Connect with us

LIST

Αυτούς βλέπει ο Γκαρσία

Published

on

Το τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται για το αν μπορεί ή δεν μπορεί ο 36χρονος Πάμπλο Γκαρσία να αγωνίζεται στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Ο ίδιος λεεί ναι, αλλά ο Χουμπ Στέφενς δεν πίθεται. Ο προπονητής του Δικέφαλου, θεωρεί πως ο Ουρουγουανός, είναι πολύ αργός και δεν πρόκειται να πιάσει τις ταχύτητες που ο ίδιος επιθυμεί. Ο Γκαρσία όμως, δεν είναι ο μοναδικός άνω των 36 που δε θέλει να βγαίνει από την ενδεκάδα. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν ήδη βετεράνοι, απολαμβάνοντας τη ζωή σε κάποια εξωτική παραλία ή από τη θέση του τηλεσχολιαστή σε κάποιο κανάλι, οι οποίοι αποδεικνύουν στην πράξη ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί απλά να γερνούν, κάποιοι άλλοι όμως ωριμάζουν.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Πάμπλο Γκαρσία
Ηλικία: 36
Εθνικότητα: Ουρουγουανός
Θέση: Αμυντικός μέσος
Ομάδα: ΠΑΟΚ
Ο 36χρονος πλέον Ουρουγουανός έδειξε μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας μέρος από τον παλιό, καλό εαυτό του, υπενθυμίζοντας στον προπονητή του, Χουμπ Στέφενς, ότι είναι ακόμη εδώ. Έχοντας μία αξιοζήλευτη καριέρα, με πλούσιες παραστάσεις από τις μέρες του σε Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και από το Μουντιάλ του 2002 όπου αγωνίστηκε βασικός και στα τρία ματς της Σελέστε, ο «Κανάριο» (δηλ. καναρίνι, που παραπέμπει στην πόλη Πάντο, όπου γεννήθηκε) προσπαθεί να πείσει ότι έχει ακόμη στο ρεζερβουάρ του αρκετά χιλιόμετρα ποιοτικής διαδρομής να διανύσει. Ωστόσο όμως, πρώτος ο Δώνης δεν πείστηκε και φρόντισε να του δείξει την πόρτα της εξόδου, ενώ ο Στέφενς τον δέχθηκε πίσω μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ.

Χαβιέ Ζανέτι
Ηλικία: 40
Εθνικότητα: Αργεντίνος
Θέση: Δεξιός αμυντικός
Ομάδες: Ταγιέρες, Μπάνφιλντ, Ίντερ Μιλάνου
Ό,τι και να πεις για τον «Ελ Τρακτόρ» (το τρακτέρ) είναι λίγο: 845 συμμετοχές (ρέκορντμαν της ομάδας) και 21 γκολ, όλα με τη φανέλα της αγαπημένης του Ίντερ, την οποία τιμά αδιαλείπτως από το 1995. Ένα αληθινό πρότυπο ανθρώπου, εντός και εκτός γηπέδων, με αστείρευτη ενέργεια και αντοχή, ο Ζανέτι είναι σταθερά εδώ και 18 χρόνια ο πιο αξιόπιστος ποδοσφαιριστής και το σημείο αναφοράς σε κάθε ενδεκάδα των «νερατζούρι». Και μόνο το γεγονός ότι παρέλαβε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από έναν άλλο παίκτη-σύμβολο της Ιντερνατσιονάλε, τον Τζιουζέπε Μπέργκομι, και το διατηρεί μέχρι και σήμερα λέει πολλά.

Γιώργος Καραγκούνης
Ηλικία: 36
Εθνικότητα: Έλληνας
Θέση: Μέσος
Ομάδες: Απόλλων Σμύρνης, Παναθηναϊκός, Ίντερ, Μπενφίκα, Φούλαμ
Ο «τυπάρας» αποτελεί την επιτομή του ανθρώπου που ζει και αναπνέει για να παίζει ποδόσφαιρο. Πραγματικά άρρωστος με το άθλημα από παιδική ηλικία, ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική Ελλάδας (127 αγώνες – 9 γκολ) ήταν επί σειρά ετών πρώτος στην κατηγορία των περισσότερων κερδισμένων φάουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ και ένας από τους πιο αφοσιωμένους παίκτες σε όποια ομάδα κι αν έπαιξε. Και επειδή ως γνωστόν ουδείς προφήτης στον τόπο του, ο «Κάρα» ξαναβρήκε τη χαμένη του… νιότη στη Φούλαμ του Λονδίνου, κερδίζοντας αμέσως τις καρδιές των οπαδών με τον παθιασμένο τρόπο παιχνιδιού του. Το καλοκαίρι μάλιστα, ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους «Κότατζερς» ως το καλοκαίρι του 2014.

