Connect with us

STORY

Η Γιουγκοσλαβία μας πάει

Published

on

Η… Γιουγκοσλαβία της πάει της Εθνικής ομάδας. Είτε ενωμένη, είτε διαμελισμένη, η Εθνική ομάδα έχει μόνο επιτυχίες σε αυτά τα εδάφη, επιτυχίες που συνοδεύτηκαν από δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο!

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1979
28 Σεπτεμβρίου 1979 – Σπλιτ
Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 85-74
Χρυσό μετάλλιο
Η Εθνική ομάδα με ηγέτη τον Παναγιώτη Γιαννάκη κέρδισε την οικοδέσποινα Γιουγκοσλαβία που έπαιζε σχεδόν πλήρης, με σκορ 85-74 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, επιτυχία που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει το ελληνικό μπάσκετ μέχρι τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φύλλο της “Μακεδονίας” την 30η Σεπτεμβρίου αναφέρεται πως “η νίκη αυτή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της και παίρνει διαστάσεις θριάμβου όταν αναλογισθεί κανένας το ότι οι καλαθοσφαιριστές μας κέρδισαν για δεύτερη φορά την ομάδα των παγκόσμιων πρωταθλητών και ιδιαίτερα ο δεύτερος αγώνας, ο οποίος έγινε μέσα στη Γιουγκοσλαβία και μέσα στα πλαίσια της διοργανώσεως των Μεσογειακών Αγώνων”.
Ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ χαρακτήρισε τη νίκη όνειρο που έγινε πραγματικότητα!
Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας: Γιαννάκης 33, Κατσούλης 9, Σακελλαρίου 7, Κορωναίος 8, Καστρινάκης, Καρατζουλίδης 5, Κοκολάκης 13, Πετρόπουλος 9, Γκέκος, Παραμανίδης, Ανδρίτσος.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1989
24-25 Ιουνίου 1989 – Ζάγκρεμπ
Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 81-80, Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 77-98
Αργυρό μετάλλιο
Στο Ευρωμπάσκετ που ακολούθησε του θριάμβου του ’87 η Εθνική ομάδα απέδειξε ότι δεν ήταν ένα απλό… πυροτέχνημα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εξαιρετική πορεία και μέσα στη Γιουγκοσλαβία, που κορυφώθηκε στις 24 Ιουνίου όταν στον ημιτελικό με την Σοβιετική Ένωση, παρόντος του Άρβιντας Σαμπόνις και του Γκούνταρς Βέτρα η Εθνική κέρδισε με σκορ 81-80! Χαρακτηριστικές φάσεις ήταν το τρίποντο του Φάνη από την ασίστ του Γκάλη που μάζεψε όλους τους Σοβιετικούς πάνω του και σήκωσε τα χέρια να πανηγυρίσει πριν καν η μπάλα μπει στο καλάθι, όντας σίγουρος για την ευστοχία του Χριστοδούλου και τα βήματα του Βέτρα!
Η σύνθεση εκείνης της ομάδας: Γκάλης 45, Γιαννάκης 6, Καμπούρης 2, Στεργάκος 9, Φασούλας 7, Χριστοδούλου 12, Παταβούκας.
Την επόμενη μέρα στον τελικό η Εθνική έπεσε πάνω στην – ίσως καλύτερη όλων των εποχών – Γιουγκοσλαβία και γνώρισε την ήττα με σκορ 98-77, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Γκάλη με 30 πόντους.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2005
24-25 Σεπτεμβρίου 2005 – Βελιγράδι
Ελλάδα – Γαλλία 67-66, Ελλάδα – Γερμανία 78-62
Χρυσό μετάλλιο
“Βάλτο αγόρι μου! Το’ βαλε, το’ βαλε!”. Η Εθνική ομάδα επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης 18 χρόνια μετά, με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που γίνεται ο πρώτος στην Γηραιά Ήπειρο που κερδίζει Ευρωμπάσκετ και ως παίκτης και ως προπονητής!
Στην ουσία ο “τελικός” ήταν με τους Γάλλους στον ημιτελικό, εκεί όπου η Εθνική ομάδα κατάφερε να γυρίσει ένα χαμένο ματς, ούσα πίσω στο σκορ με 7 πόντους μόλις 40” πριν το φινάλε! Το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό 67-66 και έστειλε την Εθνική ομάδα στον τελικό.
Η σύνθεση της Εθνικής στον ημιτελικό με τους Γάλλους: Παπαλουκάς 10, Σπανούλης, Ζήσης 11, Φώτσης 4, Χατζηβρέττας 3, Ντικούδης 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 7, Παπαδόπουλος 15, Κακιούζης 3.
Την επόμενη μέρα, στις 25 Σεπτεμβρίου, η Εθνική είχε εύκολο έργο απέναντι στην Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι, την οποία κέρδισε εύκολα με 78-62.
Η σύνθεση της Εθνικής στον τελικό: Παπαλουκάς 22, Σπανούλης 1, Ζήσης 13, Μπουρούσης 4, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας 8, Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 9, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 11.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/