Connect with us

STORY

“Μπολτ άλλαξε στάση”

Published

on

Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών. Αυτό δείχνει άλλωστε και το 9.58 που έχει στα 100μ. Θεωρείται πως η μηχανική του στο τρέξιμο, είναι η τέλεια. Στην εκκίνηση όμως… πονάει. Αυτό διαπίστωσε και ο Ουκρανός θρύλος των σπριντ, Βαλερί Μπορζόφ.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Περίπου 36 χρόνια πριν ο Τζαμαϊκανός κάνει στο νταμπλ στα σπριντ (100μ. και 200μ.) στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, το είχε πετύχει στους αντίστοιχους Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, ο Βαλερί Μπορζόφ. Ο Ουκρανός ήταν γνωστός εκείνη την εποχή όχι μόνο για την ταχύτητα του, αλλά και για τις πολύ καλές εκκινήσεις.
Ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πλέον, ο Μπορζόφ παραχώρησε συνέντευξη στην οποία συμβουλεύει τον Μπολτ να αλλάξει στάση στην εκκίνηση για να καταφέρει να κάνει καλύτερο χρόνο από το 9.58.

“Όταν ήμουν στο βατήρα, σκεφτόμουν πως ήδη έτρεχα” δήλωσε ο Μπορζόφ και συμπλήρωσε αποκαλύπτωντας τη μέθοδο που είχε ακολουθήσει για να βελτιώσει τις εκκινήσεις του. “Αυτό που κάναμε με τον προπονητή μου, ήταν να βελτιώσω τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης και της αφής. Υήρχε μια άσκηση που έκανα, με τον προπονητή μου να κάθεται ακριβώς πίσω από το βατήρα μου και να μου ζητάει να ξεκινάω να τρέχω αμέσως μόλις ακούσω τον παραμικρό θόρυβο. Τους ήχους τους δημιουργούσε ο ίδιος με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν να ρίχνει ένα μεταλλικό κέρμα στο ταρτάν. Στη συνέχεια, κάναμε το ίδιο αλλά όχι με τον ήχο, αλλά με την όραση. Έπρεπε να ξεκινήσω να τρέχω αμέσως μόλις το κέρμα ακουμπούσε το έδαφος. Τέλος, όταν ήμουν σε θέση εκκίνησης και με ακουμπούσε οπουδήποτε στο σώμα έπρεπε να πεταχτώ αμέσως από το βατηρα. Μετά από αυτή την εκπαίδευση ήμουν σαν κομπιούτερ. Σα να είχα ένα τσιπ στο κεφάλι μου. Σε ολόκληρη την καριέρα μου δεν έκανα ούτε μία άκυρη εκκίνηση και για το λόγο αυτό, οι δημοσιογράφοι με αποκαλούσαν ο σπρίντερ-υπολογιστής”. Με αυτούς τους τρόπους, ο Μπορζόφ τελειοποίησε την εκκίνηση του, ωστόσο ποτέ όμως δεν κατάφερε να τρέξει τα 100 μέτρα κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα.

Ο Ουκρανός σπρίντερ αποκάλυψε ακόμα ένα μεγάλο του μυστικό. “Ενώ όλοι οι σπρίντερ τα δίνουν όλα μέχρι τη γραμμή τερματισμού, εγώ έτρεχα με όλη μου τη δύναμη και την ορμή μέχρι το τέλος των κουλουάρ, λίγο πριν τις κερκίδες του γηπέδου. Πιστέψτε με υπάρχει μεγάλη διαφορά” δήλωσε ο Μπορζόφ που εκτός από τα μυστικά της προπόνησης του που αποκάλυψε στον Μπολτ, πρότεινε στον Τζαμαϊκανό να αλλάξει τη στάση που έχει κατά τη διάρκεια της εκκίνησης πάνω στο βατήρα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/