Μάρκος Σένα
Ηλικία: 37
Εθνικότητα: Βραζιλιάνος / Ισπανός
Θέση: Μέσος
Ομάδες: Κορίνθιανς, Χουβεντούδε, Σάο Καετάνο, Βιγιαρεάλ, Νιου Γιορκ Κόσμος
Γεννημένος στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, ο ακούραστος αυτός εργάτης του κέντρου κατάφερε γρήγορα να τραβήξει επάνω του τα βλέμματα ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ισπανίας. Κάνοντας έντεκα καταπληκτικές χρονιές με το «κίτρινο υποβρύχιο» της επαρχιακής Βιγιαρεάλ και συνεπικουρούμενος από τον Ρομάν Ρικέλμε, έφτασε το 2006 μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από την Άρσεναλ. Ανάγκασε μάλιστα τους παραδοσιακά ψηλομύτες Ισπανούς να τον πολιτογραφήσουν για να παίξει στην εθνική τους ομάδα (28 αγώνες – 1 γκολ). Συνεχίζει να βγάζει το ψωμί του στη Νέα Υόρκη και τη νέα βερσιόν της ιστορικής Κόσμος, όπου είχαν παίξει κάποτε οι Πελέ και Μπεκενμπάουερ.

Σέρχιο Μπαγιεστέρος
Ηλικία: 38
Εθνικότητα: Ισπανός
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Ομάδες: Τενερίφη, Ράγιο Βαγιεκάνο, Βιγιαρεάλ, Μαγιόρκα, Λεβάντε
Δεν ήταν ποτέ από τα μεγάλα ονόματα στην Ισπανία, αλλά παραμένει ένας από τους παραδοσιακούς αμυντικούς στυλοβάτες για τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Σκληροτράχηλος και δυναμικός παίκτης, από αυτούς που ονομάζουμε «παλαιάς κοπής», έχει ως κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του κυπέλλου Ιντερτότο με τη Βιγιαρεάλ (2003 και 2004), αλλά και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης το 1998 με την εθνική ομάδα Ελπίδων (U-21) των «φούριας ρόχας», έχοντας ως αντίπαλο την εθνική μας ομάδα (με αρχηγό τον Γιώργο Καραγκούνη).

Ριβάλντο
Ηλικία: 41
Εθνικότητα: Βραζιλιάνος
Θέση: Επιθετικός μέσος
Ομάδες: Κορίνθιανς, Παλμέιρας, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Μπουνιόντκορ, Μότζι Μίριμ, Σάο Παουλο, Μπακού, Κάμπουσκορπ, Σάο Καετάνο
Ένας πραγματικός κοσμοπολίτης, ο «Ρίμπο» έχει παίξει ποδόσφαιρο σχεδόν σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της Γης, φτάνοντας από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Ανγκόλα! Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, οδήγησε μόνος του μαζί με τον Ρονάλντο τη «σελεσάο» στην κατάκτηση του Μουντιάλ της Κορέας-Ιαπωνίας το 2002. Σίγουρα η κορυφαία μεταγραφή ξένου ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, ο Ριβάλντο με το αριστερό πόδι-διαβήτη ήταν με διαφορά δύο επίπεδα πάνω από όλους τους αντιπάλους του στη Σούπερ Λίγκα, προσφέροντας άκοπα στιγμές ποδοσφαιρικής ευφυΐας (43 γκολ σε 81 αγώνες). Τελευταίος σταθμός της μακροσκελέστατης καριέρας του η Σάο Καετάνο, με τη φανέλα της οποίας σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στην Κορίνθιανς.

