Connect with us

STORY

Αναλύοντας την Εθνική

Published

on

Το ημερολόγιο έγραφε Τρίτη 22 Ιουλίου 2014! Ο Φώτης Κατσικάρης, οι συνεργάτες του στην Εθνική ομάδα και 16 διεθνείς επιβιβάζονταν στο πούλμαν με προορισμό το Καρπενήσι για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας μιας και υπήρχε μπροστά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

«Σήμερα θα μπούμε στο πούλμαν αυτοί που πρέπει να μπούμε», δήλωσε ο Νικαιώτης τεχνικός. Με αποδέκτη του μηνύματος τον Κώστα Κουφό, ο οποίος τέσσερις μέρες νωρίτερα είχε αρνηθεί την πρόσκληση της Εθνικής για συμμετοχή στο κορυφαίο μπασκετικό ραντεβού της χρονιάς. Τελικά, στο πούλμαν ανέβηκαν όσοι έπρεπε να ανέβουν. Όσοι… γουστάρουν την Εθνική, όπως τόνισε και ο νέος αρχηγός Νίκος Ζήσης λίγα μέτρα πιο μακριά από τον Κατσικάρη.

Στη θέση του Κουφού κλήθηκε εσπευσμένα ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, αλλά τελικά ο Χανιώτης αποδείχθηκε μονιμότερος του προσωρινού. Μέσα από τη δουλειά του στις προπονήσεις και την αφοσίωσή του πήρε το αεροπλάνο για τη Σεβίλλη, στην οποία εγκαταστάθηκε η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων από την Τετάρτη 27 Αυγούστου. Μαζί με τον Γλυνιαδάκη βρίσκονται άλλοι 11 παίκτες. Κάποιες παλιοσειρές όπως ο Ζήσης και ο Γιάννης Μπουρούσης. Άλλοι επίσης μπαρουτοκαπνισμένοι σαν τον Γιώργο Πρίντεζη, τον Ίαν Βουγιούκα, τον Κώστα Βασιλειάδη, τον Κώστα Καϊμακόγλου. Οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς που στις μικρές ηλικίες σάρωσε τα πάντα. Με μπροστάρη τον NBAer πλέον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος υπέγραψε στους Χιούστον Ρόκετς στη διάρκεια της προετοιμασίας για το Μουντομπάσκετ και ξύπνησε μνήμες 2005, διότι τότε είχε πράξει το ίδιο ο Βασίλης Σπανούλης και η Εθνική έφτασε στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου!

Στο πλευρό του Παπανικολάου βρίσκονται οι συνομήλικοι και κολλητοί του, ο Κώστας Σλούκας και ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Στην Ισπανία ταξίδεψαν και οι δύο άλλοι εκπρόσωποι του NBA και, ασφαλώς, τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της Εθνικής: ο Νικ Καλάθης με την ταλαιπωρία από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και ο Γιάννης Αντετοκούμπο, το νέο αστέρι του ελληνικού μπάσκετ που έχει αφρικανικές ρίζες, αλλά γαλουχήθηκε στην Ελλάδα, μπολιάστηκε με τις όποιες αξίες εξακολουθεί να πρεσβεύει η παιδεία και ο πολιτισμός της χώρας μας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, η Εθνική έχει ένα νέο προπονητή. Ο Κατσικάρης κατάφερε έως τώρα να εμπνεύσει τους παίκτες και περιμένει από αυτούς να αποδείξουν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ότι δούλεψαν σωστά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα. Πάμε να τους σκιαγραφήσουμε όλους μιας και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το τζάμπολ στον αγώνα της ελληνικής πρεμιέρας με αντίπαλο τη Σενεγάλη στις 9 το βράδυ της 30ής Αυγούστου. Ξέρουμε, βέβαια, ότι έχουμε ελλείψεις. Πέρα από τον Κουφό, στην Ελλάδα έμειναν φέτος ο Βασίλης Σπανούλης, ο Στράτος Περπέρογλου, ακόμα και ο Βαγγέλης Φώτσης, για τον οποίο ο νέος τεχνικός της Εθνικής υποστήριξε πως «πήρα την πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας μου». Αλλά την ιστορία γράφουν συνήθως οι παρόντες, οπότε ας ασχοληθούμε μαζί τους. Αυτοί, άλλωστε, θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ.

Προπονητής
Φώτης Κατσικάρης Προσπαθεί να προσδώσει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ομάδα, να την κάνει να παίξει πιο… ισπανικά, μιας και ο Νικαιώτης τεχνικός θήτευσε πολλά χρόνια στη Liga ACB και του αρέσει το μπάσκετ της συγκεκριμένης χώρας.

