Connect with us

OLYMPICS

Ακυρο από Ομπάμα

Published

on

Ψυχροπολεμική εποχή θυμίζουν πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Αφορμή; Το άσυλο στον αναλυτή της NSA, Έντουρντ Σνόουντεν, τα πυραυλικά προγράμματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Τη χειρότερη περίοδο περνάνε οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας τόσο του Μπαράκ Ομπάμα όσο και του Βλάντιμιτ Πούτιν. Μάλιστα η δυσαρέσκεια του Αμερικανού προέδρου είναι τέτοια που έδωσε εντολή στο επιτελείο του, να ακυρώσει τη συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ομόλογο του. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 (4-5 Σεπτεμβρίου), στην Αγια Πετρούπολη.
Με την κίνηση αυτή, ο Ομπάμα θέλει να δείξει την έντονη δυσαράσκεια στο Ρώσο ομόλογο του, για την απόφαση του να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν. Τον αναλυτή της Εθνικής Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, που διέρρευσε άκρως απόρρητα έγγραφα. Όπως επίσης και για την πυραυλική τακτική του Πούτιν, την οποία ο Ομπάμα θεωρεί ότι παραβαίνει τα συμφωνημένα.
Το αποκορύφωμα ήταν ο νόμος για τους ομοφυλλόφιλους που ψηφίστηκε και θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Μάλιστα σε χθεσινή συνέντευξη του στην εκπομπή του Τζέι Λένο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι δε θα μποϊκότάρει τη συνάντηση των G20, αλλά τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως “Δε θα δείξω υπομονή σε χώρες που προσπαθούν να συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο στους γκέι ή τις λεσβίες ή τους τρανσέξουαλ, ώστε να τους απειλούν ή να τους βλάπτουν με οποιονδήποτε τρόπο”.
Το αυτί του Πούτιν δε δείχνει να ιδρώνει παρά το γεγονός ότι έχουν ξεσηκωθεί όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιμένει πως ο νόμος θα εφαρμοστεί και απειλεί με απελάσεις τους παραβάτες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/