Φραντσέσκο Τότι
Ηλικία: 37
Εθνικότητα: Ιταλός
Θέση: Επιθετικός μέσος
Ομάδες: Ρόμα
Ο «Ιλ Καπιτάνο» είναι ο ζωντανός θρύλος της ομάδας της αιώνιας πόλης. Γέννημα-θρέμμα της Ρώμης, ο Τότι έχει συνδέσει τη ζωή και την καριέρα του με τους «τζιαλορόσι», όντας ο ρέκορντμαν συμμετοχών και γκολ, με 541 εμφανίσεις και 228 τέρματα αντίστοιχα. Φυσικά η επιρροή και η συνεισφορά του στον σύλλογο δεν μετριέται απλά σε αριθμούς και ρεκόρ, αφού η εμβληματική του παρουσία οδήγησε σταδιακά τη Ρόμα από την αφάνεια της δεκαετίας του ’90, σε αληθινή διεκδικήτρια του Καμπιονάτο μετά από τη μακροχρόνια κυριαρχία του διδύμου Μίλαν-Γιουβέντους. Ένα πραγματικό είδωλο, με στάτους ροκ σταρ και γυναίκα φωτομοντέλο (Ιλάρι Μπλάζι), το «χρυσό αγόρι» όπως τον βάφτισαν τα ιταλικά μίντια βλέπει τη μορφή του να κοσμεί τα εστιατόρια και τα μαγαζιά αναμνηστικών σχεδόν σε κάθε στενάκι της αγαπημένης του Ρώμης. Πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2016 και ήδη οδηγεί τους «λύκους» σε ένα ονειρεμένο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, με 8 νίκες στα 8 πρώτα παιχνίδια!

Ράιαν Γκιγκς
Ηλικία: 39
Εθνικότητα: Ουαλός
Θέση: Εξτρέμ
Ομάδες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Όπως είπε και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να μην έχει γραφτεί γι’ αυτόν». Ο «στρατιώτης Ράιαν» είναι ο ορισμός αυτού που λέμε ποδοσφαιριστής-σημαία για μία ομάδα, ένας ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μόνο ο αριθμός των συμμετοχών του με τους «κόκκινους διαβόλους» αρκεί για να καταλάβει κάποιος το μοναδικό φαινόμενο μακροβιότητας που ακούει στο όνομα Ράιαν Τζόζεφ Γκιγκς: 946 εμφανίσεις – 168 γκολ, σε μία καριέρα που ξεκίνησε το μακρινό 1991 και μετράει ήδη 13 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 9 Κομιούνιτι Σιλντ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Όσο για τα ρεκόρ του σε προσωπικό επίπεδο; Πρώτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων (13), περισσότερες εμφανίσεις στην Πρέμιερσιπ (611), περισσότερες ασίστ (271), ο μοναδικός παίκτης που συμμετείχε και σκόραρε σε κάθε σεζόν από καταβολής της Πρέμιερσιπ, μοναδικός παίκτης που σκόραρε σε 16 διοργανώσεις Τσάμπιονς Λιγκ (11 συνεχόμενες) και ένα σωρό άλλες! Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, το μυστικό της αειθαλούς καριέρας του είναι η γιόγκα. Πού να μην ήταν και τόσος επιρρεπής σε τραυματισμούς στα νιάτα του…

Τιερί Ανρί
Ηλικία: 36
Εθνικότητα: Γάλλος
Θέση: Επιθετικός
Ομάδες: Μονακό, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Νιού Γορκ Ρεντ Μπουλς
Ένας πραγματικός κίλερ μέσα και έξω από την αντίπαλη περιοχή, ο «Τιτί» αγαπήθηκε όσο λίγοι στο Χάιμπουρι για την εξαιρετική του δεινότητα στο σκοράρισμα και όχι μόνο. Ντελικάτος, γρήγορος και με άψογη τεχνική κατάτριση, ο γάλλος φορ πέτυχε ορισμένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία των «κανονιέρηδων» (ο Φαμπιέν Μπαρτέζ ακόμη τον θυμάται), ενώ κατέχει την πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ, με 228 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με όλες τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε, το Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, όπως και το Μουντιάλ με την εθνική ομάδα των «τρικολόρ», το 1998. Όπως πολλοί συνάδελφοί του, κολλάει τα τελευταία ένσημα της πλούσιας καριέρας του στις Η.Π.Α., όπου τα πηγαίνει μια χαρά μετρώντας ήδη 41 γκολ σε 94 παιχνίδια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/