Connect with us

LIST

Αδέλφια και αδελφές

Published

on

Αξιομνημόνευτες επιδόσεις δεν έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής το «μουσκεμένο» στη βροχή παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας, όπου όμως έχει ήδη καταρριφθεί ένα διαφορετικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά αγωνίζονται επτά ζεύγη δίδυμων αθλητών, που σε πολλές περιπτώσεις τίθενται αντιμέτωποι μεταξύ τους.

του Στέλιου Καραογλανίδη
[email protected]
follow me @karaoglanidis

Ανάμεσα στους δίδυμους της Μόσχας, οι πιο γνωστοί είναι οι Βέλγοι 400άρηδες Κέβιν και Τζόναθαν Μπόρλεε, 4ος και 5ος αντίστοιχα στο παγκόσμιο του 2011. Αυτή τη φορά, μάλιστα, συνοδεύονται και από τον μικρότερο αδερφό τους, Ντίλαν, στην σκυταλοδρομία 4Χ400 μ., ενώ προπονητής όλων είναι ο πατέρας τους, Ζακ, ο οποίος επίσης υπήρξε πρωταθλητής στο ίδιο αγώνισμα προ 25ετίας.

Αντίπαλοι με το χρονόμετρο, αλλά και μεταξύ τους, ήταν οι Πορτογάλοι δίδυμοι Ζοάο και Σέρζιο Βιέιρα, που τερμάτισαν 4ος και 40ός αντίστοιχα στα 20.000 μ. βάδην, ενώ στη διοργάνωση εκπροσωπούνται άλλα δύο «σετ» δίδυμων βαδιστών: Οι Χιλιανοί Γένκο και Έντουαρντ Αράγια, καθώς και οι Καζάκες Αϊμάν και Σολπάν Κοζακμέτοβα. Επίσης, παρούσες δηλώνουν οι Σλοβάκες Γιάνα και Ντάνα Βελντάκοβα (μήκος και τριπλούν, αντίστοιχα), οι Νεζολανδές δρομείς αντοχής Τζέιν και Ζέιν Ρόμπερτσον, αλλά και οι Αλγερινοί Ίμε και Αμπντελμετζέντ Ρουίλ (1.500 μ. και 3.000 μ. στιπλ, αντίστοιχα).

Πολύ μεγαλύτερη είναι η λίστα των αδερφών από διαφορετικές γέννες, που συμμετέχουν στο παγκόσμιο της Μόσχας. Η θριαμβεύτρια των 10.000 μ. γυναικών, η Τιρουνές Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία, συνοδεύεται από τη μικρότερη αδερφή της Γκενζέμπε, που τρέχει στα 1.500 μ. γυναικών. Ο Γάλλος επικοντιστής Ρενό Λαβιλενί είχε ως αντίπαλο στον τελικό τον κατά τέσσερα χρόνια νεότερο αδερφό του, Βαλεντίν, αλλά αμφότεροι έφυγαν απογοητευμένοι, αφού ο πρεσβύτερος των Λαβιλενί συμβιβάστηκε με τη 2η θέση, ενώ ο μικρότερος δεν πέρασε ούτε το αρχικό ύψος.
Εξάλλου, στη δισκοβολία ανδρών, αγωνίστηκαν οι Γερμανοί Ρόμπερτ και Κρίστοφ Χάρτινγκ, αλλά ο δεύτερος έμεινε οριακά εκτός τελικού.

Ο Μεξικανός άλτης του μήκους Λουίς Ριβέρα, κάτοχος της κορυφαίας φετινής επίδοσης, έχει πλάι του τον αδερφό του και άλτη του ύψους, Έντγκαρ, ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει πολύ περισσότερες οικογένειες με διπλή εκπροσώπηση: Τους Σουηδούς Λέιφ και Νίκλας Αρένιους (σφαιροβολία και δισκοβολία, αντίστοιχα), τους Γάλλους Τομά και Πασκάλ Μαρτινό, τις Τζαμαϊκανές εμποδίστριες Σερμάνι και Ντανιέλ Γουίλιαμς, τους Γκόιτομ και Γιόνας Κίφλε από την Ερυθραία (10.000 μ. και Μαραθώνιος ανδρών, αντίστοιχα), τις Βρετανίδες Κριστίν και Βικτόρια Οχουρουόγκου που θα τρέξουν μαζί στην σκυταλοδρομία 4Χ400 μ., αλλά και δύο πρωταθλητές βάδην διαφορετικών φύλων, τον Αυστραλό κάτοχο δύο Ολυμπιακών μεταλλίων Τζάρετ Τάλεντ και τη λιγότερο διάσημη αδερφή του, Ρέιτσελ.

«Πρωταθλήτρια» σε συμμετοχές συγγενών 2ου βαθμού αναδεικνύεται πάντως η Ελβετία, που έχει τρία ζευγάρια από αδερφές στη διοργάνωση: Τις βαδίστριες Μαρί και Λόρα Πόλι, τις σπρίντερ Λέα και Έλεν Σπρούνγκερ και τις δρομείς Ορελί και Φανέτ Ιμέρ.

Ειδική περίπτωση αποτελούν οι αδερφές Μίμι και Αλμένς Μπελέτε, που γεννήθηκαν στην Αιθιοπία αλλά στην πορεία… αλλαξοπίστησαν και πλέον εκπροσωπούν το Μπαχρέιν η μία και το Βέλγιο η άλλη!

Τι να πει κανείς, όμως, και για τους Κενυάτες Μπέθγουελ Μπίργκεν και Μπέρναρντ Κόετς, που στοχεύουν σε μετάλλια στα 1.500 μ. και στο Μαραθώνιο αντίστοιχα. Παρότι έχουν διαφορετικά επώνυμα, δεν παύουν να είναι αδέρφια, αφού στην πατρίδα τους το επώνυμο δεν έχει να κάνει με την οικογενειακή καταγωγή, αλλά με συγκεκριμένα γεγονότα που χαρακτηρίζουν την ημέρα γέννησης κάθε παιδιού. Κένυα είναι αυτή…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/