Connect with us

STORY

Γκολφ στα δικαστήρια

Published

on

Στις δικαστικές αίθουσες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα κριθεί η τύχη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του γκολφ , καθώς σήμερα (17.09) συζητείται εκ νέου η αγωγή πολιτών με περιβαλλοντικές ανησυχίες, σε βάρος του δήμου της πόλης και της κατασκευάστριας εταιρείας.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Όπως απεφάνθη ο δικαστής Εδουάρδο Κλάουσνερ κατά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, στις 3 Σεπτεμβρίου, οι εναγόμενες θα κληθούν σήμερα να απαντήσουν αν μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες χωρίς να καταστρέψουν το οικοσύστημα της περιοχής. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται στην αγωγή τους ότι οι κατασκευαστές και ο δήμος του Ρίο καταπάτησαν την περιβαλλοντική νομοθεσία προκειμένου να λάβουν την άδεια κατασκευής των Ολυμπιακών γηπέδων γκολφ, που περιλαμβάνει την ανέγερση ενός συγκροτήματος 160 πολυτελών κατοικιών από μάρμαρο και γυαλί σε τέσσερις 20όροφους πύργους στις παρυφές των εγκαταστάσεων. Με τις τιμές να κυμαίνονται από 1,9 έως 5,4 εκατομμύρια ευρώ και την ημερομηνία ολοκλήρωσης να εκτιμάται σε έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τον κατασκευαστή Πασκουάλε Μάουρο για αισχροκέρδια, σε βάρος της προόδου των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

«Η διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, όπως επίσης είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον», τόνισε ο Κλάουσνερ κατά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης πριν από δύο εβδομάδες. «Εκείνη που θα πρέπει να τηρηθεί είναι η νομιμότητα, και μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται ο σεβασμός για το περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Βρζιλιάνος δικαστής. Μάλιστα η πρόταση του δικαστηρίου προς τους εναγόμενους είναι να δημιουργήσουν έναν «πράσινο» διάδρομο πλάτους 400 μέτρων σε κάθε πλευρά του γηπέδου, μέσα στον οποίο η πανίδα της περιοχής θα μπορέσει να εγκατασταθεί χωρίς ανθρώπινη παρενόχληση στα δάση και τους υγροβιότοπους της περιοχής.

Εάν η υπόθεση πάρει κάποια απρόβλεπτη τροπή καθυστερώντας περαιτέρω την πρόοδο του έργου, οι ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του θα αρχίσουν να πληθαίνουν, με τους ανθρώπους της ΔΟΕ να μετανιώνουν για πολλοστή φορά την ανάθεση των Αγώνων στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη. Με το καυτό βραζιλιάνικο καλοκαίρι να πλησιάζει (τον Δεκέμβριο), το γρασίδι θα πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες. Πάντως σε περίπτωση… ανάγκης, η πόλη του Ρίο διαθέτει δύο ακόμη μεγάλα γήπεδα γκολφ, μεταξύ των οποίων και η λέσχη της Ιτανχάνγκα, που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει αγώνες της ευρωπαϊκής περιοδείας και του πρωταθλήματος γυναικών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/