Connect with us

STORY

Έργα και ημέρες Ανδριανού

Published

on

Σε περίοπτη θέση στον επίσημο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού βρίσκεται η ομιλία του Γιάννη Ανδριανού στη βουλή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ολοκληρώθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, ίσως και να πλησιάζουμε στην… Άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού παρά την οικονομική κρίση και τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ομοσπονδίες και ακόμα περισσότεροι αθλητές.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

«Τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον αθλητισμό, παρά την δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, επιτελείται σημαντικότατο έργο», υποστήριξε ο Ανδριανός και για τον αθλητισμό στάθηκε στο ενδιαφέρον του Σαμαρά, διότι όπως λέει και ο λαός, αν δεν παινέψει ένας υπουργός τον πρωθυπουργό, τότε μπορεί να βγει και από την κυβέρνηση.
«Σε ό,τι αφορά τώρα ειδικά τον αθλητισμό, θέλω πρώτα απ’ όλα να υπογραμμίσω το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού, με απόφαση του οποίου διασφαλίστηκαν φέτος 11 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης με την οποία η συνολική φετινή επιχορήγηση κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, όπως ήταν και το αίτημα του αθλητικού κόσμου της χώρας.
Χάρη σ’ αυτή την έμπρακτη στήριξη -μετά από χρόνια δόθηκαν τα πριμ σε διακριθέντες προπονητές και αθλητές, αρτιμελείς και με Αναπηρία, -για πρώτη φορά οι Ομοσπονδίες έχουν ήδη εισπράξει το 75% των επιχορηγήσεων και το υπόλοιπο 25% θα το εισπράξουν μέχρι το τέλος του μηνός- ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια δόθηκαν από την ΓΓΑ απευθείας επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων, μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση για τον πραγματικό πυρήνα του ελληνικού αθλητισμού», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Από τις 24 Ιουνίου 2013 κάθεται ο Γιάννης Ανδριανός στην καρέκλα του υφυπουργού αθλητισμού. Τί σχέση έχει με τον χώρο είναι μια απορία που παραμένει αναπάντητη. Αλλά εμείς δεν κρίνουμε τον πρότερο βίο του. Σε μία καταγραφή όσων έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του στοχεύουμε. Αλλά και σε ανάδειξη όσων παρέλειψε ή καθυστέρησε να υλοποιήσει.

Τί έχει κάνει
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Να δούμε τι έκανε ο Γιάννης Ανδριανός στους 16 μήνες της θητείας του.

  • Η πιο σημαντική κίνησή του, έστω και με καθυστέρηση ήταν ότι προχώρησε στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών σε διάφορους αθλητικούς χώρους. Με κυριότερο όλων τη διευθέτηση του προβλήματος στο ΟΑΚΑ.
  • Εξασφάλισε 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για έργα συντήρησης σε αθλητικούς χώρους. Με το στέγαστρο Καλατράβα να απαιτεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο.
  • Προχώρησε στη διεκδίκηση των στρεμμάτων που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Σχιστό Κορυδαλλού και ζήτησε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου να προχωρήσει σε έξωση των καταπατητών.
  • Προχώρησε στη δημοπράτηση έξι κολυμβητηρίων και πέντε κλειστών γυμναστηρίων με το πρόγραμμα συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου. Αν ένα κλειστό προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Άργος είναι απλά μία λεπτομέρεια.
  • Προανήγγειλε τη δημοπράτηση άλλων 7 αθλητικών εγκαταστάσεων με τον ίδιο τρόπο.
  • Ίδρυσε νέες σχολές προπονητών για τα ομαδικά αθλήματα.
  • Εξασφάλισε 200.000 ευρώ για το ΣΕΦ, 300.000 για το κολυμβητήριο του Ζαππείου και 1 εκατ. ευρώ για τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα όλης της χώρας.
  • Προχώρησε σε αναστολή της αθλητικής αναγνώρισης που είχε η ομοσπονδία ράγκμπι επειδή μειώθηκε ο αριθμός των σωματείων που προέβλεπε ο νόμος 2725/1999.
  • Ενέκρινε τον 4ο παίκτη στην Α1 ανδρών στο βόλεϊ και τη μετατροπή των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες με στόχο να διασφαλιστεί η εξόφληση των χρεών σε παίκτες και προπονητές μέσα από την υπογραφή σχετικού μνημονίου.
  • Συμμετείχε στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για νέο αθλητικό νόμο.
  • Προσκάλεσε όλους τους αθλητές που πέτυχαν μία σημαντική διάκριση ή επέδειξαν ήθος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής δράσης τους. Για τις φωτογραφίες φυσικά.
  • Ανέβαλε την αγωνιστική δράση σε όλα τα ομαδικά αθλήματα κατά το τριήμερο 4-5-6 Οκτωβρίου σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του 46χρονου Κώστα Κατσούλη που έχασε τη ζωή του στο γήπεδο της Αλικαρνασσού κατά τη διάρκεια του αγώνα Ηρόδοτος – Εθνικός από δολοφονική επίθεση.

