Connect with us

STORY

Γιατί νίκησε το Τόκιο

Published

on

Η αποστολή του Τόκιο πήγε στο Μπουένος Άιρες ως το απόλυτο φαβορί. Σε όλους τα τομείς έπαιρνε άριστα και μόνο το θέμα “Φουκοσίμα” αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα.

Τελικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, αποδείχθηκε το κρυφό χαρτί και ήταν αυτός που έπεισε τα μέλη της ΔΟΕ πως οι Ιάπωνες είναι τα “safe hands” που έψανχναν.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Το αίσθημα που επικρατούσε μεταξύ των μελών της ΔΟΕ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Ζακ Ρογκ, ήταν αυτό της ανακούφισης. Η ταλαιπωρία από την προβληματική ανάθεση των Αγώνων του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας, είναι αρκετή για τρία χρόνια. Κανείς δεν ήθελε να επεκταθεί η ανασφάλεια μέχρι το 2020.

Screen Shot 2013-09-08 at 4.15.30 PM

Η Μαδρίτη όσο και αν παρουσιάζονταν έτοιμη διαθέτοντας το 80% των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένο, η αρνητική στάση των πολιτών της και η παρατεταμένη κρίση υπήρξαν ανασταλτικός παράγοντας. Όσο και αν δούλεψε παρασκηνιακά ο Σάμαρανκ τζούνιορ, δεν μπόρεσε να καλύψει το χάντικαπ με τις άλλες πόλεις.

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι όσο χρήμα και αν διέθεσαν, όσο μεγαλεπίβολα έργα και αν έβαλαν μπρος να κατασκευάσουν, ποτέ δε θα ξεπεράσουν την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή. Τα 20 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν για τη διοργάνωση (ποιος ξέρει πόσα ακόμα έδωσαν για… προώθηση) δεν ήταν αρκετά. Επίσης ο Ερντογάν δεν έπεισε στην ομιλία του. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μπέρδεψε τα ακροατήρια. Νόμιζε ότι απένταντι του είχε μουσουλμάνους μέσου ή κατώτερου μορφωτικου επιπέδου και χρησιμοποιήσε ανάλογο πολιτικό λόγο διανθισμένο από υπερβολές, όπως το ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη 8.000 ετών. Δυστυχώς για τον ίδιο, το ακροατήριο του (οι ψηφοφόροι της ΔΟΕ) αποτελούνταν από γαλαζοαίματους, γιατρούς, δικηγόρους, μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικούς παράγοντες. Μάλλον λίγοι ήταν αυτοί που ενθουσιάστηκαν από την επική ομιλία του που επικεντρώθηκε στο “λεφτά υπάρχουν” και στο ότι αν τελικά κερδίσει η Κωνσταντινούπολη θα επέλθει ειρήνη στην περιοχή.
Για τους Τούρκους, αυτή ήταν η πέμπτη αποτυχημένη προσπάθεια στις τελευταίες έξι ψοφοφορίες για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε αντίθεση με τη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη, η παρουσίαση του Τόκιο ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση. Κυρίως με την ομιλία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ο οποίος είχε να πείσει τους “αθάνατους” της ΔΟΕ για ένα και μόνο πράγμα. Για το ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Φουκοσίμα, σε επτά χρόνια από τώρα. Μάλιστα παρουσίασε και ένα πρόγραμμα μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον καθαρισμό των υδάτων από τα υπολείμματα ραδιενέργειας. Όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις ήταν εξασφαλισμένες. Η κατασκευή των έργων, τα γεμάτα γήπεδα και η τήρηση των δεσμεύσεων προς τη ΔΟΕ στο ακέραιο. Δεν ήταν καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός του Ζακ Ρογκ, “Safe hands” αναφερόνενος στους Ιάπωνες. Μάλιστα ως γιατρός χρησιμοποίησε ανάλογο παράδειγμα, λέγοντας πως όταν πηγαίνεις σε μια εγχείρηση, θα εμπιστευτείς τον γιατρό με τα πιο ασφαλή χέρια. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΟΕ, έφτασε σε σημείο, μία μέρα πριν την ολοκλήρωση της θητείας του να βγει από τη… γυάλα της ουδετερότητας. “Αν και δεν ψήφισα καμία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις, η επιλογή του Τόκιο, θεωρώ πως ήταν η πιο ασφαλής” δήλωσε κάνοντας ξεκάθαρη την προτίμηση του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία της πριγκήπισας της Ιαπωνίας, Τακαμάντο. Να μην ξεχνάμε πως σημαντικός αριθμός από τα μέλη της ΔΟΕ (14) προέρχεται από βασιλικές οικογένειες.

Όμως οι μεθοδικοί τεχνοκράτες Ιάπωνες, δεν περίμεναν την τελευταία μέρα για να κερδίσουν τη μάχη. Τα τελευταία δύο χρόνια επιδόθηκαν σε παγκόσμιο λόμπινγκ και ξόδεψαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την προώθηση της υποψηφιότητας τους. Στο πλευρό τους και εταιρείες κολοσσοί που αποτελούν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου χορηγικού προγράμματος διαφόρων αθλημάτων.
Όσα χρήματα και αν ξοδέψουν οι Ιάπωνες για τους Ολυμπιακούς, θα τα έχουν βγάλει πολύ πριν τη διοργάνωση τους. Ήδη το χρηματιστήριο του Τόκιο παρουσίασε άνοδο, ενώ και ο τουρισμός της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση που θα φτάσει και το 30% μέχρι το 2018.
Όσον αφορά τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/