Γκαρντ
Νίκος Ζήσης Είναι ο πλέον έμπειρος περιφερειακός, αρχηγός και ο Κατσικάρης περιμένει από αυτόν τουλάχιστον 12 πόντους, κυρίως με ντράιβ από τη δεξιά πλευρά και μέσο όρο έξι ασίστ. Μαζί φυσικά με τον έλεγχο του ρυθμού.
Νικ Καλάθης Δίνει ταχύτητα σε σκέψη, ανάπτυξη και σκληράδα στην άμυνα. Έχει άλλα χαρακτηριστικά από τον μεγάλο απόντα, τον Βασίλη Σπανούλη, όμως, με 10 πόντους και έξι ασίστ συν την πιεστική άμυνα, ο γκαρντ του Μέμφις θα δικαιολογήσει απόλυτα την επιμονή του Γιώργου Βασιλακόπουλου να παίξει στο Μουντομπάσκετ.
Κώστας Σλούκας Είναι γρήγορος στο κατέβασμα της μπάλας και έχει το πλεονέκτημα του αριστερού χεριού. Στην προετοιμασία έδειξε αγχωμένος, αλλά μπορεί να δώσει ρυθμό και να προσθέσει τουλάχιστον έξι πόντους στη συγκομιδή αν πάρει τις προσπάθειες που του ζητάει ο προπονητής του.
Βαγγέλης Μάντζαρης Ταλαιπωρήθηκε από γαστρεντερίτιδα και δύσκολα θα ‘χει μεγάλο χρόνο συμμετοχής κόντρα στη Σενεγάλη. Εξαιρετικός αμυντικός, ειδικά απέναντι σε ψηλούς γκαρντ, θα φανεί χρήσιμος κόντρα σε Αργεντινή και Κροατία, ενώ μπορεί να βρει σε αυτόν η Εθνική 6-8 πόντους, κυρίως από τρίποντα.
Κώστας Βασιλειάδης Επιστρέφει στην Ισπανία για να δικαιώσει όσους τον θεωρούν… πιστολέρο. Μεταξύ αυτών και τη Μάλαγα, στην οποία υπέγραψε για δεύτερη φορά. Αν βρει ρυθμό, ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΟΚ μπορεί να σκοτώσει κάθε αντίπαλη άμυνα με απανωτά τρίποντα. Περιμένουν τουλάχιστον τρία σε κάθε ματς ο Κατσικάρης και οι βοηθοί του.

Φόργουορντ
Γιάννης Αντετοκούμπο Μπορεί να παίξει ακόμα και πλέι μέικερ, αλλά του λείπουν η πείρα και οι παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο παρά την καλή σεζόν που έκανε ως ρούκι στο NBA με το Μιλγουόκι. Ο Κατσικάρης τον διαχειρίζεται με σύνεση, αλλά έχει διαπιστώσει ότι ο μικρός μπορεί να κάνει τα πάντα και σε κάθε αγώνα δίνει τη φάση του αγώνα. Είτε με μία τάπα στην άμυνα είτε με ένα κάρφωμα. Με μίνιμουμ επτά πόντους θα βάλει τις βάσεις για διάκριση της Εθνικής και για να γίνει ο ηγέτης της επόμενης ημέρας.
Γιώργος Πρίντεζης Έμαθε πολλά στην Ισπανία, αλλά κυρίως προσγειώθηκε στη γη και είναι πλέον άλλος παίκτης. Ψημένος στον πρωταθλητισμό ως πρωταγωνιστής, με αξιοζήλευτη ταχύτητα, ικανότητα στο μακρινό σουτ και το περίεργο hook είτε με το αριστερό είτε με το δεξί ίσως αποδειχθεί άσος στα χέρια του Κατσικάρη διότι μπορεί να ‘χει διψήφιο αριθμό πόντων σε κάθε ματς.
Κώστας Καϊμακόγλου Παλεύει για κάθε μπάλα σε άμυνα και επίθεση. Το ύψος του δεν τον βοηθάει όταν παίζει μέσα στο καλάθι, αλλά είναι έξυπνος και σε συνδυασμό με τη δυνατότητά του να σκοράρει από το τρίποντο μπορεί να προσθέσει ακόμα και οκτώ πόντους και έξι ριμπάουντ. Κυρίως επιθετικά διότι θυμίζει τον Μιχάλη Κακιούζη στον τρόπο που χώνεται στο αντίπαλο καλάθι.
Κώστας Παπανικολάου Μετά από την υπογραφή του στους Ρόκετς η ψυχολογία του απογειώθηκε και σε κάποια φιλικά παρουσίασε ηγετικά προσόντα. Τεράστιο ταλέντο που μπορεί να κάνει τη διαφορά διότι ακόμα και ο Κατσικάρης θεωρεί ότι μπορεί να δώσει τουλάχιστον 15 πόντους σε κάθε ματς, 6-8 ριμπάουντ και πολύ καλές άμυνες!

Σέντερ
Γιάννης Μπουρούσης Ο βασικός σέντερ, με εξαιρετική σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης και σαφώς βελτιωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Όταν βρίσκεται σε καλή βραδιά, τότε η Εθνική αποκτάει πλεονέκτημα έναντι κάθε αντιπάλου διότι φτάνει εύκολα στους 14 -15 πόντους και στα έξι ριμπάουντ. Είναι ο καλύτερος ψηλός στην αντιμετώπιση των πικ εντ ρολ που στήνουν οι αντίπαλοι, αλλά πρέπει να δείξει περισσότερη προσήλωση στην άμυνα.
Ίαν Βουγιούκας Μέχρι τη Λιθουανία το μέλλον του έδειχνε αβέβαιο. Διαθέτει, όμως, ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα έβγαλε τόσο στο τουρνουά του Κάουνας, όσο και στα φιλικά με την Τουρκία. Διαθέτει αξιόπιστο σουτ από τα 3-4 μέτρα και αν βγάλει τσαγανό στο παρκέ, τότε μπορεί να γίνει υπερόπλο με την πλαστικότητα των κινήσεών του, καθώς έχει τη δυνατότητα να βάλει 8-10 πόντους με ευκολία.
Ανδρέας Γλυνιαδάκης Μοιάζει και φαίνεται βοηθητικός, αλλά μπορεί να δώσει ανάσες στους αγώνες με ομάδες που διαθέτουν ψηλά κορμιά. Αν πετύχει και 3-4 πόντους θα αποδειχθεί πολύτιμος, αλλά κυρίως θα χρειαστεί στην άμυνα με το ύψος του και τα μεγάλα χέρια του, ενώ μπορεί να σπρώξει χωρίς να φοβάται αν φορτωθεί με φάουλ. Έχει, δηλαδή, ρόλο και ο ίδιος μοιάζει να ζει την καλύτερη στιγμή της καριέρας του.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/