 

Τι δεν έκανε
Πάμε τώρα να δούμε και τις παραλείψεις του υφυπουργού Αθλητισμού.

  • Εκκρεμεί το αίτημα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις χορηγίες με συνέπεια να μην μπορούν να αντλήσουν χρήματα οι ομοσπονδίες από πηγές της διεθνούς αγοράς.
  • Εκκρεμεί το ζήτημα των χορηγών που μπορεί να βρει ατομικά ένας αθλητής, ο οποίος αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κάνει έναρξη επαγγέλματος και να γραφτεί στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για να μπορέσει να βρει κάποια έσοδα.
  • Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και ένα χρόνο αργότερα ακόμα… τρέχει.
  • Εκκρεμεί η εξεύρεση χώρου για τη μετακόμιση των αθλητών που διαμένουν στον Άγιο Κοσμά. Σύμφωνα με τους επιτελείς του μπορεί να ανακοινωθεί τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου ή την Τρίτη 14 του μήνα, η επέκταση της διαμονής στην ίδια εγκατάσταση έως τον Απρίλιο του 2015.
  • Παραμένουν στον αέρα οι Εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών, οι πιο επιτυχημένες στον ομαδικό αθλητισμό επειδή δεν μπορεί να βρει η πολιτεία λύσεις για την απρόσκοπτη προετοιμασία τους.
  • Η επίλυση του ζητήματος με το κλειστό της Παιανίας θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας με τις συναντήσεις να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση δίχως όμως πρόοδο.
  • Εξακολουθούν στη ΓΓΑ να αναζητούν τρόπους για την εγκατάσταση όλων των Ομοσπονδιών στο ΟΑΚΑ ώστε να περιοριστεί το κόστος ενοικίων και λειτουργίας μέσα από κάποιες κοινόχρηστες υπηρεσίες.

Κλείνουμε με την αναφορά στην περίφημη υπόθεση με την αύξηση κατά 11 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης επειδή τη σχολίασε στη βουλή ο Ανδριανός. Στις 4 Απριλίου, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για μία συνάντηση. Ο στόχος ήταν να του καταστήσει σαφές ότι με ψαλίδι 50% της επιχορήγησης, οι αθλητικές ομοσπονδίες θα έβαζαν λουκέτο. Στην ποδηλασία, άλλωστε, είχαν ήδη κατεβάσει ρολά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Απρίλη και έτσι η τακτική επιχορήγηση επανήλθε στα επίπεδα του 2013, μειωμένη μόνο κατά 50% σε σύγκριση με το 2010… Αυτά για να μην βαυκαλιζόμαστε ότι τονώθηκε ο αθλητισμός… Απλά κάποιοι κατανόησαν πώς για κάθε 1 ευρώ που διαθέτει ένα κράτος στον αθλητισμό, αυτόματα γλιτώνει 5 ευρώ από δαπάνες για την υγεία…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/