ότι η σημαντική χρηματοδότηση του προγράμματος θα οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις από το μόλις ένα χρυσό μετάλλιο (της Ρόζι Μακ Λέναν στο τραμπολίνο) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, η διόλου ευκαταφρόνητη συγκομιδή των 18 συνολικά μεταλλίων στους βρετανικούς αγώνες πιστοποίησε με τον καλύτερο τρόπο ότι ο Καναδάς βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο Βανκούβερ.

Με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι μόλις 54 μέρες μακριά, το πόντιουμ των νικητών φαίνεται να έχει γίνει για τους Καναδούς εθνική υπόθεση…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/